MATRIX “önformázó” tartó- és befogórendszer az igazán bonyolult feladatokhoz

MATRIX_20_cikkbeA komplex alkatrészek, bonyolult felületű és alakú munkadarabok megfogása mindig is nehéz dilemma állította a gyártástervezőket, ha a megfogások tervezésére került sor. A darabszám függvényében végig kellett gondolni, megéri-e egyedi készülékeket készíteni és így biztosítani az ismételhető, pontos megmunkálást vagy minden darab esetén hosszadalmas bemérést kell előírni.

Különösen nehéz feladat elé állította a kis szériás vagy egyedi termékeket gyártó cégeket, hiszen a készülékezés költségei jelentősen megnövekedhettek, nem is beszélve a mellékidőkről.

Erre a problémára megoldást nyújthatnak a moduláris befogókészletek, de ezek is sok, különféle építőelemet igényelnek, hogy minden munkadarabtípusra ki lehessen alakítani a megfelelő rögzítést.

A MATRIX befogórendszer egy újfajta, egyedi megközelítéssel igyekszik feloldani ezt a problémát. Egyedülálló ötlet, hogy maga a munkadarab formálja a befogót, úgy, mint egy tűpárna, ami felveszi a kívánt formát. Összekötve az adapterekkel, a szögben meghajló csatlakozókkal, a tölcsér és prizma tartókkal a tű-modul optimálisan kihasználható minden forma felvételére, a munkadarabot tökéletesen tartja és fogja a szükséges pozícióban.

MATRIX_21_cikkbeBármikor praktikusan bővíthető, hiszen darabokra szedhető. Minden MATRIX modul kombinálható egymással az elemes rendszernek köszönhetően.

MATRIX_35_cikkbeAz új befogórendszerek nem csak a laborok vagy a méréstechnikára lettek optimalizálva, de mindazon területek felhasználóinak ahol az megfelelő és biztos tartás és formazárás elvárt és kötelező. A rendszer külön-külön mozgó tűpárnái helyettesítik mind a magas költségű speciális befogók gyártását, mind pedig a raktáron sorakozó hagyományos befogók sokaságát.

A világ számos nagyvállalatánál is alkalmazzák már ezt a rendszert, többek között a Daimler AG is. Korábban számos alkalommal előfordult, hogy olyan, bonyolult alakú munkadarabokat kellett rögzíteniük 5-tengelyes megmunkáláshoz, mint egy félkész tükörkonzol vagy egy nyers szívócső. Ma már csak egyszerűen rögzítik a MATRIX SILVER befogót a gépen található készülékbe és a darab felfogása és rögzítése után egyszerűen meg tudják munkálni a legbonyolultabb alkatrészeket is. “Mindössze másodpercek alatt lehet a befogást elvégezni a munkadarab komplex, bonyolult alakját felhasználva.” – emelte ki Matthias Miller és Bastian Bosl, a Daimler gyors prototípusgyártó részlegének munkatársai.

További információ

A Mobil Leaserwelding Kft. oldalán.
www.matrix-system.hu
www.mobilleaserwelding.hu

Megosztás
[
    ]