Spórolhat-e a régi szoftverei megtartásával?

Négy érv amellett, hogy a régi szoftvereit újra frissítse

Sokan ismerhetik azt az érzést – különösen a tervezők –, amikor a főnök vagy a projektvezető azt kéri, hogy futtassanak egy hossz-szelvényszámítást az iroda legtávolabbi sarkában porosodó öreg gép régi szoftverén. Tudják, azon a gépen, amelyik csak azért van még meg, mert ez az egyetlen, ami elég régi, hogy még fusson rajta az az elavult, ám mégis létfontosságúnak gondolt szoftver, amelyet a vállalat nem hajlandó frissíteni, mondván, hogy „nem szórjuk a pénzt az ablakon”.

Rettegés és hitetlenkedés önti el a szívét, mert jól tudja, hogy munkája épp most lett tízszer olyan bonyolult, mint kellene. Millió felesleges huppanón kell átbukdácsolnia, hogy egyetlen dolgot elvégezzen. Tisztában van vele, hogy ha a főnökség egyszerűen frissítené a szoftvert, az élete nagyságrendekkel egyszerűbbé válna.

Az ilyen régi szoftverek frissítése több százezer forintba is kerülhet licencenként. Több felhasználó esetén ez hirtelen akár több millió forintra is rúghat. És ez rengeteg pénz az informatikai büdzséből egy olyan eszközért, amelyet valószínűleg csak néhanapján használ. Ahelyett azonban, hogy ezt a pénzt egyetlen összegben egy megrendelés egyetlen tételéért fizetné ki, ugyanezt az összeget (vagy akár többet) lassan, hosszabb idő alatt is kifizetheti.

Íme néhány érv, hogy az ilyen régi hardverek/szoftverek miért is kerülnek többe, mint gondolná. Az érvek néhol ugyan fedik egymást, fontos azonban, hogy mindegyikkel tisztában legyen.

Autodesk-szoftver frissítés

1. A régi, elavult szoftver hatalmas biztonsági rést jelent.

A régi szoftverekhez való ragaszkodás egyik legáltalánosabb oka, hogy azok nem képesek az újabb operációs rendszereken futni. A régebbi operációs rendszerek (például a Windows XP) idővel elérik az „életciklusuk végét”. Azaz a fejlesztő vállalat többé már nem tartja karban az operációs rendszert, nem nyújt támogatást, és nem ad ki frissítéseket hozzá. Ha egy hacker megtalálja a módját, hogy hogyan törheti fel az operációs rendszert (vagy a nem frissített szoftvert), hozzáférhet a vállalati hálózathoz, megfertőzheti a rendszereit, vagy egyszerűen csak a vállalati informatikai rendszer leállását okozza. Az ilyen biztonsági problémák kezelése sok pénzébe fog kerülni. A vírusfertőzések miatt elveszett adatok sok pénzébe fognak kerülni. Amikor nem frissíti a szoftvereit, nő az esélye, hogy mindez megtörténhet. Hatalmas kockázatot vállal – és jobban teszi, ha 19-re nem húz újabb lapot.

2. A régi szoftver inkompatibilitási problémákat és adatvesztést okoz.

A régi szoftverek használatával a fájljai esetleg nem lesznek kompatibilisek az új szoftverekkel. És ennek az ellenkezője is igaz: a szoftver újabb verzióiból származó fájlok esetleg nem lesznek kompatibilisek a régi szoftverrel. Ami azt jelenti, hogy időt kell fektetnie az adatok a megfelelő formátumba konvertálásába, ez pedig azt jelenti, hogy sorozatosan vissza kell majd hívogatnia az ügyfeleit, és megkérni őket, hogy vegyék a fáradságot, és mentsék a fájljaikat olyan formátumba, amely az Ön számára használható. És ez rossz fényt vet Önre, ügyfeleit pedig egészen biztosan idegesíti – kételkedni kezdenek benne, hogy el tudja-e végezni a munkát, és ez rosszabb, mintha kidobná a pénzt az ablakon. Ki szeretné a hozzá nem értés és az alkalmatlanság látszatát kelteni ügyfeleiben?

Azt se feledje, hogy sok szoftver esetében az adatok kulcsfontosságúak. A konvertálás során időnként ez-az eltűnik. Lehet, hogy adatok is elvesznek, vagy valamilyen formázási hiba történik. A dokumentum, amelynek tökéletesítésével hosszú órákat töltött, most szétesett, és mintha a kutya szájából rángatták volna ki. A CAD- vagy BIM-fájlból a konvertálás során elveszett az összes adatbázis-kapcsolat, és most nem úgy működik, ahogy kellene. További időt kell tölteni azzal, hogy megoldja ezeket a problémákat, ez pedig a költségvetés vagy a határidők túllépését eredményezheti.

3. A régi szoftverek használata rengeteg felesleges időt emészt fel.

A szoftver frissítésére el nem költött pénz megtakarított pénz. Ez egy alapvető igazság, kétség nem fér hozzá. Ami azonban az éves költségvetésben nem szerepel külön soron, az az „elvesztegetett idő”. Az elvesztegetett idő a legnagyobb pénznyelő a régi szoftverek és hardverek kapcsán. A régi hardver lassabb. A régi szoftver rendszeresen problémákat okoz (lásd a 2. érvet). Ezeknek a kezelése felesleges időt veszteget el. Az idő pénz, az elvesztegetett idő pedig elvesztegetett pénz.

4. A régi, mára már elavult szoftverek rombolják az alkalmazottak kedélyét.

Amikor egy alkalmazottjának régi hardverrel vagy szoftverrel kell dolgoznia, azt nem jó érzéssel teszi. Nem örül, hogy felesleges lépéseket kell tennie munkája elvégzéséhez. Ez pedig frusztrációt okoz. Ha ez a kelleténél gyakrabban történik, az ilyen alkalmazott rossz érzéseket kezd táplálni munkája iránt. Ha az alkalmazott nem boldog, nem a legjobbját fogja nyújtani, és emiatt Ön pénzt veszít.

A vállalkozások rengeteg pénzt költenek hardverre és szoftverre, valamint ezek karbantartására. Egy vállalkozás sem szeretne többet költeni, mint amennyit szükséges – a szoftverfrissítéseket azonban érdemes fontolóra vennie.

Mielőtt arra az elhatározásra jutna, hogy a régi hardverek megtartásával és a régi szoftverek használatával spórolna, bizonyosodjon meg róla, hogy valóban spórol-e. Rendszeresen vizsgálja felül ezt a döntését, hogy biztos lehessen benne, valóban spórolásról van szó. A döntés meghozatala előtt pedig mindenképpen konzultáljon azokkal, akik a szoftvert valójában használják. Vegye figyelembe az eszközök használatával töltött időt, a biztonsági kockázatokat, valamint a régi fájltípusok kezelésével töltött időt, és kérje ki alkalmazottai véleményét is.

A különböző vásárlási lehetőségeknek köszönhetően minden eddiginél egyszerűbben tehet szert a kívánt Autodesk szoftverre, vállalkozása egyedi igényeinek megfelelően.

Választhatja az ÖRÖKÖS LICENCET, mint korábban, vagy a bérlési lehetőséget, ahogy Önnek megfelelő. A szoftverbérleti konstrukciókkal a használat alapján fizethet a negyedéves vagy éves hozzáférésért.

A választott bérleti konstrukciótól függetlenül a szoftver ugyanazon teljes kereskedelmi verziójához kap hozzáférést, mint állandó licenc esetén.

Minden esetben a legutolsó érvényes verziót használhatja. A bérlési költség a bérlés időtartamától függ.

Az alábbi útmutatóval segítünk azok számára, akik még nem döntötték el, hogy legújabb Autodesk szoftverüket megvegyék, vagy béreljék. 

 

Forrás Autodesk forum

Megosztás
[
    ]