Vákuumasztalos megfogás alumínium alkatrészek nagysebességű megmunkálásához

A munkadarabok megfogása a szerszámgépeken már a CNC technológia 1940-es években történő feltalálása előtt is nagy kihívást jelentett a szakembereknek. Napjainkban nagy érdeklődés övezi az alkatrészek vákuumasztalos vagy vákuummegfogós technológiákkal történő rögzítését. A hagyományos vákuum rendszerek azonban rengeteg korláttal rendelkeznek, melyek gyakran alkalmatlanná teszik őket bizonyos munkadarab megfogási feladatokra.

A hagyományos vákuumasztalok korlátai

  • A kis alkatrészek nem rendelkeznek elegendő felülettel ahhoz, hogy a vákuum meg tudja tartani őket.
  • Átmenő furatokkal rendelkező alkatrészeknél elvész a leszorító erő.
  • A nem teljesen sík alkatrészek nem rögzíthetők vagy csak nagyon sok extra munkával.

Egy működőképes CNC vákuumasztal kialakítás

Látva ezeket a problémákat, az alumínium alkatrészek nagysebességű megmunkálására szakosodott DATRON kifejlesztett egy olyan egyedi vákuumasztal megoldást, ami valós ipari körülmények között is megállja a helyét.

Kis alkatrészek

A hagyományos rendszerek egyik legnagyobb hátránya, hogy az alkatrészek sokszor túl kicsik vagy nincs elég felületük ahhoz, hogy az asztalon rögzíthetők legyenek. Ezzel a problémával a DATRON akkor szembesült, amikor egy késgyártó kért tőlük ajánlatot egy nagysebességű megmunkáló központra és egy hozzá tartozó olyan megfogó rendszerre, amivel hatékonyan lehet rögzíteni a késmarkolatokat a marási folyamatok során. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a markolatokból több különböző méretűt és alakút kellett megmunkálni.

dvakuum_2

 

A feladat megoldására a DATRON egy új vákuumasztal megoldást dolgozott ki, amihez a nagyobb asztalformátumú CNC routerektől merített ihletet. Ezek a nagy rendszerek ugyanis egy áteresztő farost lemezt használnak egy nagy vákuumszivattyúval a méreteslemezek rögzítésére. Ebből kiindulva a DATRON az alábbiak szerint alakította ki az alumínium alkatrészekhez készített, kisebb méretű vákuumasztalát. Először is az asztal felső lemezét apró furatok sűrű hálójával látták el, majd készítettek egy speciális áteresztő hordozót, ami ennek a tetejére kerül, és olyan egyenletesen osztja el a vákuumot, hogy a megszokottnál sokkal kisebb alkatrészek is könnyedén rögzíthetők a segítségével. Az igazán apró alkatrészekhez pedig kifejlesztettek egy enyhén ragadós felületű hordozót is, ami a vákuum és az adhézió együttes hatásának köszönhetően már elegendő rögzítést biztosít a megmunkálásokhoz.

dvakuum_1

Átmenő furatok és nyitott területek

A vákuumasztalok másik szokásos problémája, hogy amikor átmenő furatokat kell létrehozni egy lemezen, akkor ott elvész a leszorító erő. Ha az ilyen nyitott területek relatív mérete túl nagyra nő, és a munkadarab elmozdul, az rengeteg kárt tud okozni a szerszámban, a készülő alkatrészben és akár a szerszámgépben is. Az előzőekben bemutatott vákuumasztal koncepciónak köszönhetően a DATRON asztalokon elhelyezett alkatrészek akár 40%-a is lehet nyitott felület, és a munkadarab akkor sem fog elmozdulni. Az áteresztő hordozónak köszönhetően ráadásul a munkadarabok úgy munkálhatók meg a teljes mélységükben, hogy nem kell tartani a szerszám és a vákuumasztal felületének ütközésétől.

dvakuum_4

Egyenetlen alkatrészek

A legtöbb szakember nem is mérlegelné, hogy enyhén meghajlított vagy extrudált alumínium alkatrészeket vákuumasztalon rögzítsen. A DATRON vákuumasztalokhoz azonban elérhető egy olyan vastag hordozó réteg is, amit a cégnél csak Magic Board-nak hívnak. Ez a kicsivel több mint 3 mm-es hordozó még képes elegendő leszorítóerőt kifejteni, miközben különféle zsebek vagy kontúrok is kialakíthatók benne, amik már lehetővé teszik az egyenetlen alkatrészek rögzítését is. Ez a vastagabb hordozó nagyobb biztonságot is jelent a szerszám és az asztal ütközésének elkerülésére, ami például olyan műveleteknél lehet hasznos, mint a fúrás vagy menetmarás, ahol a megszokottnál nagyobb mértékben kell túlhaladni az anyagon.

dvakuum_5

Mára tehát ez az eredetileg egy késgyártónak kifejlesztett vákuumasztal megoldás a DATRON CNC kiegészítőinek szerves részévé vált, és évek óta számos alkalmazási területen használják őket sikeresen.

Forrás DATRON

További információ

A Datron magyarországi forgalmazója a Prémium Szerszámgépszerviz Kft.

 

Megosztás
[
    ]