A Renishaw termékei már a világűrben is bizonyítanak!

A Renishaw a méréstechnológiai eszközeinek világűrbe jutásával egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Az Európai Űrügynökség Sentinel-1A műholdját 2014. április 3-án lőtték fel Kourou-ból, Francia Guyana-ból, fedélzetén a Renishaw új, űr-enkóder technológiájával szerelt Optical Communications Payload (Optikai Kommunikációs Egység, OCP) eszközével, mely egy forradalmian új műholdak közötti lézeres kommunikációs rendszer. Az OCP egy alacsony föld körüli pályán (LEO) és egy geostacionárius pályán (GEO) keringő műhold között biztosít optikai kommunikációs kapcsolatot két Laser Communications Terminal (Lézeres Kommunikációs Csatoló – LCT) rendszerrel. A GEO LCT modul a már korábban felbocsátott Alphasat műholdon található.

Renishaw_Tesat_cikkbe

Tesat lézeres enkóder terminál

A világűr különösen durva környezetet jelent, mely messze nagyobb teljesítőképességet követel meg az enkóderektől, mint a hagyományos földi körülmények. Kiemelten fontos az alkatrészek tartóssága, mivel a földkörüli pályán történő javítás hatalmas pénzügyi terhet jelentene. A megfelelő technológia kiválasztása hosszadalmas folyamat. A világ egyik vezető precíziós technológiákat fejlesztő vállalataként a Renishaw sikeresen felelt meg ezeknek a kritériumoknak.

Renishaw_antarktisz-felsziget-Tesat_Sentinel-1A

Az Antarktisz-felsziget a Tesat Sentinel-1A műholdjának felvételén

Az LCT rendszert fejlesztő, németországi Tesat-Spacecom-nak egy új forgó enkóderre volt szüksége a második generációs LCT Coarse Pointing Assembly (Közelítő Beálló Egység – CPA) rendszeréhez, mely lényegében egy teleszkóp koherens adó és vevő egységgel. Az űrbe feljuttatott enkódert a Tesat szakemberei a Renishaw mérnökeivel közösen fejlesztették, mivel az új rendszer technológiája alapvetően megegyezik a Renishaw TONiC™ termékvonalával. Ennek a rendszernek ‑40 °C-tól +80 °C-ig terjed a működési tartománya, védett a nap-, illetve a kozmikus sugárzástól, valamint fel van készítve a rakétaindítás során jelentkező komoly mechanikus terhelésekre is. A sugárzásoknak ellenálló kivitelezésnek és a Renisahw erőteljes optikai érzékelési elvének köszönhetően sikerült elérni a látványos 15 éves működési időt a GEO pályán.

Renishaw_Tesat

A Tesat enkóder

A Renishaw és a Tesat közös fejlesztésű enkóderét a CPA mindkét forgó tengelyén alkalmazni fogják és be fogják építeni számos jövőbeni felbocsátandó eszköz, például a Sentinel műholdak, illetve az EDRS-A és EDRS-C műholdak LCT egységébe. Az enkóderben rozsdamentes acélból készült, speciálisan kimunkált osztással rendelkező gyűrű, illetve egyedi olvasófej egység található. Az IN-TRAC™ referenciajeleket közvetlenül az inkrementális csatornába foglalták, így bármely két jel közötti távolság egyedi, így egyértelműen megkülönböztethető. Ebből adódóan elegendő egy nagyon kis elfordulás és az abszolút pozíció azonnal megtudható. Egy további előny, hogy nincs érintkezési kapcsolat a forgó gyűrű, illetve a jeladó között, mely kizárja a súrlódást, kopást, valamint a hiszterézis hibát. A rendszerrel elérhető pontosság kisebb mint 0.5 µrad.

ForrásRenishaw

Megosztás
[
    ]