A pfronteni DMG Házi Kiállítás főszereplői – 4 világpremier és a CELOS® PC verziója

A pfronteni DECKEL MAHO Házi Kiállítása az elmúlt 20 évben egy kisebb regionális kiállításból az egyik legfontosabb eseménnyé nőtte ki magát a kategóriájában. Mikor a pfronteni gyár kapui kinyíltak február 3. és 7. között, a látogatók 72 csúcstechnológiás géppel találkozhattak, az 5800 m2 –es kiállítási területen – ezek között megtalálható volt 4 világpremier is: a CTX beta 1250 TC, a negyedik generációs DMU 100 P duoBLOCK®, a DMC 125 FD duoBLOCK®, valamint a DMC 270 U. Ezen kívül bemutatásra került a CELOS® 4 új alkalmazása és a PC verzió is, továbbá számos más automatizálási megoldás, melyet a DMG MORI Systems a nagyszériás sorozatgyártási folyamatok optimalizálására tervezett. Csapatunk a rendezvényen a kiállított gépek közül az NRX 2000, a DMC 1450V, a CTX beta 1250 TC linear, a DMC 125 FD és a DMU 65 FD monoBLOCK gépekről forgatott videókat, ezeket hamarosan megtekinthetik oldalunkon!

pfronten_2

 

A CELOS® új PC verziója és a 4 új CELOS® APP

Alkalmazások, melyek leegyszerűsítik a gépkezelést és az üzemszervezési egységbe való integrálást.

A CELOS® egységes felhasználói felületet biztosít minden csúcsminőségű DMG MORI gép használatához. Az egyedülálló 21.5”-es multi-touch képernyő és a CELOS® APPS alkalmazásai teszik lehetővé a folyamatos dokumentációt, vizuális munkaellenőrzést, a folyamat és a gép adatainak folyamatos figyelését. A legújabb CELOS® verzió már 16 ilyen alkalmazással rendelkezik, ami 2015 áprilisától lesz elérhető. Ezek között szerepel a 4 új APP is, amit először DMG Házi Kiállításán mutattak be Prfontenben. A CELOS® egyedi módon köti össze a gépet a magasabb rendű vállalati struktúrákkal, így létrehozva az integrált digitális, papírmentesen működő gyártási rendszert. Akár 30%-kal gyorsabban juthatunk a kész termékhez, az ERP/PPS és PDM közvetlen összekapcsolásának köszönhetően. A DMG MORI új mércét állít a CELOS®-szal.

OH-Pfronten-01-CELOS_600.jpg

  • JOB SCHEDULER – Gyártás és megmunkálás tervező minden géphez.
  • MESSENGER – Valós idejű állapotfigyelés, amibe az előzmények és a futási idő, a nyugalmi idők és az üzemzavarok kiértékelése is bele tartozik.
  • SERVICE AGENT – Gépek elérhetőségének optimalizálása az intelligens karbantartási rendszer segítségével.
  • TOOL HANDLING – rövidebb beállítási idők a cél/jelenlegi gép hozzárendelés összehasonlítása.

A kiállítás egy másik fénypontja a CELOS® PC verziójának bemutatása volt. A CELOS® szoftverének telepítésével azonnal elérhetővé válik minden CELOS® funkció. Az új PC verzió segítségével a gyártási és megmunkálási folyamatok megtervezése és vezérlése közvetlenül a gyártástervezés alatt elvégezhetők. A JOB MANAGER-rel megtervezheti a feladatot, amit aztán a JOB SCHEDULER-rel hozzárendel egy géphez. A MESSENGER APP használatával pedig mindig valós idejű információkkal rendelkezhet a folyamatokról.

A PC verzióval bármely gép vagy felszerelés integrálható egy egységes CELOS® perifériaként. Tegye könnyedén elérhetővé a CELOS® PC verziót a gépek közelében, így amikor kell egyszerűen előhívja az adott feladathoz szükséges paramétereket, és a megfelelő gépen már el is indíthatja a megmunkálást. A CELOS® PC verziójával egybekötheti a tervezést a gyártással. Mindez azt jelenti, hogy az Ipar 4.0 koncepció elvárásainak megfelelő megoldások egyetlen érintéssel elérhetők.

CTX beta 1250 TC Eszterga-maró megmunkáló központ

Teljes megmunkálás az új compactMASTER® eszterga-maró orsóval és 170 mm-rel nagyobb munkaterülettel.

A CTX beta 800 TC sikerei útán az új CTX beta 1250 TC képviseli az eszterga-maró megmunkáló központok második generációját. A CTX beta 1250 TC univerzálisan alkalmazható a munkadarabok teljes megmunkálására akár 500 mm-es átmérőig, és 1210 mm-es esztergálási hosszig. Az alapverzió 65%-kal gyorsabb előtolási sebességre (max. 50m/min) képes, emellett a MAGNESCALE közvetlen mérőrendszereinek köszönhetően a gép kiemelkedő dinamikussággal és pontossággal dolgozik. Az automata szerszámcserélő, ami akár 80 szerszámot képes kezelni, maximális rugalmasságot biztosít a klasszikus esztergálási folyamatokhoz.

Az új CTX beta egyik alapvető eleme a DirectDrive hajtású B-tengely, ami a ±120°-os fokozatmentes tartománnyal rendelkezik, és az új compactMASTER® eszterga-maró orsóval van felszerelve. A kompakt orsó, 120 Nm-es nyomatéka és mindössze 350 mm-es hossza olyan előnyöket jelent a hagyományos orsókkal szemben, mint például a 170 mm-rel nagyobb munkaterület és a folyamatos, 20%-kal nagyobb nyomaték. Ha mindez nem lenne elég, a gyártási költségeket is jelentősen csökkenti, mivel a standard szerszámok használhatók döntött felületekhez és fúrásokhoz is.

OH Pfronten 02 CTX beta

CTX beta 1250 TC

 

Fontosabb jellemzők:

  • compactMASTER®: ultra-kompakt eszterga-maró orsó minimális helyigénnyel és 20%-kal nagyobb nyomatékkal, HSK-A63(Capto*C6), 12000 rpm, 22 kW, 120 Nm (nagy sebességű verzió 20000 rmp).
  • Az új B-tengelynek köszönhetően 170 mm-es helymegtakarítás: akár 360 mm hosszú munkadarabok vízszintes fúrása vagy esztergálása, 400 mm-es max. szerszámhosszal.
  • A 65%-kal nagyobb előtolási sebesség (max. 50 m/min) növeli a dinamikusságot (X/Y/Z=40/40/50 m/min).
  • 1 g-s gyorsulás és 60 m/min előtolási sebesség a Z-tengely hosszú távú pontosságot biztosító lineáris hajtásának köszönhetően, amire 5 éves garancia is jár.
  • 50 mm-rel nagyobb Y-löket (250 mm) a nagyobb rugalmasságért
  • Maximális stabilitás és pontosság a 45 mm-es csúszó vezetékeknek köszönhetően, hűtött vezetékek és MAGNESCALE direkt mérőrendszerek az oszlop minden lineáris tengelyén.
  • A legújabb 3D-vezérlő technológia: CELOS® a DMG MORI-tól
    5”-es ERGOline® vezérlő és Siemens
  • 5-tengelyes folyamatos megmunkálás a B-tengelynek köszönhetően, amit DirecktDrive technológiával láttak el, ± 120°-os elfordulási tartománnyal és 70 1/perc-es előtolási sebességgel.
  • 24 férőhelyes szerszámtároló, lánctár 48 vagy 80 férőhellyel.
  • Egyedi technológia, amivel akár 60%-kal rövidülnek a ciklusok.

A negyedik generációs DMU 100 P és DMC 125 FD duoBLOCK®

5-tengelyes megmunkálás a precízióval, teljesítménnyel és hatékonysággal kapcsolatos, folyamatosan növekvő elvárások kielégítésére.

A negyedik generációs duoBLOCK® mindent elsöprő sikere után a széria két új tagja is bemutatásra került a Házi Kiállításon Pfrontenben. A DMU 100 P duoBLOCK® a kimagasló marási teljesítményéről, valamit a nagy teljesítményű, nehéz megmunkálási folyamatokban és a nagy pontosságot igénylő univerzális alkalmazásoknál való helytállásáról ismerhető fel. A nagy merevség és a gép szerkezete által akár 30%-kal nőhet a pontosság, amit többek között az intelligens hőmérséklet szabályozás is tovább fokoz.

OH-Pfronten-03-DMU-100-P-dB_600x400

DMU 100 P

 

Az új palettás verzió számára is nagy előnyt jelent a merevebb szerkezet. Ez az újdonság automata paletta cserélő rendszerrel érkezik, ami a beállítási idő nagymértékű csökkenését eredményezi. Mindez a holtidő jelentős csökkenéséhez vezet, ami pedig a folyamat optimalizálását segíti. A DMC 125 FD duoBLOCK® továbbá rendelkezik egy gyors forgóasztallal az akár 1250 mm-es átmérőjű és 1600 mm-es magasságú komplex geometriák teljes maró-esztergáló megmunkálásához. Szintén említésre méltó az a tény is, hogy a DMC 125 U duoBLOCK® a fent említett FD verzió mellett a maró szektorban is megjelenik majd, ami tovább viszi ezt a már önmagában is figyelemre méltó sikertörténetet.

A duoBLOCK® egyik jelentős előnye, a külsőleg hozzáépíthető blokkok, amik a személyre szabott megmunkálási megoldások kidolgozását teszik lehetővé.  Az orsóválaszték például olyan lehetőségeket tartalmaz, melyek ideálisak a nehéz megmunkálási feladatokhoz – például a powerMASTER® 1000 az 1000 Nm-es nyomatékkal és 9000-es fordulatszámmal, vagy a gearbox orsó 1300 Nm-rel és 8000-es fordulatszámmal. Ezek a kiegészítő lehetőséget 2015 áprilisától lesznek elérhetők.

OH Pfronten 03 DMC 125 FD dB_600

DMC 125 FD duoBLOCK®

 

Fontosabb jellemzők:

  • Teljesítmény: akár 30%-kal nagyobb merevség a maximális teljesítmény érdekében.
  • Hatékonyság: akár 30%-kal csökkentett energiafogyasztás az intelligens igény-orientált egységeknek köszönhetően.
  • Maximális rugalmasság és rövidebb megmunkálási idő az új B-tengellyel, ami 20%-kal merevebb és beépített kábelvezetővel rendelkezik.
  • Gyors és intelligens dobtár 0.5 másodperces szerszámcserélési idővel, ami akár 453 szerszám tárolására alkalmas minimális helyigény mellett.

DCM 270 U

±12 μm-es pontosság az intelligens hőmérséklet szabályozásnak köszönhetően, akár 9 tonnás munkadarabok megmunkálásakor is.

A stabil szerkezet maximális precizitást és kimagasló dinamikusságot kölcsönöz az 5-tengelyes gép számára. A gyors, helytakarékos palettacserélő és a standard gép rugalmassága adják a hatékony gyártási folyamatok alapját. A 9 tonnás teherbírás, a futási idővel párhuzamosan végezhető beállítások, az automatizálási lehetőségek és a munkaterület, a beállítási terület és a karbantartási eszközök maximális elérhetősége olyan tulajdonságok, melyek tovább növelik a gyártás hatékonyságát. A különösen nagy merevség és a folyamatos hőmérséklet szabályozás által a pontosság és a minőség is garantált.

OH Pfronten 04 DMC 270 U_600x400

Fontosabb jellemzők:

  • Nagy munkaterület az akár 3000 x 1600 mm-es és 9000 kg-os munkadarabok befogadására.
  • 50%-kal növelt dinamikusság az NC forgatható asztal új hajtástechnológiájának köszönhetően.
  • Az alapverzió dobtárral van ellátva, ami a futási és üresjárati idővel párhuzamos beállítást teszi lehetővé.
  • Minimális interferenciára optimalizált B-tengely, beépített kábelvezetővel és 250o-os elfordulási tartománnyal.
  • Maximális precízió az állandó hőmérsékletnek köszönhetően.
  • 3-pontos alátámasztás.

Forrás:DMG MORI

 

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]