Automatizálás – nem csak a sorozatgyártáshoz elengedhetetlen

Amikor az automatizálás kifejezést halljuk, általában nagy szériás sorozatgyártásra gondolunk, ahol egy adott termékből több ezer darabot gyártunk le. Azonban a mai, folyamatosan változó, kompetitív piacon ez az összefüggés már nem egyértelmű. Számos kisebb műhelyben kezdtek el áttérni az 5-tengelyes gépek használatára, hogy növeljék a több oldalas megmunkálás hatékonyságát. Főleg ezekre a műhelyekre jellemző az is, hogy az automatizálás felé nyitnak, automatizált rendszerek telepítésével próbálják növelni produktivitásukat, és ezáltal a profitot.

Hogy megértsük ezeket az automatizálás felé tett lépéseket, először a szabványosítás és palettázás fontosságát kell megértenünk és elfogadnunk. A nagy változatosságú, alacsony darabszámú alkatrészgyártás területén vívott harcban a győzelemhez szükséges első lépés a beállítási folyamatok szabványosítása. Ezzel a lépéssel csökkenthető az orsó holtideje, ami rendkívül fontos lehet, mivel a munkanap végén csupán azokkal az alkatrészekkel számolhatunk el, melyekkel ténylegesen elkészültünk.

A beállítások szabványosítása és a palettázás kivitelezésére több megoldás is létezik. Az egyik jó megoldás lehet egy olyan lemez elhelyezése a munkaasztalon, melyen meghatározott oszlopokban és sorokban vannak elhelyezve a rögzítő furatok, hogy gyorsabban és pontosabban telepíthessük a befogóegységeket. Egy másik lehetőség a gyors palettacserélő rendszer telepítése, vagy a munkadarab méretek és rögzítési pontok szabványosítása, melyeket minden munkadarabhoz használhatunk. Ezek közül bármelyik módszert választhatjuk, hogy a két megmunkálás között eltelt mellékidőt csökkentsük.

Automation_1

Amennyiben az első, azaz a szabványosítás és palettázás problémájára megfelelő választ sikerült találni, elkezdhetünk a következő lépésen gondolkozni, ami a folyamat automatizálása lesz. Ez lehet olyan egyszerű is, mint a kézzel történő paletta csere, amikor a kezelő saját maga cseréli a munkadarabokat tartó palettákat, vagy olyan bonyolult, mint egy „lights-out” megmunkálási stratégiát (emberi beavatkozást nem igénylő) vagy „hands-off” (manuális vezérlést nem igénylő) stratégiát követő, robottal történő automatizált palettacserélő rendszer. A palettákat akár ugyanazzal a munkadarabbal is feltölthetjük újra és újra, ha nagy sorozatok gyártásáról van szó, vagy mivel most már a méret és a rögzítési pontok is szabványosítva vannak, különböző munkadarabokkal is feltölthetők, ha kisebb sorozatokat gyártunk, ami általában a nagy változatosságú, alacsony darabszámú gyártást végzők számára elengedhetetlen. Az ehhez hasonló technológiák alkalmazásával a cserélési folyamatok Önökért és nem Önök ellen fognak dolgozni.

Ahogy azt minden, a területen tevékenykedő szakember tudja, egy automatizálási rendszer, különösen egy robot telepítése, kifejezetten drága is lehet. Kétségtelen, hogy a beruházások melyek egy jól működő automatizálási rendszerhez szükségesek, elsőre túl költségesnek és értelmetlennek tűnhetnek. Azonban, ha elkezdjük nyomon követni az ily módon megspórolt időt és pénzt, melyet a viszonylag lassú, kevésbé hatékony, hagyományos módszerek alkalmazásával végzett folyamatokkal elpazaroltunk, egyértelművé válik, hogy az automatizálatlan rendszer sokkal többe kerül.

Automation_4

Az IMTS-en bemutatott Hurco megmunkáló központ és Erowa Compact Robot

Az idei IMTS kiállításon a Hurco és az Erowa közösen mutatták be vásárlóik számára az automatizálás nyújtotta előnyöket. A bemutatóhoz egy Erowa Compact Robotot telepítettek egy 5-tengelyes Hurco megmunkáló központ mellé, így be tudták mutatni az automatizált rendszerek kis sorozatszámú gyártás során nyújtott be- és kirakodási előnyeit. “A visszajelzések, amiket kaptunk túlnyomóan pozitívan voltak, sok gyártó el tudná képzelni, hogy ezeket a megoldásokat alkalmazva teszi lehetővé a lights-off folyamatokat, melyeknek köszönhetően a gépeket hétvégén vagy harmadik műszakban is, amikor eredetileg nem működnének, felügyelet nélkül működtethessék.”

Amikor egy megmunkálási folyamatot automatizálunk, akár automatikus, akár kézi betöltésről van szó, szükség van arra is, hogy akadálytalanul válthassunk egyik programról a következőre, valamint hogy prioritásokat és ütemezést állíthassunk be a programoknak.  Ezt a problémát a Hurco egy JobList nevű funkcióval oldotta meg.

joblist

A WinMax JobList funkciója

A WinMax vezérlő JobList funkciója lehetővé teszi, hogy csoportosítsa a folyamatokat projektek vagy feladatok szerint, majd beállítsa a programok elvégzésének menetrendjét, prioritásokat adjon az egyes programoknak.

A beállítások szabványosításával és a palettázással, valamint a vezérlő technológiák kihasználásával, mint a WinMax JobList, a cégtulajdonosok nyugodtan pihenhetnek abban a tudatban, hogy mindent megtettek a holtidők csökkentéséért, a hatékonyság és ezáltal a profit maximális növeléséért.

Forrás: Hurco

További információ:

A Hurco honlapján

Megosztás
[
    ]