NCT 201 – a nyugalom garanciája 9. rész: Diagnosztikai szolgáltatások az NCT 201 vezérlőben

„Az NCT minden problémára talál megoldást! A NCT márka nem más, mint betartott ígéret. Jelkép, amely egy különleges élményt szavatol.”

Naplózás, naplófájl elküldése, gépfelügyelet, energiagazdálkodás

Az NCT felügyeleti modulja mindent lát és mindent megjegyez!

Az NCT 201 vezérlő minden fontos eseményt egy ún. naplófájlban tárol. Amennyiben bármilyen zavar támadna a berendezés üzemeltetése során, függetlenül attól, hogy a jelenséget kiváltó ok a szervórendszer meghibásodása, hibás kezelői beavatkozás, vagy egy PLC hiba lenne, csupán ezt a naplófájlt kell az NCT SZéV (Szerviz és Vevőszolgálat) központba eljuttatni (email, pendrive). A naplófájl alapján az NCT szakemberei számára a vezérlő nyitott könyvvé válik.

Naplófájl elküldése

A naplófájl kezelésének elsajátítására a youtube portálon kis video áll a felhasználók rendelkezésére (NCT 201 hibanapló készítése).

Gépfelügyelet

Egy kijelölt időszak naplóadataiból kiszűrjük és az idő függvényében grafikusan megjelenítjük a szerszámgép legfontosabb üzemállapotait (MEGMUNKÁLÁS, BEÁLLÍTÁS, GÉPÁLLÁS, HIBAÁLLAPOT). A diagramokból kiolvashatjuk a gép kihasználtságát és, akár több hónapra visszamenőleg, láthatóvá válnak a gépállások okai is.

Naplo_cikk

Energiagazdálkodás

Az energiaárak emelkedése és a környezettudatosság szigorú energiagazdálkodást követel meg mindnyájunktól.

Az NCT 201 vezérlő folyamatosan monitorozza a villamos hálózatot, figyeli a  fázissorrendet, észreveszi a hálózat hibáit és a PLC-n keresztül reagál is rájuk (pl. hálózat kimaradás esetén még időben leállítja a gépet). A vezérlő méri a fogyasztást és számokkal is és grafikusan is kijelezi egy beállított időszak energiafelhasználását kW-ban és Ft-ban is. Itt akár egy munkadarab előállításához felhasznált energia árát is megtudhatjuk.

Távoli gép

A távdiagnosztikát a távoli gép szolgáltatáson keresztül valósítjuk meg. Amennyiben a felhasználó megengedi, egy külső számítógép át tudja venni a CNC vezérlő kezelői felületének a szerepét. Ezzel a szolgáltatással az NCT SZéV (Szerviz és Vevőszolgálat) szakembere a világ bármely pontján lévő NCT 201 vezérlőt a felügyelete alá tudja vonni hibafeltárás és hibajavítás céljából.

https://www.facebook.com/nctforum/photos/p.699268560107449/699268560107449/?type=1&theater vagy tavoli_ gep_cikk  tavoli_gep2_cikk

Oszcilloszkóp

A szervótengelyek pontos beállítását segíti a vezérlőbe beépített digitális tárolós oszcilloszkóp. 4 csatornán állíthatjuk a be az idő függvényében, grafikusan ábrázolni kívánt jeleket. A rajzolást indíthatjuk manuálisan, vagy kijelölhetjük azt a jelet, amelyen a pozitív, vagy negatív változása indítja el a megjelenítést. A beállításokat elmenthetjük és előhívhatjuk. A felrajzolt grafikán a vizsgálandó részt megkereshetjük. A kiválasztott időtartomány növelhető, csökkenthető, a jel nagysága nagyítható, kicsinyíthető, függőlegesen a jel eltolható.

X tengely beállítása, pozícióhiba mérése markerrel

X tengely beállítása, pozícióhiba mérése markerrel

Logikai analizátor

18 csatornán, az idő függvényében, megjeleníthetjük a PLC kapcsoló jelek, jelzőbitek állapotát. Bármelyik kiválasztott csatornát megjelölhetjük triggerforrásként akár lefutó, akár felfutó élre. Megmérhetjük a triggerelési ponttól eltelt időt illetve bármely két időpont közötti távolságot. A mérési összeállítást elmenthetjük egy kiválasztott fájlba, illetve bármely elmentett összeállítást betöltve azonnal kezdhetjük a mérést.

X tengely beállítása, pozícióhiba mérése markerrel

X tengely beállítása, pozícióhiba mérése markerrel

IO teszt

Egy jól áttekinthető táblázatban jelenítjük meg a PLC által írható/olvasható, vagy csak olvasható teljes IO területet. Ennek egy része fizikai ki és bemeneti kapcsoló jel a szerszámgép felé, míg a többi a PLC és a CNC közötti kommunikáció területe. Lehetőségünk van a memóriamező bites állítására (SET/RESET) vagy felülírására.

IO_cikk

Szimbólikus IO

A PLC változóit egymás alatt, az általunk összeállított sorrendben tekinthetjük meg. Kijelezzük a változó nevét, címét és tartalmát bináris, vagy decimális ábrázolással.

TestMes mérőrendszer teszt

A szervorendszer beállítását mindig úgy kezdjük, hogy a táblázatos kijelzésnél, beállítjuk a természetes paramétereinek állandósult állapotban elvárt értékeit. A táblázatban megjeleníteni kívánt jellemzőket magunk választhatjuk ki. A táblázat soraiban a szervótengelyeket, az oszlopokban a jellemzőiket láthatjuk.

Merevszárú menetfúrás

Merevszárú menetfúrás

 

NCT honlap_cikk

 

Folytatjuk…

2014-ben is szeretnénk Önökkel, Önökért, a közös sikerekért dolgozni!

 

 

További információ:

Az NCT Ipari Elektronikai Kft. honlapja
Apostol Attila e-mail: apostol@nct.hu