A PAL Robotics is Haas CNC Mini Mill gépet vásárolt

Humanoid kiszolgáló robot

Humanoid kiszolgáló robot

A PAL Robotics székhelye Barcelona központjában, egy irodaépület harmadik emeletén található, autóval csupán néhány percre a város forgalmas és híres Las Ramblas sétányától.

Az olasz vezérigazgató, Francesco Ferro által irányított vállalat jó hírnévnek örvend korszerű és innovatív humanoid robotjainak köszönhetően, amelyeket a szolgáltatási ágazatban, például szállodákban, üzletekben, illetve raktárakban és szupermarketekben alkalmaznak. A laikusok számára ezek az életnagyságú robotok a tudományos-fantasztikus filmek gépies kinézetű, mozgású és hangzású robotjait idézhetik. Csakhogy ezek a robotok nem a fantázia szüleményei. Egy tehetséges mérnökcsapat által házon belül tervezett, fejlett, magas szintű mérnöki munka eredményeként kialakított robotokról van szó.

Mostanáig a robotok gyártásához szükséges összes fém alkatrészt különféle spanyolországi és tengerentúli külső alvállalkozóktól és beszállítóktól szerezték be.

PAL 8 red_cikk

„Az alvállalkozók bevonása bizonyos előnyökkel jár, ugyanakkor komoly korlátokat is támaszt” – mondja Francesco Ferro – „különösen egy új terv prototípus-építési és fejlesztési fázisaiban. Egy kifinomult alkatrészcsoport, például egy kéz összeszerelése nagyon precízen megmunkált fém alkatrészeket igényel. A tervezési folyamat iterációs fázisai során számos módosítást és fejlesztést hajtunk végre. Az alkatrészek külső beszállítóktól való beszerzése jelentősen lelassíthatja a prototípus-építési folyamatot.”

„A Haas Mini Mill méretét és teljesítményét tekintve is tökéletes választás a munkánkhoz. Mivel ez az első CNC-gépünk, az is fontos szempont, hogy egyszerűen programozható és használható, illetve megbízható. A gép megvásárlása előtt nem ismertem a Haas vállalatot, azonban a kínálatuk felderítése során számos kiváló termékre bukkantam. Pont ezt az ár- és teljesítménykategóriát kerestük.”

A kis méretű és népszerű Haas Mini Mill alapfelszereltségébe tartozik egy 5,6 kW-os, 6000 f/perc fordulatszámra képes, 40-es kúpú orsó, amely megfelelő teljesítményt biztosít az acél és az alumíniumötvözetek megmunkálásához. A gép 914 x 305 mm-es munkaasztala tökéletes a kicsi vagy közepes méretű alkatrészekhez, és könnyedén elfér rajta egy Haas forgóasztal is a többtengelyes megmunkáláshoz. Az asztal maximális terhelhetősége 227 kg.

PAL 9 red_cikk

A mellékelt fényképen REEM: C, egy életnagyságú humanoid robot harmadik verziója látható. A PAL elmondása szerint az akár 8 órás akkumulátor-üzemidővel rendelkező robot kiválóan alkalmas a vendégek fogadására események vagy kiállítások alkalmával, szórakoztatja a vendégeket, bókol nekik, releváns információkat biztosít, valamint bemutatók és beszédek előadására is képes – számos különböző nyelven.

„A REEM: C jelentős előrelépésnek számít két elődjéhez képest” – magyarázza Francesco Ferro. „A Haas CNC Mini Mill géppel az eszköztárunkban sokkal gyorsabban állíthatjuk elő az alkatrészeket, így kutatás-fejlesztési folyamatainkat is hatékonyabbá tehetjük, és még tovább fejleszthetjük REEM modellünket. Jöjjenek vissza hozzánk 6 hónap múlva! Úgy vélem, le lesznek nyűgözve.”

Forrás HAAS

További információ:

A HAAS CNC hivatalos oldalán.

A Pal Robotics hivatalos oldalán.

 

Megosztás
[
    ]