Hatékonyságnövelés kézi gépekkel végzett munkánál

A karos menetfúróiról ismert spanyol Roscamat fejlesztése a 3Arm kiegyensúlyozott csuklós kar, amely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy hatékonyabbá és pontosabbá tegye a kézi gépekkel végzett munkát.

A csuklós karral könnyed és biztonságos lesz a munkavégzés még nehezebb szerszámokkal, a munkaidő végén is.

Bár a gépek egyre több munkát vesznek ki a kezünkből, de még mindig van számtalan olyan munkafázis, ahol a legkézenfekvőbb megoldás egy kézben tartott gép alkalmazása. Csiszológépek, csavarozók, fúrók, hegesztők, polírozók és még sok-sok féle gépet, lézeres mérőfejet, szkenneregységet, érdességmérőt használunk a gyártásban, szerelésben, ellenőrzésben, nagy és kis műhelyben egyaránt.

A tipikusan 5–30 kg közötti kézi gépekkel végzett munkának több kockázata és veszélye van. A kezelőszemélyétől függhet a munkavégzés pontossága és hatékonysága, így előfordulhat, hogy a végeredmény nem ugyanaz például az éjszakai műszakban egy fáradt, gyengébb fizikumú kollégával, mint nappali társánál. Komoly károkat okozhat a leejtett vagy odaütődő gép is, a gépben magában, a munkadarabban, vagy rosszabb esetben személyi sérülés is előfordulhat. Valamint egyre nagyobb kihívás a szigorodó munkabiztonsági követelményeknek való megfelelés.

Rugalmasság sokféle alkalmazáshoz

A Roscamat 3Arm csuklós kart az adott géphez alakítva, annak formájához, használatához illesztve és a súlyának megfelelően kiegyensúlyozva könnyed és biztonságos lesz a munkavégzés még a nehezebb szerszámokkal, a munkaidő végének közeledtével is. A különböző hosszúságú, 10 különböző fajta fejjel szerelhető karok rugalmas megoldást kínálnak sokféle alkalmazáshoz: gépipar, fémmegmunkálás, műhelymunka, összeszerelés, asztalos- és lakatosüzem, festés, építőipar, mérési alkalmazások és még sok-sok olyan terület számára, ahol kézi erővel emelnek gépeket.

A kar kiegyensúlyozásával és a többféle módon rögzíthető fékekkel képes elnyelni a gép ellennyomatékát, nagyban segítve ezzel a pontos és hatékony munkát. Például egy csiszolószerszámot adott síkban rögzítve a kezelő csak a síkban való mozgatáshoz fejt ki erőt, a merőleges tartásért a kar felel. Ezzel nagyban megkönnyítjük a folyamatos munkavégzést, és egyenletesen pontos eredményünk lesz.

3arm_1

A kar talpa rögzíthető akár gurulós asztalra vagy a munkadarabra magára is, csavarokkal, gyorsszorítóval vagy mágneses talppal, létezik hozzá oszlopos emelő az alkalmazási céloknak megfelelően. A lengőkar rögzítését manuális vagy pneumatikus fékekkel lehet megoldani, illetve létezik fék nélküli verzió is. A végeredmény egy olyan eszköz, amely kifejezetten az alkalmazásra szabottan, hatékonyan és biztonságosan segíti a munkát, és olyan könnyűvé teszi, hogy akár egy gyerek is lehet a kezelő, ahogyan az a fenti videón is megtekinthető.

Forrás HÓD Industrial Solutions

További információ:

A HÓD Industrial Solutions oldalán.

E-mail: info@hod-industrial.hu

Megosztás
[
    ]