SCHUNK TENDO E compact szerszámbefogó igazán nehéz körülményekhez

A SCHUNK új, TENDO E Compact hidraulikus befogóit a kifejezetten nagy nyomatékigényű nagyolási feladatok elvégzésére fejlesztették ki. Hogyan sikerült ezt elérni?

SCHUNK_TENDO_E_compact-slider

A SCHUNK egyik legújabb hidraulikus szerszámbefogójának tervezésekor három alapvető célt tűztek ki maguk elé a tervezők: szigorúbb tűrések, nyomott ár és jobb minőség. Ezekkel a kritériumokkal olyan befogórendszert akartak megvalósítani, ami képes túlszárnyalni az ER-patronok, hőzsugor befogók és a Weldon befogók képességeit, még jelentős terhelések mellet is. A már említett szempontok mellett igyekeztek az általános alkalmazhatóságnak is megfelelni, hogy marás, dörzsárazás, fúrás, élletörés és menetkészítés esetén is maradéktalanul megfeleljen a felhasználók igényeinek.

A 2014-es AMB-n élő demonstráción vehették szemügyre az érdeklődök, hogyan teljesít az új fejlesztésű TENDO E compact befogó. Tobis Trautmann, a SCHUNK szerszámbefogó rendszerek értékesítési vezetője a bemutató alatt több újdonságot és új fejlesztési eredményt is kiemelt. A korábban említett általános felhasználhatóságon túl felhívta a figyelmet az ütéspontosságra, mely kisebb mint 0,003 milliméter 2.5xD mellett.

TENDO_E_compact_cikkbe_1A befogó kivételes rezgéscsillapítással és nagy radiális merevséggel rendelkezik, valamint akár 2.000 Nm-es nyomaték átvitelére képes Ø32 milliméteren, így ideális nehéz nagyolási feladatok elvégzésére is. A halk, kis vibráció mellett üzemelő szerszámnak köszönhetően jobb felületi minőség érhető el, mivel a hidraulikus expanziós kamra nagyon jól csillapítja a megmunkálás során keletkező rezgéseket. Másodsorban pedig a merev szerszámbefogás meggátolja a szerszám elhajlását.

A szerszámbefogó teljesítményét a Karlsruhe-i Műszaki Egyetem Gyártástudományi Intézete is megvizsgálta. A Dr. Jürgen Fleischer professzor által vezetett vizsgálat során a szerszámbefogó teljesítményét összevetették más, hőzsugor, patronos és Weldon szerszámbefogókéval. A vizsgálat során több, különböző szerszámgépen végeztek horonymarást, miközben mérték a szerszámkopást, a rezgéseket, a főorsóterhelést, illetve az öngerjesztett rezgések (chatter) nyomait. A vizsgálat eredménye alapján a TENDO E compact befogókkal 300%-os szerszámélettartam növekedést lehet elérni jelentősen jobb felületi érdesség és alacsonyabb főorsócsapágy terhelés mellett.

ForrásSCHUNK

További információ

A SCHUNK honlapján.

Megosztás
[
    ]