A Beckhoff és az Evopro bemutatta az XTS szállítórendszert az AUTOMOTIVE Hungary kiállításon

Az egyik legjelentősebb hazai húzóágazat, az autóipar, kiemelkedően fontos szerepet játszik a magyarországi ipar fejlődésében, mivel az egyre nehezedő körülmények ellenére is képes fenntartani folyamatos bővülését. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett AUTOMOTIVE Hungary és AUTÓTECHNIKA szakkiállítás is az autóipar fontosságát hivatott hangsúlyozni. Az olyan Magyarországon megtelepedett világvállalatok mellett, mint az AUDI, MERCEDES, OPEL és a SUZUKI, több hazai beszállító is részt vett a rendezvényen. Az idei kiállításon közel 8000 látogató ismerkedhetett meg 249 kiállító munkájával. Az ehhez hasonló események elengedhetetlenek az ágazat folyamatos fejlődésének és bővülésének fenntartásához.

A kiállítók listáján szerepelt az innovatív műszaki megoldásokat kínáló Evropo csoport is. Egyik fő látványosságuk a Modulo kompozit karosszériás moduláris buszcsalád, melynek gyártási folyamatait a hozzá elkészített virtuális környezet segítségével a látogatók is megfigyelhették. Az ilyen innovatív járműipari fejlesztések mellet a vállalat gyártásautomatizálási, folyamatirányítási megoldásokkal is foglalkozik. Az autóipari, járműipari gyártásautomatizálási rendszerek programozása mellett a gépészeti tervezésben, elektromos kivitelezésben is részt vesznek. Remek példa erre a kiállításon bemutatott demóalkalmazás, melyet a Beckhoff Hungary Kft-vel közösen készítettek el. A Bekhoff által biztosított automatizálási technológia és az Evopro mérnöki megoldásai egyesültek a bemuatott XTS lineáris szállítórendszerben.

Egy olyan moduláris elektromechanikus szállítószalag rendszert állítottak össze, melyen a szánegységek külön-külön vezérelhetők, így az összehangolt, többtengelyes mozgásvezérlést igénylő gyártásautomatizálási feladatoknál tökéletesen alkalmazhatók. A rendszer 0.25 mm-es pontossággal, akár 4 m/s-os sebességgel képes dolgozni. A szánok külön programozása és a rendszer nagy pontossága lehetővé teszi, hogy a szánok csoportosan, vagy egymást követve mozogjanak.

“Az ilyen demóalkalmazások elkészítésére nagyon szívesen szoktunk vállalkozni, hisz a partnereinktől kapott technológiai újdonságokat szinte első körben tudjuk kipróbálni. Ezért is örültünk a Beckhoff felkérésének, hiszen mind a technológiát, illetve mind a technológiához szükséges anyagokat a Beckhoff Kft. bocsátotta rendelkezésünkre, mi pedig a legjobbat, a mérnöki szolgáltatást, a mérnöki fejlesztést tudtuk ebben a projektben nyújtani,” mondta Kozó Gábor az Evopro gyártásautomatizálási szakterület vezetője.

A Beckhoff fejlesztése, az XTS, azaz eXtended Transport System lineáris szállítórendszer szánegységei görgős pályán, lineáris motorral mozgathatók, TwinCAT 3 alapú vezérléssel működtethetők. A hagyományos szállítórendszerekhez képest hatalmas előnyt jelent a programozás által elérhető nagy pontosság, valamint a szánegységek sebességének, egyedi pozíciójának külön-külön történő beállítása.

Technikai paraméterek:

Sebesség4 m/s
Gyorsulás> 100 m/s²
Pozicionálási pontosság±0.25 mm
Ismétlési pontosság< ±10 μm
Szánegység hossza50 mm mozgásirányban
Szánegység súlya~ 350 g
Rendszer maximális hossza>> 10 m (számítási teljesítménytől függ)
Operating/storage temperature0…+50 °C/-25…+85 °C
Biztonsági besorolásIP 65
[nggallery id=199]

További információ:

Az Evopro hivatalos oldalán.

A Beckhoff hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]