Jenoptik lézeres rendszer precíz 3D fémmegmunkáláshoz

2014 októberében, a világ vezető lemezmegmunkálási kiállításán, az hannoveri EuroBLECH kiállításon a Jenoptik a legfejlettebb JENOPTIK-VOTAN® BIM rendszerét állította ki, melyet kifejezetten lézeres vágásra és hegesztésre terveztek. 

A robot-alapú lézer gép, a JENOPTIK-VOTAN® BIM, rugalmas, gyors és költséghatékony ipari megoldást jelent a fémmegmunkálási folyamatokban. Számos autóipari vállalat teljes mértékben megbízik a rendszerben, előszeretettel használja a Jenoptik által forgalmazott lézeres technológiákat. A lézeres vágórendszer alapját a beépített lézerfejjel ellátott robotkar adja. A lézersugár a robot talpazatán keresztül van átvezetve, így nem szükséges az optikai kábel mozgatása a munkaterületen. Ezzel a módszerrel nem csak a karbantartási, felújítási folyamatok költségei, hanem a rendszer bekerülési költsége is minimalizálva van.

votan_1

A kisméretű, mindössze 5 kg-os vágófej könnyedén hozzáfér még a legkeskenyebb területekhez is. Így érheti el a rendszer azt a kiemelkedő pontosságot és magas szintű mozgékonyságot, ami a 3D megmunkáláshoz elengedhetetlen. A ±50 μm-es ismétlési pontossággal a Jenoptik gép az egyik legpontosabb a hasonló gépek között. Sőt, a lézer kar tengelyeinek mozgása 60%-kal gyorsabb, mint a jelenlegi szabvány gépeké, így a ciklusidő is jelentősen csökkent a többi rendszerhez képest.

 

A JENOPTIK-VOTAN® BIM további fejlesztésének egyik fő célja, hogy növeljék a kapacitását, miközben a gép mérete csökken. Fontos, hogy megkönnyítsék a gép gyártósorokba, kombinált feldolgozó egységekbe történő beépítését. A JENOPTIK-VOTAN® BIM moduláris elemeinek köszönhető rugalmas elrendezés segít az adott feladathoz történő maximális alkalmazkodásban. A szállítási, pozícionálási folyamatok megkönnyítésének érdekében a rendszert úgy tervezték, hogy egy 12 m2-es alapon rögzíthetők az elemek. Így egy targonca segítségével egyszerre mozgatható a robot, a lézer, a kapcsolószekrény és a forgó asztal, ami elősegíti az irányítható sorozatokat és a folyamatos vágást.

[youtube]4yWomhxinfY[/youtube]

A gép sokoldalú felhasználásának biztosításához a vállalat több verziót is kínál a vásárlók számára. A nyílt interfésznek köszönhetően könnyedén integrálható BIM robot adja a különböző variációk alapját, ami lehetővé teszi egy teljes gyártó koncepció létrehozását. Az egyik lehetőség egy betöltő robot, ami stabilan tartja a megmunkálni kívánt 3D-s munkadarabot a megmunkáló robot számára, vagy lehetőség van akár több megmunkáló robotot alkalmazására is egy rendszerben. Ily módon lehetőség nyílik arra is, hogy egy magas produktivitású megmunkáló rendszert állítsunk össze több robotból, minimális helyigénnyel. Egy ilyen rendszerben a robotok képesek egyidejűleg dolgozni ugyanazon a munkadarabon, így növelve a rugalmasságot, és nagy mértékben fokozva a teljesítményt.

A JENOPTIK-VOTAN® BIM lézert elsősorban az autóiparban használják komplex 3D-s karosszériaelemek és szerkezeti elemek, például kipufogó rendszerek gyors és pontos vágására. A felhasználók számára hatalmas előnyt jelent a rendszer dinamikussága, ami megkönnyíti a kontúrok és a funkcionális lyukak lézeres vágását.

Forrás: Jenoptik

Megosztás
[
    ]