A Varinex 3D Nyomtatás Fórumán jártunk

A Varinex Zrt. 2014. október 30-án, Budapesten tartotta meg 3D Nyomtatás Fórumát 160 érdeklődő részvételével a Park Inn by Radisson Hotel konferenciatermében.

A 23 éve alakult cég már több, mint 15 éve foglalkozik 3D nyomtatással, és évente több 3D nyomtatással és prototípusgyártással foglalkozó rendezvényt tart. A cég 1998. óta áll a fejlesztők szolgálatában a villámgyors prototípusgyártás, kis-szériás gyártás, gyors szerszámkészítés és 3D visszamodellezés területén. Ma már mindenki 3D nyomtatásnak nevezi a gyors prototípusgyártást – függetlenül az éppen használt eljárástól, – és az is egyértelművé vált, hogy a legkülönbözőbb területeken lehet költséget és átfutási időt csökkenteni a különböző 3D nyomtatási technológiák napi használatával. Egyre több az olyan alkalmazás, ahol a 3D nyomtatással végtermékhez szükséges alkatrészeket lehet gyártani szerszámozás nélkül! Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek komoly anyagi előnyöket élveznek a 3D nyomtatás gyártási folyamataikba történő beillesztésével.

A rendezvény előadásainak sorát Voloncs György, a Varinex Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg a vállalat rövid ismertetőjével. A nap egyik fontos momentuma volt annak bejelentése, hogy a Varinex Zrt. megegyezett az FDM eljárások másik hazai képviselőjével a Catalyst Kft-vel, így 2014. október 1-től egyesítették erőforrásainkat annak érdekében, hogy az ügyfelek a Stratasys teljes portfólióját egy kézből érhessék el. Ennek kapcsán elmondható, hogy a Varinex Zrt. ma már közel 100 professzionális 3D nyomtató alapanyag ellátását, egyben szervizelését végzi.

A szakmai előadásokat Falk György, a Varinex Zrt. elnöke és a 3D nyomtatás üzletág igazgatója folytatta a cég 3D nyomtatási kompetenciáinak áttekintésével, és az elmúlt 15 év gyakorlatából emelt ki érdekes példákat. Őt Dr. Klementis Ottó Engineering Manager követte az SMR Automotive Mirror Technology Hungary képviseletében, aki azt mutatta be, hogy az SMR-nél az autótükrök prototípusgyártását milyen 3D nyomtatott szerszámokkal oldják meg. Az SMR sikersztori után Sebők Róbert a Varinex Zrt. CAD üzletág igazgatója beszélt a fröccsöntő szerszámok alakadó betéteinek gyors tervezéséről.

A kávészünetben a résztvevőknek lehetősége nyílt a kiállított mintadarabok tüzetesebb megvizsgálására, a szakmai egyeztetésekre és a személyes kapcsolatok ápolására. A kiállított mintadarabok között színes nyomtatott fejvédősisak, szobor minta, mechanikai csatolások mintája, öntőforma minták, orvosi protézisek, fogászati minták és számos egyéb termék is szerepelt, ami szintén azt mutatja, hogy a 3D nyomtatás ma már a legtöbb területre betört és jelentős szerepet vívott ki magának. A kiállítás egy másik látványos eleme a működés közben megfigyelhető Objet 30 Pro 3D nyomtató volt a Stratasys kínálatából.

Egy modellen belül akár 46 szín is használható.

Egy modellen belül akár 46 szín is használható.

A hőtűrő modellanyag képes szimulálni a műanyagok hőtani viselkedését.

A hőtűrő modellanyag képes szimulálni a műanyagok hőtani viselkedését.

A szünet után Falk György a közvetlen digitális gyártás (Direct Digital Manufacturing – DDM) rejtelmeibe kalauzolta a résztvevőket. A 3D nyomtatás szakértő elmondta, hogy a digitális gyártás – a választott 3D technológiától függetlenül – komoly előnyöket biztosít a hagyományos gyártáshoz képest. Nem kell szerszámokba beruházni, gyorsabb a tervezési ciklus, így gyorsabban piacra kerülhetnek a termékek. Ráadásul több tervezési variációt is ki lehet dolgozni, az esetleges módosítás, újratervezés pedig sokkal gyorsabb és olcsóbb, ezen kívül a technológia lehetővé teszi az egyedi termékek kisszériás gyártását is.

A szakmai előadások sorát Ványi Zsolt, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. mintakészítés vezetője folytatta a 3D nyomtatók felhasználásának bemutatásával, amellyel komoly sikereket értek el a prototípusgyártásban a Valeonál. A rendezvényen elhangzott előadások és a kiállításon bemutatott 3D nyomtatással előállított tárgyak is bizonyítják, hogy a képzeletnek ma már sem a forma sem az anyag nem szabhat határt. Az új modellanyagoknak köszönhetően 1200 különböző fizikai tulajdonságú anyag hozható létre. A színes modellek lehetnek átlátszóak vagy rugalmasak, de hőtűrőek vagy akár gumiszerűek is. A Stratasys új alapanyagairól Fehér Zoltán, 3D nyomtatás üzletág értékesítési vezetője beszélt jónéhány kinyomtatott modellen szemléltetve az izgalmas lehetőségeket.

Az új alapanyagok bemutatása után Falk György további érdekes 3D nyomtatási megbízásokról beszélt, melyek között ékszerektől kezdve a Puskás Stadion makettjén át Szent László 3D nyomtatott koponyájáig rengeteg izgalmas projekt szerepelt.

Egy ékszer születése

Egy ékszer születése

3D nyomtatott koponya

3D nyomtatott koponya

A 3D Nyomtatás Fórumon megtudhatták az érdeklődők, hogy a Varinex Zrt. az idén tovább bővítette a 3D nyomtatási szolgáltatása gépparkját egy nagyteljesítményű Stratasys FORTUS 400c típusú, FDM eljárással működő 3D nyomtatóval, amely a legmagasabb műszaki igényeket kielégítő hőre lágyuló műanyagokból is képes modellek gyártására. Így már összesen négyféle 3D nyomtatási technológia áll az ügyfelek rendelkezésére. A nagyteljesítményű FDM masina mellett három darab Stratsys/Objet nyomtató, amelyből az egyik kétkomponensű nyomtatásra is képes, továbbá egy hőre lágyuló poliamid porból lézer segítségével építkező szelektív lézer szinterező gép (SLS), ez utóbbi fröccsöntő szerszám nélkül képes fröccsöntési minőségű alkatrészeket nyomtatni.

A hőre lágyuló műanyag alapanyagok egyedülálló mechanikai, hő- és vegyi ellenállással bírnak. Bár légiesnek tűnnek, mégis tartós, nagyon erős modellek hozhatók létre belőlük. Ezek a gyönyörű, fehér anyagok számos művészt is megihlettek már, melyekről szintén szó esett a rendezvényen.

Iris van Herpen divattervező textil helyett SLS-sel dolgozott

Iris van Herpen divattervező textil helyett SLS-sel dolgozott

Kristina Strand lámpája SLS technológiával készült

Kristina Strand lámpája SLS technológiával készült

A 3D Nyomtatás Fórumon összefoglalták az idei „What-to-print-in-3D” pályázat eredményeit is. A Design Terminal és a Varinex Zrt. 2014 tavaszán úgy döntött, versenyre hívja a dizájnereket. A „What-to-print-in-3D” pályázat célja, hogy inspirálja a tervezőket, mit lehet és mit érdemes kinyomtatni 3D-ben. A verseny jövőre újra indul, 2015 tavaszán fogják kihirdetni az új pályazatot, érdemes tehát figyelemmel kísérni a 3D nyomtatás üzletág honlapját.

Falk György a nap végén megköszönte a résztvevőknek, hogy ellátogattak a rendezvényre, valamint értékes 3D nyomtatás szolgáltatás nyereményeket sorsolt ki, melyet három szerencsés nyertes kapott meg háromszor 100 000.-Ft értékben. A szakmai napot követően egy ízletes svédasztalos ebéddel vendégelték meg a jelenlevőket, illetve lehetőséget biztosítottak a további kötetlen beszélgetésekre és tapasztalatcserére.

A 3D Nyomtatás Fórumon készült fotók megtekinthetők a Varinex Zrt. 3D Nyomtatás Facebook oldalán.

További információ:

Varinex Informatikai Zrt. megújult honlapján

Megosztás
[
    ]