Univerzális mechatronikai megfogók a SCHUNK-tól

A többfogas megvezetéssel ellátott SCHUNK EGN és EZN mechatronikai befogókkal a SCHUNK, a vezető befogó technológia és megfogó rendszer gyártó vállalat, ötvözi a hagyományos pneumatikus PGN-plus és PZN-plus univerzális megfogókat a mechatronikai megfogók tulajdonságaival.

Az elektronikus hajtású, energiatakarékos SCHUNK EGN és EZN kétujjas párhuzamos vagy háromujjas centrikus megfogók ötvözik a széles választási lehetőségeket és robusztusságot, amit a pneumatikus modellek nyújtanak, a mechatronikai megfogók intelligenciájával és érzékenységével. A legszembetűnőbb külső tulajdonság, a SCHUNK szabadalma, a fogazott vezető, ami megelőzi a szerszám kopását, valamint biztosítja a nagy stabilitást és terhelhetőséget. A megfogók hajtásáról kefe nélküli szervo motor gondoskodik, aminek a forgását egy orsóanyán keresztül alakítják lineáris mozgássá. A motorhoz közvetlenül kapcsolódó rezolver folyamatosan lekérdezi a szervo motor pozícióját, ezáltal lehetővé téve a megfogó pontos beállítását. A vezérlést egy SCHUNK ECM vezérlő végzi, ami szabványos csatlakozó technológiát alkalmaz Profibus vagy CAN buszon keresztül. Az ujjak pozíciója, a befogóerő, a gyorsulás és a sebesség beállítható és módosítható a folyamat közben. Mivel az ujjak előre beállíthatók, a ciklusidő és a megfogás közben jelentkező impulzuserő csökkenthető. A SCHUNK FMS erőmérő rendszer segítségével az érzékeny alkatrészek is biztonságosan kezelhetők.

EGN_safety

Védelmi és biztonsági opciók

Számos lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel a 24-V-DC modulok átalakíthatók multi funkciós egységekké. Ilyen például a közvetlenül csatlakoztatható védő fedél, ami véd a folyadékok és a por ellen, vagy a kompenzációs egységek, melyeket szöghibák kompenzációjára használhatunk, erőmérő pofák és a gyors pofacserélő rendszer. A vezérlővel történő szerszám nélküli huzalozás az előreszerelt, számos különböző méretben elérhető kábelkészlet segítségével egyszerűen megvalósítható. A DNC bevonat biztosítja az optimális vezetőképességet és az elektromos alkatrészek megbízható védelmét. A szabványos vezetékekkel készült védőföldelés garantálja a személyes biztonságot. A SCHUNK ECM vezérlőnek és a SCHUNK ECS biztonsági modulnak köszönhetően az EGN és EZN a DIN EN ISO 13849 szabványnak megfelelő biztonsági megfogó rendszerré válnak. Az SLS, SOS és STO funkciókkal megfelelnek a d és SIL 3 szinteknek, így biztonságos ember-gép együttműködést biztosíthatnak korlátozott munkaterületeken. A mechatronikai SCHUNK EGN kétujjas párhuzamos megfogó három különböző méretben elérhető, 400 N, 720 N és 1000 N-os befogóerővel, valamint 8 mm, 10 mm és 16 mm-es maximális lökettel. A SCHUNK EZN háromujjas centrikus megfogó pedig két különböző méretben, 500 N és 800 N-os maximális befogóerővel, 6 mm és 10 mm-es maximális lökettel elérhetők.

https://www.youtube.com/watch?v=stqTDRUXnZw

EGN elektronikus kétujjas párhuzamos megfogó

Folyamatos hajtás

Amennyiben a gyártási folyamatot megszakítja a vészleállító, a SCHUNK EGN belép a csökkentett sebességű módba, vagy a biztonsági leállás módba, a beállított védelmi zónától függően. A piacon jelen lévő többi megoldással szemben a SCHUNK biztonsági megfogó rendszer folyamatos áramellátással rendelkezik, még biztonsági leállásnál is, ezzel garantálva, hogy a megfogott alkatrész minden körülmények között rögzítve legyen. Amint a biztonsági zóna felszabadult, a megfogó azonnal visszakapcsol az eredeti üzemmódba, a rendszer újraindítása nélkül.

EZN_safety

A biztonsági funkciók utólag bármikor hozzáadhatók

Az EGN kétujjas párhuzamos megfogó moduláris tervezésének köszönhetően széles körben alkalmazható. A befogóerő, sebesség és ujj pozíció rugalmasan vezérelhető a kezelési folyamat alatt. Szintén a modularitásból fakad, hogy a már létező EGN alkalmazásokat utólag is fel lehet szerelni biztonsági funkciókkal.

EZN elektromos biztonsági megfogó rendszer

Biztonsági leállás mód – gyors újraindítás

Ahogy a SCHUNK EGN rendszer is , az EZN is hivatalos biztonsági befogó rendszerként van jelen a piacon, így a DIN EN ISO 13849 szabványnak megfelelően alkalmas az ember-robot együttműködésre. A rendszer egyik nagy előnye, hogy még vészleállásnál is folyamatos az áramellátás, így a rögzítés minden esetben tökéletesen biztonságos marad.

Egyszerű digitális vezérlés

A teljes mértékben moduláris felépítésnek köszönhetően az EZN háromujjas centrális megfogó széles körben alkalmazható. A vezérlést egy SCHNUK ECM vezérlő végzi, melyhez Profibus vagy CAN buszon keresztül csatlakozhatunk. A moduláris felépítés egy másik nagy előnye, hogy a hivatalos SLS, SOS és STO funkciók is könyedén használhatók, valamint a már létező EZN alkalmazások utólag is kiegészíthetők a biztonsági funkciókkal.

Fontosabb tulajdonságok:

  • Moduláris koncepció
  • SLS, SOS, and STO funkciók
  • d / SIL 3 teljesítmény szintek SCHUNK ECM vezérlővel és SCHUNK biztonsági modullal
  • Kefe nélküli szervo motor
  • Különböző méretű kábel készletek, kábel láncokhoz vagy robotokhoz
  • Opcionálisan poros, nedves vagy korrozív környezetekhez

Előnyök:

  • EN ISO 13849 szabványnak megfelelő biztonság
  • Nagy befogósebesség és befogóerő
  • Egyszerű működtetés és paraméterezés PC, USB vagy forgóadó kapcsolón keresztül
  • Vészleállás esetén is garantált a biztonságos rögzítés
  • Azonnali visszatérés az eredeti üzemmódba, ami kiküszöböli az újraindítás szükségességét

Forrás SCHUNK

További információ:

A SCHUNK honlapján

 

 

Megosztás
[
    ]