KUKA robotokkal készítik a melbourne-i emlékmű park szobrait

A legtöbb iparág, így az építészet számára is a technológia folyamatos fejlődésének nyomon követése és maximális kihasználása nélkülözhetetlen. Jelen esetben a robot technológia és a szobrászat találkozásáról van szó, melynek eredménye a melbourne-i emlékmű park tökéletes szobrai.

A művész, Callum Morton szerint úgy kell elképzelnünk a projektet, mint egy nagy betonszőnyeget, amit a város üzleti negyedének alaprajzai ihlettek. Az emlékmű szerkezetéhez a Melbourne környékén található szobrokat vette alapul. Az emlékmű park projektjén dolgozó művészek, építészek és mérnökök számára a legnagyobb kihívást a megfelelő anyag, megmunkálási technológia megtalálása és a rövid idő alatt történő, pontos munkavégzés jelentette. Mivel az építményeket szilárd, de könnyű anyagból kellett elkészíteni, a hagyományos beton szóba sem jöhetett, hiszen a nagy méretű építmények súlya túl nagy lett volna. Ekkor került a képbe a GRC Enviroments.

Docklands

monument

Mi is az a GRC?

A GRC egy üvegszálakkal megerősített vasbeton keverék, melyet szinte bármilyen célra kiválóan lehet alkalmazni, mivel tulajdonságaiból adódóan rendkívül sokoldalú. Egyik nagy előnye, hogy a cement és homok mellé kevert lúgálló üvegszálak rugalmas, mégis szilárd szerkezetet adnak a keveréknek.KUKA

A projekt elkészítésére felkért GRC Enviroments számára komoly gondokat okozott a megfelelő megmunkálási technológia kiválasztása, mivel hagyományosan kézzel készítik el az ehhez hasonló szerkezeteket, ami jelen esetben akár 2-2,5 évig is eltartana. Mivel a projekthez 55 különálló darab elkészítésére volt szükség, és erre mindössze 6-7 hónap állt rendelkezésre, a GRC Enviroments felkérte a Machinery Automation & Robotics (MAR) vállalatot a feladat elvégzésére.

Paul Gekas, a MAR munkatársa szerint az építészet is egy folyamatosan fejlődő iparág, ami megköveteli az ehhez hasonló technológiák használatát. Számos egyetemen használnak már robottechnológiát különböző szobrok, termékek elkészítésére, fejlesztésére. Egy korábbi projektjükben már találkoztak a KUKA robotok kiváló marási, vágási képességeivel, így nem volt nehéz kiválasztani a megfelelő megmunkálási megoldást.

A robotok programozását Luke Giacobbe, a GRC Enviroments munkatársa végezte, aki előtte még sosem dolgozott robotokkal, viszont ennek ellenére remekül megoldották a feladatot. „Amikor külön-külön kivágjuk az egyes darabokat, aztán összeillesztjük őket és minden tökéletesen illeszkedik, az nagyszerű érzés”, mondta Luke.

 

Forrás:KUKA

További információ:

A KUKA honlapján.

A MAR honlapján.

A GRC Enviroments honlapján.

Megosztás
[
    ]