Nem is annyira távol-kelet II.

A Go98 Kft. és a Tooltechnik Kft. jóvoltából másfél hétet tölthettünk Tajvanon. Látogatásunk beszámolójának második része következik.

Kint létünk alatt nem csak a kiállításon nézhettük meg a gyártók gépeit, hanem meghívást kaptunk számos cég gyárába is, ahol testközelből láthattuk, hogyan gyártják és szerelik össze gépeiket. Többek között így juthattunk el a Gentiger gyárába is, ahol az első tapasztalatunk a tisztasághoz és rendezettséghez volt köthető. Figyelemre méltó az a munkaszervezés, amivel a cég belső logisztikáját, illetve a szerszámgépek gyártósorait üzemeltetik. Érezhetően és láthatóan minden alkalmazott igyekezett a tőle telhető legjobb tudását és munkáját nyújtani a szerszámgépek gyártása során. Különösen igaz volt ez az összeszerelő üzem hántolással foglalkozó részlegén. A tajvaniak tényleg nem viccelnek, amikor azt mondják, hogy minden összejáró felületet ezzel az eljárással dolgoznak össze, hiszen minden egyes további gyárlátogatásunk alkalmával is ezzel találkoztunk. Újabb bizonyíték, hogy nem lehet leírni a tajvani gépipart, a tajvani gépeket.

TIMTOS_071Ha már tajvani gépipar, akkor Taichung. Ez, a Taipei-től 150 km-re fekvő város a tajvani gépipar igazi központja. Rengeteg cég telephelye és gyáregysége található itt. A nagy munkaerő igényű ipar miatt igen fejlett közlekedési hálózattal rendelkezik ez a tartomány, többek között ebbe a városba is közlekedik Tajvan egyik technológiai nevezetessége, a HSR (High Speed Rail – Nagy Sebességű Vasút), mellyel mindössze 60 perc alatt el lehet jutni a fővárosba, mivel csúcssebessége meghaladja a 300 km/órát.

TIMTOS_056

Taichung-ban a Tongtai/APEC vállalat gyáregységeiben vezettek körbe minket a cég mérnökei. Kiemelték, hogy elsősorban nagyméretű alkatrészek megmunkálására alkalmas szerszámgépek fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak, melyek elsődleges felvevőpiacát az olajipar és a repülőgépipar jelenti, de számos más, általános ipari alkalmazásra is kínálnak gépeket. Szerszámgépeik fő erősségének egyrészről a merevségüket és stabilitásukat tartják, ugyanakkor nagy pontosságú megmunkálások elvégzésére is alkalmasak szimultán 5-tengelyes gépeik.

TIMTOS_059

A TIMTOS kiállítás alatt minden napra jutott látnivaló. Számos helyszínen és kiállítócsarnokban zajlottak a bemutatók, de általánosságban kijelenthető, hogy óriási érdeklődés mellett zajlott a rendezvény, sok helyütt igen nehezen lehetett csak utat törni a sok érdeklődő között. Ilyen zsúfoltsággal találkoztunk a lemeztechnológiai cégeket felvonultató csarnokban is, ahol – a kiállítás nemzetköziségére példaként – több japán, illetve indiai gyártó standjaiba is belefutottunk.

A kiállítás az előbb említett nemzetköziségen túl leginkább a precízió, a minél pontosabb gyártás körül forgott. Olyan hívószavak ezek, amiket első hallásra – európaiként – talán nem feltétlenül kötnénk a tajvani gépekhez. Talán ez így is volt az ipari fellendülésük kezdetén, mára azonban magas hozzáadott értékű, jelentős technológiai tudást képviselő gépekkel lépnek a nemzetközi szerszámgépipar piacára. Ezt jól illusztrálja, hogy a meglátogatott gyártók jelentős értékesítés-bővülésről számoltak be mind az észak-amerikai, mind pedig az európai piacokon.

TIMTOS_086Hasonló tapasztalatokról számolt be az egyik neves, karusszelesztergákat gyártó cég, a Yu Shine munkatársa is, aki külön kiemelte, hogy szerszámgépeik jelentős részét eddig is az előbb említett piacokra gyártották, csak a közeljövőben fordultak az ázsiai piac felé. Évente több, mint 300 gépet értékesítenek nyugati cégeknek, melyek között többségben vannak a nagyméretű, 1-től 5 méteres munkadarab átmérőig alkalmazható esztergák. A gépeiket alkalmazó fő iparterületek, már csak a méretekből adódóan is, az olaj- és gázipar, a hajógyártás valamint a repülőgépipar.

Természetesen nem csak az óriásgépek képviseltették magukat a kiállításon, jelentős számban felvonultak a kisebb gépeket gyártó vállalatok is. Ilyen, nagy pontosságú gépeket mutatott be standján a Maximart is. A vállalat képviselőivel beszélgetve megtudtuk, hogy cégük kezdetben szikraforgácsoló gépek gyártásával foglalkozott, majd később tértek át a marógépek fejlesztésére. Fő erősségükként kiemelte – amit a bemutatóik során is tapasztaltunk -, hogy nem a látványos, de kevés mögöttes tudást és képességet felvonultató bemutatókra helyezik a hangsúlyt, ellenben igyekeznek felhívni a figyelmet, mennyire megbízhatóan működnek gépeik nagy leterheltség és kihasználtság mellett is. A nagy kihasználtság pedig garantált a cég vásárlóinál. Kiemelték, hogy a gazdasági válság ellenére is bővülést tudtak felmutatni célpiacaikon.

TIMTOS_091

A bővülés pedig nem a véletlen műve, ugyanis minden kiállítónál, minden gyárlátogatás alkalmával sikerült a tajvaniaknak rácáfolniuk azokra az előítéletre, ami a távol-keleti termékekkel és gépekkel kapcsolatban felmerülhet. Mind szervezésben, mind az alkalmazott technológiákban képesek felmutatni azt a szintet, amit a nyugati ipar elvárhat.

Hogy a legközelebbi, 2015-ös TIMTOS-ra megéri-e ellátogatni? A válasz egyértelmű igen, még ha át is kell repülni a Föld túlsó oldalára. Megéri taivani gépet venni? Állást nem akarunk foglalni, de az egyértelműen kiderült, hogy nem szabad azonnal leírni azt, ami a nem is olyan távol-keletről érkezik.

TIMTOS_109

[nggallery id=161]
Megosztás
[
    ]