Új Haas oktatóközpont Magyarországon

Haas CNC Mini Mill gépek kerülnek a magyarországi oktatási központba

A Magyarország akadémiai és ipari szektora közötti kapcsolat elmélyítését célzó, inspiráló projekt részeként a Büttner & Co, a szerszámgyártás szakértője, két Haas CNC Mini Mill munkagéppel elindította saját szakképző központját.

Az új központ heti két napon fogad diákokat, és segít abban, hogy a diákok a gyakorlati megmunkálási és elméleti készségekkel felvértezve kereshessenek teljes munkaidős állást. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke avatta fel az intézményt, amely 2015 elejétől Haas Műszaki Oktatási Központként (HTEC) működik majd.

haas_buttner_diakok

A horvát határ mellett, Nagyatádon működő Büttner & Co nagy sikereknek örvendhetett az elmúlt években. ISO9001 és ISO14001 akkreditációval és több mint 200 alkalmazottjával az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb munkáltató ezen a területen. Éves forgalma 12 millió euró körüli, ügyfelei közé pedig autóipari óriások, például az Audi vagy a Mercedes, valamint a háztartási gépek és a csomagolástechnika területén tevékenykedő műanyagipari és fröccsöntéssel foglalkozó üzleti partnerek tartoznak.

A vállalat sikerének egyik kulcsa a legújabb gyártási technológiák használata iránti elkötelezettség. A Büttner & Co jelentős összeget fektetett a Haas CNC-technológiájába: egy VF-8/50-es függőleges megmunkálóközpontot és egy EC-1600YZT vízszintes megmunkálóközpontot üzemeltet, amelyeket sebességváltós 50-es kúpú főorsóval szereltek fel.

A vállalat jelentős tapasztalattal rendelkezik a Haas CNC-szerszámgépek üzemeltetése terén, így a szakképző központ megalapozásához a Haas Mini Mill gép volt a kézenfekvő választás.

haas_buttner_mini_mill

Magyarországon a műszaki oktatás erősen iskolaközpontú, és viszonylag kevés a kapcsolat és a hálózatépítési lehetőség a munkaerőpiaccal” – magyarázza Kocsis Péter, a Büttner & Co kereskedelmi igazgatója. „Emiatt nem minden esetben helyezik a hangsúlyt a gyakorlatra és a legkorszerűbb technológiák használatára. Éppen ezért akartunk egy új képzési együttműködést kialakítani az iskolákkal.

A versenyképes szakértelem iránti igény nagyobb, mint valaha. Mint minden más nemzetnek, Magyarországnak is olyan munkaerőre van szüksége, amely rendelkezik a megfelelő szakképzettséggel, és elkötelezett a kemény és hatékony munkavégzés mellett. Az új szakképző központ azzal támogatja az ilyen munkaerő kinevelését, hogy a lehető legmagasabb nemzetközi szabványoknak is megfelelő szinten biztosít gyakorlati CNC-képzést.

A Büttner & Co szakképzési programja jelenleg a nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskolával működik együtt, de remélhetőleg ez a képzési mód a közeljövőben több iskola számára is vonzó lesz. A vállalat szerződést köt minden egyes diákkal, álláslehetőséget és/vagy a felsőoktatási tanulmányaik finanszírozását biztosítva számukra abban az esetben, ha elérnek egy bizonyos szintet. Ezért cserébe a diákok beleegyeznek, hogy meghatározott ideig a vállalatnak dolgoznak majd.

buttmer_haas_prime_ministerA képzés elméleti részét (a tanterv 60%-át) iskolarendszerű képzés keretében, mérnöktanárokkal biztosítják. A gyakorlati részeket a Büttner Szakképző Központban a vállalat minőség-ellenőrzésre és CNC-megmunkálásra szakosodott mérnökei oktatják. A kezdeményezést a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatja.

Az a célunk, hogy régiónk diákjai számára a megfelelő, versenyképes életpályát biztosítsunk, és így a megfelelően képzett gépészmérnökök és gépkezelők új generációját neveljük ki” – mondja Kocsis Péter. „Bízunk benne, hogy az együttműködés több iskolával is kialakítható, amelyeknek gyakorlati képzést kínálhatunk.”

Bert Maes, a Haas Automation Europe marketingigazgatója hozzátette: „2014 májusa óta támogatunk egy hasonló programot Görögországban, ahol egy régi Haas ügyfelünk, a CNC Solutions indította el saját CNC-képzési központját Athénban, Paianiában. Mivel tudjuk, hogy a gyártási oktatásba való befektetés nagy gazdasági hasznot hoz az egyének és a közösségek számára, az oktatási együttműködések, valamint a megfizethető, kiváló termelékenységű CNC-technológia és szolgáltatások segítségével elkötelezetten támogatjuk a gyártást.”

Forrás Haas

Megosztás
[
    ]