TRUMPF lézeres jelölő technológiák minden alkalmazásra

Tíz évvel ezelőtt a TRUMPF volt az első vállalat, amely diódagerjesztésű ipari jelölő lézerekkel kezdtek el foglalkozni. Ezzel megalapozták lézergravírozás jövőjét, hiszen az új technológiával a lézergravírozás gyorsabb, gazdaságosabb folyamattá válhatott. Napról napra a TRUMPF lézerek több ezer pacemaker-t, elektronikai chipet, fürdőszobai eszközt, mobiltelefont, napelemet, órát, parfümös üveget és napszemüveget gravíroznak világszerte. 

A TRUMPF portfóliója 15 lézeres jelölő gépet tartalmaz, melyekkel különböző anyagok jelölését végezhetjük. A lézeres jelölő technológia rendkívül fontos, mivel a termékek jelölése minden iparág számára alapelvárás. Ezzel az eljárással akár a gyártási adatokat tároló 2D-s kódokat is könnyedén létrehozhatunk. Ennek köszönhető, hogy a fiber lézerekkel vagy diódagerjesztésű szilárdtest lézerekkel végzett jelölés igen elterjedt gyártástechnológiai folyamat.

Az ipari lézerek, lézeres rendszerek tervezése során a TRUMPF fő célja, hogy a lehető legmagasabb minőséget és megbízhatóságot biztosítsák vásárlóik számára. Ennek érdekében mindig a legfejlettebb lézeres technológiákat alkalmazzák innovatív megoldásaikban. A cég által forgalmazott hegesztő, gravírozó, ablációs, strukturáló és jelölő lézerek egyedülállóak a piacon. A jelölő lézerek széles választékát alkalmazzák gépeikben, munkaállomásaikban.

2014_03_26-28_Trumpf_42

A lézerek sokszínűségének köszönhetően, a gépek számos folyamatot el tudnak végezni. Ilyen például a gravírozás, ahol a lézer az anyag egy részét eltávolítva készíti el a megfelelő jelöléseket, vagy az abláció, amikor az anyag legfelső rétegét távolítja el a lézersugár. Ez utóbbi technikát többrétegű műanyagoknál, bevont vagy festett alkatrészeknél alkalmazzák, mivel így nagyobb kontraszt érhető el a háttér és a jelölés között. A lézerek használhatók továbbá színezési feladatokra, ilyenkor a sugár hullámhosszát és az alapanyagokat jól kombinálva lehetséges az anyag fehérítése vagy színezése.

A nagyobb munkadarabok jelölése mellett, a jelölési terület felosztásának köszönhetően akár kisebb munkadarabok teljes sorozatán is dolgozhatunk. A sorozatgyártási lehetőséget nagyobb munkadarabokra is alkalmazhatjuk, ilyenkor a szállítószalagon érkező munkadarabok sebességéhez alkalmazkodik a gép.

Könnyű integrálhatóság

A TRUMPF tapasztalatával és kimagasló technikai adottságaival megkönnyíti a gépek integrálását a gyártósorokba. Folyamatos támogatást nyújtanak a tervezésben, telepítésben, hogy a lézerek a lehető leghatékonyabban beépíthetők legyenek a vásárlók gyártási rendszerébe.

2014_03_26-28_Trumpf_19

Egyszerű programozás

A gép kezelése a TRUMPF szoftveres megoldásainak köszönhetően gyors és egyszerű, így nincs szükség egy bonyolult új szoftver megtanulására, ami szintén hozzájárul az integráció megkönnyítéséhez. Ennek köszönhetően a TRUMPF lézeres jelölő technológiák gyors, precíz és könnyen kezelhető megoldást jelentenek a szükséges lézergravírozási feladatok ellátására, melyek profitnövelő képességei magasan túlmutatnak a befektetés költségein.

Minden anyag jelölésénél más és más technológiát, hullámhosszt kell használni, a jelölendő anyag tulajdonságainak megfelelően. Fémek jelölésénél például infravörös lézer alkalmazása javasolt, éghetetlen műanyagok vagy üveg jelölésénél pedig UV lézer használata ajánlott. Lézereiket lézeres munkaállomásként, vagy közvetlenül a gyártósorba integrálható lézerként is értékesítik. A lézeres munkaállomások 3 különböző konfigurációban érhetőek el:

  • Az 500×500 mm-es munkaterülettel, X és Y-tengellyel ellátott, forgó tengellyel felszerelhető TruMark Station 5000.
  • Az 1 m²-es munkaterületű TruMark Station 7000nagyobb munkadarabok jelölésére szolgál.
  • Létezik egy belépő kategóriás asztali gép is, TruMark Station 1000, melyet maximum 20-30 cm-es munkadarabok feldolgozásához lehet használni.

A TruMark lézerek tulajdonságaiknak köszönhetően tökéletesen alkalmazkodnak az adott feladathoz, precízen és megbízhatóan végzik el azt. Ilyen például a rugalmas, felhasználóbarát szoftver, ami a pontos paraméterezésben nyújt nagy segítséget. A Pilot laser segítségével szimulálhatjuk a jelölést, ami elősegíti a munkadarab pontos elhelyezését. Egy másik remek opció a NAVIGATOR szoftver modul, ami a képzetlenebb felhasználók számára is lehetővé teszi a legoptimálisabb lézerbeállítások kiválasztását.

Forrás: TRUMPF

További információ:

A TRUMPF honlapján

 

 

Megosztás
[
    ]