Egy német kutatócsoport új technológiát fejleszt acélszalagok lézeres felületkezelésére

2014 novemberében, Dortmundban a Thyssen Krupp Steel Europe, a Fraunhofer Institute for Materials and Beam Technology (IWS) és a LIMO egy nagyszabású fejlesztésbe fogott bele. Céljuk egy olyan új lézertechnológia kifejlesztése, melyet az acélfelületek tulajdonságainak javítására lehet majd felhasználni.

thyssenkrupp

Novemberben, a dortmundi központú, lézertechnológiákkal foglalkozó vállalat, a LIMO elindította eddigi egyik legnagyobb közös projektjét, ami 3,6 millió eurós támogatást jelent a BMBF (Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium) OSLO projektjének. Az OSLO mozaikszó tulajdonképpen a lézeres felületi kezeléssel létrehozott felület-funkcionalizált acélszalagok folytonos gyártástechnológiáját takarja.

Az IWS dortmundi csoportja és a LIMO a Thyssen Krupp Steel Europe AG-vel együttműködve olyan célzott kutatásokat végez, melyek során a lézeres felületi kezelés acélszalagok tulajdonságaira kifejtett hatását vizsgálják. A szakérők ezt felület funkcionalizálásnak hívják, amivel például jobb korrózióállóság érhető el az acélfelületen. A korrózióvédelem mellett az új technológia más nagyon fontos és kifejezetten hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Az egyenletes melegítésnek köszönhetően a folyamat kimondottan energiatakarékos és környezetbarát, mivel a lézer kizárólag a felületet melegíti ahelyett, hogy az anyag teljes térfogatával dolgozna.

Az OSLO projekt első demonstrációs gépét a valós gyártási környezetnek megfelelő paraméterekre készítik fel. Ennek megfelelően az első szimulációk 300 mm-es szalagszélességgel és minimum 50 m/perc-es feldolgozási sebességgel fognak zajlani. “Az ilyen jellegű gyors hőformázási folyamatokhoz skálázható hosszúságú, egyenletes, különösen vékony fény kibocsátására van szükség, amire eddig egyetlen rendszer sem volt képes,” mondta Dr. Jens Meinschien , a LIMO fejlesztési osztályának vezérigazgatója. “A feladat elvégzéséhez egy 35 kW-os félvezető lézert használunk, ami kifinomult nyalábképzést és kiváló minőséget biztosít.” Az új LIMO lézeres rendszer használatával, az OSLO projekt partnerei a lézeres felületkezelés egy új típusát dolgozzák ki, melyet később tényleges sorozatgyártásra is használhatnak majd.

A LIMO számára ez több, mint egy közös kutatás. Dr Jens Meinschien hozzátette: “A ‘fotonikai ipar találkozik az acéliparral’ mottó arra utal, hogy ennek az együttműködésnek, melyben az ipar, a kis cégek és a kutatók közös munkája valósul meg, olyan hatásai lehetnek, amik segítenek biztosítani Németország központi szerepét az acéliparban. A LIMO tervei között szerepel az is, hogy az OSLO projektet felhasználva kiterjessze kapacitását a nagy területű felületkezelési folyamatokhoz gyártott fotonikai eszközök előállítására is, ami azt jelentené, hogy a cég az acélipar hosszú távú beszállítójává válhat.”

Forrás: LIMO

 

További információ:

A LIMO hivatalos weblapján. 

 

Megosztás
[
    ]