Kifogástalan befogástechnika – Nyomásfigyelés, vezeték nélkül

A hidraulikus szorító- és támasztó elemek biztonságos rendszerbe integrálásához elengedhetetlenek az ellenőrző eszközök. Feladatuk a hidraulikus készülékek, komplett egységek megfelelő működésének, a megfelelő szorítás biztos üzemének figyelése, valamint a szükség szerinti beavatkozás. Ezek az egységek a teljes gyártási technológiát figyelembe véve csekély beruházási költséget jelentenek, de a komplett gyártási folyamat egységeinek védelmét biztosítják.

Gimex

Több éves fejlesztési és kísérleti munka eredménye a készülékpaletták ellenőrzéséhez a vezeték nélküli nyomásellenőrző egység. A készülék elsősorban a nyomásviszonyok ellenőrzésére alkalmas.

A vezeték nélküli nyomásellenőrző egy adóból és egy vevőből áll. Az adó egy 868 MHz ISM sávon továbbítja a jelet, a vevő által vett mért értékeket pedig analóg vagy digitális formában jelzi a kijelző az RS485-ös interfészen.

Vevőegység és az adó

Vevőegység és az adó

Az adó és vevő „Setup” programmal konfigurálható. Ha változás lép fel a vevő által paraméterként beállított nyomás és a készüléken mért tényleges érték között, akkor a vevő felé (vezeték nélkül) rádióadásként egy figyelmeztető jelzést küld el. A felhasználó eldöntheti, hogy ezt a jelet mire fogja felhasználni (pl. gép megállás). A nyomásesés időben történő érzékelésével elkerülhetőek a szerszámtörések és a gépkárosodások (pl. főorsó törés).

A vevőegység a szerszámgép központi vezérlésébe van beépítve. A gép vezérléséhez a nyomásértékeket analóg formában adja ki, és az analóg értékekhez a méréstartomány skálázása is lehetséges. Egy vevőegység egy MOD-Bus-on keresztül egyszerre 16 adót képes lekérdezni 1 Hz-es átviteli ráta mellett, továbbá 2 analóg és 2 digitális kimenettel rendelkezik. Opcióként 48 órás nyomásérték lekérdezésre, monitorozására is lehetőség van.

Hűtővíz és forgács álló szerkezet

Hűtővíz és forgács álló szerkezet

A zárt kivitelű, 500 bar nyomástartományig alkalmazható IP 67-es védettségű adóegység ellenáll a hűtőfolyadék és a forgács okozta igénybevételeknek, nem kell félni a beázás okozta problémáktól. Az egyszerű felépítésű patron magába foglalja a nyomásmérő-átalakítót, az adóegységet és az akkumulátoregységet. A cserélhető lítium-akkumulátor élettartama kb. 12 hónap. Az adó kis helyigényű, egyszerűen a hidraulikus rendszerbe kell beépíteni, beszerelése nem igényel különösebb többletmunkát.

 

Alkalmazási lehetőségek

A rendszer olyan palettarendszereknél, gépeknél jöhet számításba, ahol a készülékek paraméterei a palettamemóriában tárolódnak (pl. Fastems rendszerű gépeknél), illetve olyan ellenőrzést igénylő készülékeknél, ahol a szerszámgépen nincs villamos csatlakozás, vagy a palettán, gépen lévő munkadarab megmunkálása sok időt vesz igénybe, és nem áll rendelkezésre központi hidraulika.

gimex_alkalmazas_4

A vezeték nélküli nyomásellenőrző egység előnyei

  • nincs költséges, bonyolult szerelés
  • az adó telepről működik, nem igényel külön feszültségellátást
  • cserélhető lítium akkumulátor (12 hónapos élettartam)
  • egyszerű felépítés
  • ellenálló kivitel
  • két másodperces adásintervallumok
  • akár 300 méteres térerő

 

Írta: Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft., győr

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: befogastechnika@gimex.hu