Fusion 360 – A jövő technológi platformjára épülő termékfejlesztési rendszer

Több mint 30 éve dolgozom a CAD területén felhasználóként és szoftvertervezőként. És miközben a technológia izgalmas, a CAD programok fejlesztésének az a legjobb része, hogy a mérnököket és tervezőket nagyszerű termékek tervezésében segítjük. Magunkra, a CAD programok tervezőire szeretek úgy gondolni, mint a szerszámgyártók nagyszerű hagyományainak örököseire – és mint a hagyományos szerszámok, ezek a digitális eszközök is csak a megfelelő kezekben kelnek igazán életre.

A kép Jennifer Lin tulajdona.

A kép Jennifer Lin tulajdona.

Miközben sok megfelelő szoftver található a mai piacon, egyik sem oldja meg átfogóan a termékfejlesztés legfőbb problémáit. Emiatt az emberek arra kényszerülnek, hogy összekössenek eszközöket, ami megnehezíti a különböző változatok létrehozását és a csapatmunkát. Mi összehozzuk a termékfejlesztés legfontosabb részeit egy átfogó, integrált környezetbe, hogy segítsük az embereket az ötlet megszületésétől a gyártásig – a forma, a funkcionalitás kialakítása, a gyártás, az adatkezelés és a csoportmunka során.

A termékfejlesztés alapvetően nem a geometria leírásáról szól. De a legtöbb CAD rendszerben ez áll a középpontban, ez az elsődleges fókuszpont, és ezért mondják, hogy a részletes geometria már azelőtt adott, hogy tudnánk, a terv mennyire jól oldja meg a problémát. A gyakorlatban elcseréltük a 2D dokumentációs eszközeinket 3D dokumentációs eszközökre. Így jobb? Igen, de nem eléggé.

A Fusion az integrált gépészeti- és ipariforma-tervezéssel kezdődik. Az embereknek nem kell több eszközzel zsonglőrködnie, vagy a testmodellező eszközökkel végezni az ipariforma-tervezési feladatokat – amelyekre soha nem tervezték azokat. Azért építjük a Fusiont, hogy a teljes termékben felfedezhessük az ötletek működését – lássuk, hogyan néz ki, hogyan működik (a gépészet, az elektromos rendszerek és a szoftver hogyan működnek együtt), hogyan teljesít, és hogyan készül. A szimuláció, amely segít a tervezőknek megérteni a működést és a tervezési döntések hatását, kritikus része a folyamatnak. Az integrált szimulációnak elérhetőnek kellene lennie mindenki számára, aki termékeket tervez. Nemcsak annak megértését javítja, hogy valami hogyan fog működni, a folyamatos használat segít az intuíció és a tapasztalat felépítésében is. És amikor a terveink készen állnak arra, hogy a képernyőről a valóságba kerüljenek, a 3D nyomtatáshoz és CNC megmunkáláshoz beépített CAM eszközök megkönnyítik terveink gyártását.

Fusion rendszerbe integrált CAM

Fusion rendszerbe integrált CAM

Az ügyfeleink világa jelentősen megváltozott. Különböző helyeken működő csapatokban dolgoznak globális és bonyolult beszállítói láncokkal. Amikor a korábbi 3D gépészeti tervezőeszközöket fejlesztették, a versenyképesség fő szempontja a minőség volt. Ma a kiváló minőségű termék alapelvárás, és a jól teljesítő vállalatok az innovációra és a piacra kerülés idejének rövidítésére koncentrálnak. Ahogy az olyan eszközök, mint a GitHub sokkal könnyebbé tették a szoftverprojektek kezelését, mi ugyanezt tesszük a tervezési és mérnöki projektekkel. Egy olyan eszközt hozunk létre, amellyel mindenki együtt dolgozhat, és ahol az adatkezelés és a csoportmunka alapvető fontosságú, nem csupán mellékzönge.

A munkafolyamat szétosztása és összevonása

A munkafolyamat szétosztása és összevonása

A vezetékes hálózatok, tűzfalak és egyen munkaállomások ideje kezd lejárni, helyükbe pedig a számítási felhő és az egyre erősebb és mobilabb eszközök széles skálája kerül. A jövő architektúráinak célja, hogy összehangolják azokat a feladatokat, amelyeket jobb helyben végrehajtani, és azokat, amelyekre a felhő alkalmasabb. Ezzel szinte végtelen számítási teljesítményhez férhetünk hozzá, és elképzelhetjük, hogyan változna a tervezés világa, ha a számítási teljesítmény végtelen lehetne. A Fusion például teljes mértékben kihasználja a felhőt arra, hogy az elemzés és a látványtervezés számításigényes feladatait megoldja. A felhő azt is lehetővé teszi, hogy alapvetően új módon építsük fel az adatokat, így a csapatok könnyen tudnak megosztani és együttműködni, ami különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az interakciók egy vállalat tűzfalain túlnyúlnak. És ami a legfontosabb: ezeknek az információknak minden eszközön elérhetőnek kell lenniük – PC-ken és Mac számítógépeken, telefonokon és táblagépeken –, így kiválaszthatjuk az előttünk álló feladathoz leginkább megfelelő eszközt.

A terméktervezés folyamatához sokféle eszköz kell, ezek pedig sok pénzbe kerülnek. Már csak a fenntartási költségek miatt sokak számára elérhetetlenek ezek a korábbi eszközök. Mi úgy építjük fel a Fusiont, hogy megfizethető és elérhető legyen. Az alaptermék felhasználóinak a Fusion ára 300 dollár évente. Az Ultimate verzió esetén az ár 1200 dollár évente – ez a világon mindenhol ugyanannyi. De tettünk még egy lépést: a hobbiból, lelkesedésből tervezőknek, startupoknak – sőt, minden Fusion-felhasználónak, akinek a vállalkozása évente 100 000 dollárnál kevesebb bevételt könyvelhet el – a Fusion ingyenes. És ez még nem minden. Mint minden más termékünk, a Fusion is teljesen ingyen elérhető diákoknak és oktatási intézményeknek világszerte. Számomra az a legfontosabb, hogy a Fusion beszerzése érdekében senkitől nem kérjük azt, hogy kössön kompromisszumot a funkciók, a teljesítmény vagy az adatvédelem tekintetében. Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek joga van a lehető legjobb felhasználói élményhez.

Blogbejegyzések a Fusion jövőjével kapcsolatban

Blogbejegyzések a Fusion jövőjével kapcsolatban

Bár büszke vagyok arra, amit építettünk, még még inkább lelkesít az, ahogyan megépítettük. Úgy gondoljuk, hogy az eszközök létrehozásának folyamatában azoknak is részt kell venniük, akik használni fogják őket, így a Fusiont a Fusion közösséggel szoros együttműködésben terveztük. A lehető legnyíltabban és átláthatóbban tettük mindezt – nem voltak privát bétaverziók és titkos megállapodások. Az ötletek és irányvonalak megosztása kulcsfontosságú a lehető legjobb eszközök tervezése során. Az eszközeink a Föld legkreatívabb embereinek kezei alatt kelnek életre, és tudjuk: ők rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy mi jön létre.

Sok szempontból a Fusion ma még nem mondható késznek. Sok munkánk van még, de együtt egy nagyszerű dolgot alkotunk.

Terméktervezési mintapéldák

Terméktervezési mintapéldák

Carl Bass, az Autodesk vezérigazgatója

További információ:

Az autodeskforum közösségi portálon

Megosztás
[
    ]