Hatékony alkatrész és szerszámgyártás 5-tengelyes technológiákkal

2014_12_03-04_DMG_MORI_nyilt_nap_kiemeltMa már egyre többen érdeklődnek az 5-tengelyes megmunkálások iránt. Sokan, ha még nem is döntöttek konkrét beruházás mellet, de már megfogalmazódott bennük az igény egy 5-tengelyes megmunkálóközpontra. Azonban a forgácsolási feladatok közül ez az egyik, ha nem a leginkább fejlett eszközöket igénylő terület, melyre csak kevesen tudnak megfelelő gépet, szerszámot vagy szoftvert biztosítani. Ezért döntött úgy a DMG MORI magyarországi képviselete, a Power Tools Kft. és a Cad-Cam Solutions Kft., hogy közös nyílt nap során mutatják be, milyen hatékonyan képesek termékeik együttműködni az ilyen bonyolult feladatok megvalósításában is.

A bemutató nap során a DMG MORI egy DMU 75 monoBLOCK szolgált demonstrációs eszközként. A szerszámgép olyan tulajdonságai, mint a legújabb öttengelyes szimultán technológia, a 60 férőhelyes szerszámtár, a 18 000 fordulat/perc-es főorsó és a fejlett CNC vezérlő mind-mind jó példaként szolgáltak a forgácsolási bemutatók alatt. A gép részletesebb leírását a rendezvény meghívójában, ITT olvashatják.

A forgácsolás alatt a Power Tools Kft. által forgalmazott szerszámok is bizonyíthattak, mint a CERATIZIT (gyorsmarás) és a KOMET (furatmegmunkálás), valamint a POWER TOOLS csúcsminőségű tömör keményfém szerszámok. Érdemes megjegyezni, hogy megfelelő szerszámgép, CAM-szoftver és szerszám kombináció esetén ezekkel a szerszámokkal akár 12 m/min előtolással is lehetséges a nagyoló megmunkálás.

CAM oldalról a Cad-Cam Solutions Kft. a TopSolid CAM 7 szoftver új generációs képességeire is felhívta a figyelmet. Takács Imre, a cég ügyvezetője a valós idejű programozási példájában több olyan, a mindennapi gyakorlatban fontos részletre is felhívta a figyelmet, amit a szoftver megdöbbentő könnyedséggel képes kezelni. A rendszer CAD független, mivel a különféle CAD-rendszerekhez (Parasolid, AutoCAD, ACIS, IGES, Step, Catia v4, v5, Pro/E, UG, SolidWorks, SolidEdge, Inventor) is bemeneti interfésszel rendelkezik, így nem kell a szoftverre beruházóknak a teljes CAD platform cseréjével bajlódniuk. Olyan fontos, időmegtakarítást szolgáló funkciót is bemutatott prezentációjában, mint az automatikus alkatrész megmunkálás felületi és fúrási sajátosság felismerés funkcióval (furatok, menetes furatok, zsebek, kontúrok, hornyok és egyéb elemek megmunkálása automatikusan).

A téma iránti megnövekedett érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rendezvény mind két napja alatt telt házzal mentek a bemutatók. Akinek továbbra is maradtak kérdései vagy mélyebben szeretne megismerkedni az 5-tengelyes megmunkálógépek képességeivel, annak erre hamarosan újabb lehetősége nyílik a DMG MORI szervezésében, melyről oldalunkon is be fogunk számolni.

[nggallery id=197]
Megosztás
[
    ]