Új szikraforgácsoló fejjel növeli a sebességet és a hatékonyságot a Makino

A Makino bemutatta a legújabb HS-Rib nagy sebességű Z-tengely technológiáját, amelynek köszönhetően a nagy méretű tömbös szikraforgácsolási folyamatokban tovább növelhető a sebesség, csökkenthető a kopás, és egyenletesebb felületek hozhatók létre. A tömbös szikraforgácsolók ciklusidejének csökkentésénél nem is a szerszám maximális kiemelési sebessége számít, hanem jóval inkább a gyorsulás. A Makino új nagy sebességű Z-technológiája 4x gyorsabb kiemelési sebességre és 30x nagyobb gyorsulásra képes mint a korábbi technológiák. Ez a képesség sokkal hatékonyabb áramlástani folyamatokat eredményez a megmunkálás során, ami segíti a leválasztott részecskék eltávolítását a munkadarab üregeiből.

“Mint minden megmunkálási folyamatnál, a tömbös szikraforgácsolásnál is törekszünk a ciklusidők csökkentésére a gyártott alkatrészek minőségének megtartása mellett” – mondta Brian Pfluger, a Makino EDM termékmenedzsere. “Ennek az eléréséhez számos dolgot mérlegelnünk kell, köztük megfelelő megmunkálási folyamatot, az elektróda előállítási követelményeit, az elektródakopást és az elérhető minőéget. Az új szikraforgácsoló fejünk, kombinálva a SuperSpark IV technológiánkkal, képes megfelelni a felállított követelményeknek, és egy ideális egyensúlyt kínál az elektródafogyasztás és a ciklusidő között anélkül, hogy külső öblítésre lenne szükség.”

Makino EDNC65

Makino EDNC65

Az új nagy sebességű Z-tengely technológia minden Makino EDNC szériás tömbös szikraforgácsolóhoz elérhető, és kifejezetten a nagy munkadarabok megmunkálásához lett tervezve. Kialakításának köszönhetően az elérhető maximális kiemelési sebesség 20 m/perc, míg a maximális gyorsulás 1.5 G. A Z-tengely menti lökethossz 500 és 800 mm között változhat, miközben lehetőség van keringő mozgás programozására is. A közvetlen hajtású motoroknak és a folyékony belső hűtésének köszönhetően a Z-tengely képes megőrizni hőmérsékleti stabilitását és precízen szabályozni a megmunkálási mélységet. A felszerelhető elektródák maximális tömege 100 kg lehet.

A Makino a felhasználók egyedi igényei alapján kidolgozott négy speciális megmunkálási stratégiát is, melyek mind más módon optimalizálják a folyamatot:

Alacsony kopású beállítások: Egy elektródával történő nagyoláshoz és finisheléshez.
Fejlett keringő és kiemelő beállítások: Javítja a megmunkálási sebességet és a felületi minőség állandóságát.
Nagy sebességű Z-tengely: Javítja a megmunkálási sebességet és a pontosságot.
Agresszív, nagy teljesítményű beállítások: Megmunkálási sebesség maximalizálása (megnövelt elektródakopás árán)

Forrás Makino

Megosztás
[
    ]