Harrison esztergával bővít a Lincz és Társa Kft.

2014_09_11_Lincz_cikkbe_1A Lincz és Társa Kft. fémipari termékek gyártásával foglalkozó cég, mely ötven fő körüli alkalmazotti számával és 1500 aktív gyártott alkatrészével külföldi és hazai partnereik fontos beszállítójának számítanak. A cégnél technológiák széles köre áll rendelkezésre, legyen szó lemezmegmunkálásról, hegesztésről vagy forgácsolásról.

Az általuk gyártott termékek általában lemezből készülnek, de sok közülük tartalmaz forgácsolt alkatrészt is, illetve a gyártáshoz szükséges készülékek és szerszámok komponensei is innen kerülnek ki.

A cégnél már 2006 óta használnak Harrison esztergát, és a korábbi tapasztalatokra alapozva, a közelmúltban egy új Harrison Alpha 1400XT eszterga beszerzése mellett döntöttek. Lincz István, a Lincz és Társa Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az új gép üzembe helyezésével 30-40%-os termelékenység bővülést terveznek, melyet egyelőre egy munkarendes üzemben kívánnak használni.

A gép melletti döntést az a tény is elősegítette, hogy a szerszámgépet teljesen automata módban, CAM program alapján illetve teljesen manuálisan is lehet használni.

2014_09_11_Lincz_cikkbe_2Trevor Matthews, a 600UK Group alkalmazástechnikai mérnöke az esztergáról beszélve kiemelte, hogy az eszterga FANUC Oi Mate-TC vezérlése használható G-kódos módban, illetve a a FANUC saját TURN MATE i dialógus programozásával is, mely jelentősen felgyorsíthatja az egyedi és a sorozatgyártott munkadarabok programozási idejét.

A Harrison Alpha esztergákat először a 90-es évek elején kezdték el fejleszteni azzal a céllal, hogy a hagyományos technológiát alkalmazó vállalatoknak is legyen lehetőségük nyitni a félautomata, automata szerszámgépek felé. Az esztergát ezért kifejezetten az erős belépőszintű gépek piacára pozicionálták már a fejlesztés legelejétől fogva.

A rendelkezésre álló FANUC CNC vezérlés ideálisan alkalmazható az ilyen félautomata/automata esztergákon. Tartalmazza az össze hagyományos esztergálási ciklust, mint a profilozás, menetesztergálás, menetfúrás, fúrási műveletek különböző fajtái. A vezérlés érintőképernyős, grafikus kezelőfelülettel rendelkezik, így akár pár óra alatt elsajátítható a programozás mikéntje, nem igényel hosszas betanulást a CNC kezelésének elsajátítása. A rendszer egyszerű kezelhetősége ellenére a vezérlés bonyolult geometriák és kontúrok esztergálására is képes. Ezeknek a kontúroknak a programozása sem igényel különösebb erőfeszítést, mivel a szintén grafikus programozói felületen egyértelmű ábrák és alapvető kontúrelemek segítik a gyors és hatékony munkavégzést. Természetesen nem kötelező a dialógus programozói felület használata, a jól megszokott ISO G-kódos programozói felület továbbra is elérhető.

A szerszámgép “tartozéka” még az Alpha Link CAD/CAM szoftver is, mely egy Windows alapú, offline programozói környezet. A program segítségével a szerszámgéptől távol, minden egyéb megkötés nélkül készíthetők programok, melyeket csak át kell tölteni a szerszámgépre és az ellenőrzés után már futtatható is az így előkészített program.

Az eszterga főbb paraméterei:

Alpha 1400XT 
Csúcsok közötti távolság1250mm
Z-tengely legnagyobb löket1156mm
Ágy feletti elforduló méret400mm
Keresztszán feletti elforduló méret246mm
Orsó áteresztés55mm
Alsó fordulatszám tartomány1-297 1/perc
Középső fordulatszám tartomány1-861 1/perc
Felső fordulatszám tartomány1-2700 1/perc
Főorsó motor7.5kW (10HP)
Állandó teljesítménytartomány69-2700 1/perc
Szegnyeregkos löket140mm
Szegnyeregkos átmérő73mm
Főrsó magasság1086mm
Befoglaló méret2900mm x 1700mm x 1500mm
Tömeg2200kg

A 600UK Groupnak jelenleg Magyarországon nincs értékesítő partnere, így az érdeklődők közvetlenül a gyártóval tudják felvenni a kapcsolatot. Trevor Matthews kiemelte, hogy a cég központi email elérhetőségén mindig fogadja valaki a leveleket, és rövid időn belül válaszolnak is a megkeresésekre.

A 600UK Group felépítése

A 600UK Group felépítése

Azok is bizalommal fordulhatnak a a céghez, akik már rendelkeznek Colchester vagy Harrison márkájú gépekkel, mivel a cég akár 30 évre visszamenőleg is rendelkezik pótalkatrészekkel, melyeket a legtöbb helyre 24 órán belül el is tudják juttatni.

[nggallery id=191]

További információ:

A 600UK Group hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]