Acél elektródával történő szikraforgácsolás – a Sodick legújabb fejlesztése

Ahogy haladunk a korral, a versenyképesség megőrzésében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az új technológiák. Ennek megfelelően a szerszámiparban is egyre újabb és újabb megoldásokat sorakoznak fel minden évben. A fémmegmunkálási módszerek sorában a szikraforgácsolás a modern technikák közé tartozik, hiszen az első sorozatgyártású szikraforgácsoló gépek csak a XX. század második felében jelentek meg. Azóta azonban a mikroprocesszorok, hajtásszabályozások és az anyagtudomány fejlődésének köszönhetően ezek a gépek jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Sodick AG60L

Sodick AG60L

Az elektromos kisülések anyagleválasztó képessége már a XVIII. század óta ismert. Az erózió legtöbbször a kisülés nem kívánatos „mellékterméke” volt, így nem meglepő, hogy a kezdeti kísérletek célja az volt, hogy az elektromos kisülések által leválasztott anyagmennyiséget csökkentsék. Az 1940-es években ellenben rájöttek, hogy ha a kisüléseket dielektrikumban hozzák létre, akkor az sokkal jobban szabályozható, és így alkalmas precíz anyagleválasztásra. A generátortechnika ekkor még kezdetleges volt, a kisüléseket egyszerű RC-kör vagy elektroncső segítségével hozták létre. A szikraforgácsolás legnagyobb előnye az volt, hogy bármilyen keményfém megmunkálása lehetségessé vált.

Sodick AP1L

Sodick AP1L

A huzalos szikraforgácsolás csak később, a 60-70-es években nyert teret, ahol a tömb formájú elektródát vékony huzal váltotta fel. Ezeknél a gépeknél nagyobb szerepet kapott a tengelyek pozicionálása és az összehangolt szervovezérlés. Akkoriban a tengelyek pozicionálási pontossága 0.02 mm körüli volt. Ezt az értéket a géptest struktúrája, merevsége és hőtágulása is nagyban befolyásolja. A ma használatos anyagoknak, és a fejlesztett struktúráknak köszönhetően (kerámia, bordázott gépágy) a géptestek merevsége megnőtt, így az átlagos méretű gépeknél (300-600 mm mozgás X tengelyen) a pozicionálási pontosság 1-2µm-re csökkent, az ultra precíziós gépeknél – mint pl. a Sodick AP1L – 1 µm alatti.

A tömbös szikraforgácsolásban nagy szerepet játszik az elektróda anyaga is. Leggyakrabban használatosak a réz és a grafit elektródák, mivel viszonylag olcsók és elektromos vezetőképességük kiváló. A Sodick mérnökei azonban most tovább szélesítették a palettát, és legújabb fejlesztésükként egy olyan technológiát mutattak be, ami az acél elektródával történő megmunkálást is lehetővé teszi. Ennek köszönhetően mostantól lehetőség van két acél alkatrész „összeszikrázására”. Ennek a forradalmi újításnak például a fröccsszerszámok illesztési problémáinak megoldásában van nagy jelentősége, hiszen egy-két tized mm összeszikrázás után a két acél alkatrész teljes zárást biztosít.

Az alábbi videóban egy Sodick AG60L látható. Az elektróda átmérő 20 mm, a felületi érdesség pedig 1.1 µm Ra. Az elektróda és a munkadarab anyaga is rozsdamentes acél.

Ezenfelül a lineármotoros Sodick tömbös szikraforgácsoló gépek mind merevség, pontosság és megmunkálási sebesség területén is élen járnak, és nem utolsó sorban az integrált programtervező szoftver is a lehetőségek széles tárházát sorakoztatja fel a felhasználóbarát kezelőfelületen.

Forrás IC-Hungary Kft.

További információ:

A Sodick gépek magyarországi forgalmazója az IC Hungary Kft.

A Sodick honlapja.

Megosztás
[
    ]