Kifogástalan befogástechnika – Kompakt szorítók

roem_2

A német Roemheld család innovatív termékei elsősorban a (kis-, közép-, nagy) sorozatgyártást teszik egyszerűbbé, stabil munkadarab-befogást tesznek lehetővé. A magas szintű, precíz mérnöki technológia főként a fémmegmunkálással, NC/CNC megmunkáló technológiával, automatizálással, robottechnológiával foglalkozó, illetve szerszámgépgyártó és járműipari cégek számára kínál sokrétű megoldást.

A kompakt befogók hidraulikus befogókészülékekhez készülnek. Minimális helyigényük révén azoknál a készülékeknél használják őket előszeretettel, amelyeknél a hidraulikus befogóelemek nem biztosítják a beépítéshez szükséges tág teret. Befogófelületként elegendő a munkadarabon egy akkora fészek, amely legalább olyan széles, mint maga a befogókar.

A hidraulikus kompakt befogók kettős működésű behúzó-hengerek. A befogókar kilazított állásban olyan mértékben fordul ki, hogy a munkadarabot gond nélkül ki és be lehessen tenni még hosszú szorítókar esetén is. A befogókart befogási útján a házban két nitridált felület vezeti meg, melyeknél az alapfelszerelés részét képező kis furat biztosítja a pneumatikus befogás-ellenőrzés lehetőségét. Amikor a befogókar elérte a munkadarabot, a befogóerő pedig elérte a meghatározott minimális értéket, a szorítókar lezárja ezt a furatot. Főleg automatizált rendszerek esetében tudjuk ezzel a felszereltséggel lekövetni a tényleges állapotot, akár oldott, akár szorított állapotban van a befogó. Valamennyi kompakt befogóhoz tartozik egy fémházzal ellátott porlehúzó, amely védelmet biztosít az erős szennyeződések (pl. forró forgács) esetében is, ezáltal jelentősen növeli a befogók élettartamát.

Furatba építhető kivitel

Furatba építhető kivitel

A 4 méretosztályban, 4 szorítási tartománnyal (2,5 kN, 4 kN, 7,5 kN, 10,5 kN) kialakított, max. 250 bar üzemi nyomáson működtethető befogók furatba építhető és talpas komplett házzal ellátott kivitelben állnak rendelkezésre. A furatba építhető kivitelek egy fedeles kialakítással kerülnek beépítésre a szabad (átmenő) furatokba, a fedél nélküliek egy zárt zsákfuratot igényelnek. A talpas kiviteleket közvetlenül a készülék testére tudjuk egyszerűen felhelyezni, felcsavarni. A befogók működtetése mindegyik esetben furatokon keresztül történik. Mindkét változat rövid és hosszú befogókarokkal is rendelhető, hosszú szorítókarok esetében a felhasználó alakíthatja ki a kívánt szorító kar hosszát és formáját, igazítva a munkadarabhoz.

Talpas kivitel hosszított (kontúr) befogó karral

Talpas kivitel hosszított (kontúr) befogó karral

A kompakt befogók legkisebb tagja a 2014-es év közepétől érhető el a felhasználók számára. A befogóelem rendkívül kicsi kialakítása és ø22 mm-es házmérete ellenére, max. 200 bar üzemi nyomás esetén is 1,3 kN szorítási erőt biztosít. A rendkívüli kompakt kis szerkezet további előnye, hogy a felső szorítóegység 360°-ban elfordítható, tetszés szerint beállítható. Még a legkisebb helyigényű készülékekben is gond nélkül elhelyezhető.

Mini Kompakt befogó

Mini Kompakt befogó

A kompakt befogók előnyei

  • tetszőleges beépítés
  • kis helyigény
  • nagy szorító erők
  • fémházas porlehúzóval szerelve
  • szorítási/oldási pozíció lekérdezés

 

Írta: Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft., győr

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: befogastechnika@gimex.hu

Megosztás
[
    ]