graphIT PLM PERSPEKTÍVA 2014

A graphIT Kft. által rendezett PLM Perspektíva 2014 rendezvény az ősz egyik leginkább várt eseményének tekinthető.

A rendezvényen idén is számos tervezőmérnök és cégvezető gyűlt össze, hogy megismerhessék a CAD/CAM/PLM piac által kínált aktuális újdonságokat és érdekességeket.

Az idei rendezvényt a magyarországi Siemens képviseletében Nagy Zoltán, a Siemens PLM partnerfelelős igazgatója nyitotta meg. Beszédében elismerését fejezte ki a graphIT Kft. felé a kiemelkedő szakmai tevékenységért, továbbá kiemelte, hogy a graphIT Kft. nagymértékben hozzájárult a hazai PLM piac fejlődéséhez, illetve azt is kihangsúlyozta, hogy különösen büszke arra, hogy graphIT Kft. nyerte el a Siemens Quality Management megoldás portfóliójának a Közép-Kelet Európai forgalmazási jogát.

[youtube]zKq7SRe9sWI[/youtube]

Ezt követően Sallay Péter, a graphIT Kft. ügyvezetője egy rövid áttekintést nyújtott a résztvevők számára a cég aktuális helyzetéről, illetve arról, hogy a graphIT Kft. miként tudja megőrizni a Siemens Gold Partneri státuszát, továbbá miként őrizheti meg a meghatározó piaci szerepét. A rövid, de átfogó bemutató alatt a résztvevők megismerhették a graphIT Kft. által egyedülállóan nyújtott teljes PLM megoldást, amely magában foglalja a 3D-s tervezést, a megmunkálási tervezést, a végeselem analízist, illetve a digitális gyártást is.

Perspektiva2014_cikk

A graphIT Kft. szakmai csapata egy kivételesen érdekes és interaktív téma köré csoportosította a 2014-es Perspektíva rendezvényt. Az idei év legfőbb témáját a közismert LEGO® játékok szolgáltatták. Kevesen tudják, hogy a közkedvelt játékok egyik legnagyobb és legmodernebb gyártóbázisa Nyíregyházán található. Valószínűleg azzal a ténnyel még kevesebben vannak tisztában, hogy egy millió darab LEGO® elem gyártása során legfeljebb 18 darab lehet hibás. Ez nem kis kihívást, illetve gyártási és tervezési odafigyelést igényel a vállalat részéről. Ezeknek az igényeknek csak akkor tudnak megfelelni, ha olyan rendszereket alkalmaznak, mint például a Siemens NX és a Siemens Teamcenter alkalmazások, amelyek lehetővé teszik a pontos tervezést és gyártást egyaránt.

Természetesen, nem csupán emiatt választotta a graphIT Kft. a rendezvény szimbólumaként a LEGO® játékokat. A rendezvényen az érdeklődők megismerhették, hogy miként működnek együtt a graphIT Kft. által forgalmazott CAD/CAM/PLM megoldások – ugyanúgy, ahogy az összeépített LEGO® elemek -, amelyeknek a segítségével egy jól működő, integrált rendszert képes a graphIT Kft. csapata nyújtani az ügyfelek számára.

Az év tervezői – Design Contest és Lean Olimpia

DesignContest_logoA Design Contest az elmúlt években a Siemens PLM termékeket használó cégek legrangosabb éves mérnöki versenyévé vált, melynek eredményhirdetésére a Perspektíva 2014 rendezvényen került sor. Számos pályázat érkezett a versenyre mindkét kategóriában (Solid Edge, illetve NX). A legjobb pályamunkákat egy szakmai zsűri értékelte.

Az idei év talán egyik legérdekesebb versenye az idén első alkalommal megrendezett Lean Olimpia volt. A versenyre olyan pályamunkákat vártak a szervezők, amelyek egy komplett folyamatot mutattak be, a tervezéstől egészen a megvalósításig. A beérkezett pályázatokat a következő szakemberekből álló, 5 fős szakmai bizottság bírálta el: Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Kft. ügyvezető-helyettese, Dr. Kovács Zoltán, a Pannon Egyetem oktatója és lean szaktekintélye, Perger József, az Audi Hungária Kft. gyártástervezési vezetője, végül, de nem utolsó sorban a versenyt meghirdető Leancenter és graphIT Kft. két lean szakembere, Tömpe László, a Leancenter alapítója, illetve szakmai vezetője, valamint Molnár Zsolt, a graphIT Kft. digitális gyártási területének a szakmai felelőse. A beérkező pályázatokat számos szakmai szempont szerint  pontozták. Vizsgálták a pályázók által elért eredményeket, az együttműködés mértékét, a pályázatok szakmai minőségét, az elért eredmény fenntarthatóságát, illetve a lean eszközök helyes alkalmazását. A legjobb pályamunkák kiértékelésekor az 5 fős szakmai zsűri helyszíni bejárással ellenőrizte a lean folyamatokat és az elért eredményeket. A számtalan beérkezett színvonalas pályázat közül idén az Electrolux Lehel Kft. csapata került ki győztesként. A nagy sikerre való tekintettel az Oleanpia jövőre folytatódik!

LeanOlimpia

Lean Olimpia nyertese – Electrolux Lehel Kft. porszívógyár

Termék újdonságok – PLM Connection Europe 2014, Berlin

2014. októberének a második hetében, közvetlenül a Perspektíva 2014 rendezvény előtt került megrendezésre Berlinben Európa legnagyobb – PLM rendezvénye, – a PLM Connection Europe 2014, ahol 30 ország 270 vállalata vett részt, összesen 150 szekcióban. Az eseményen a graphIT Kft. munkatársai és ügyfelei is részt vettek 10 fős delegációval. A graphIT Kft. csapata idén először nem csupán látogatóként vett részt, hanem előadást is tartott a minőségmenedzsmentről, mely megoldás segítséget nyújt a hatékonyság növeléséhez és a költségek csökkentésében a tervezés és gyártás során egyaránt.

PLMConnection2014

Perspektíva 2014 – újdonságok és szakmai érdekességek

Négy szekcióban (termékújdonságok, PLM a cégvezetés számára, alkalmazott technológiák, illetve iparági alkalmazások) összesen 14 előadáson vehettek részt az érdeklődők.

A termékújdonságok szekcióban debütált – a Berlini PLM Connection Europe 2014 rendezvény után egy héttel – a Siemens PLM zászlóshajó alkalmazásának az új verziója, az NX 10. A rendezvényen résztvevők megismerhették az NX 10 számos új fejlesztését, például a 2D koncepcionális tervezési megoldást, vagy az újonnan kifejlesztett érintőképernyőkkel kompatibilis felhasználói felület.

A termékújdonságok szekcióban továbbá a Solid Edge alkalmazás ST7 verziója is bemutatásra került. A számtalan új funkció és fejlesztés mellett a Solid Edge alkalmazás ST7 verziójával kapcsolatban talán az egyik legnagyobb lépésnek az tekinthető, hogy 2014 októberétől kezdve a szoftver teljes mértékben magyar nyelven – teljes magyar nyelvű telepítő csomaggal – áll a felhasználók rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy a korábban már elérhető magyar felhasználói felülettel rendelkező verzió mellett az ingyenes próbaverzió és a diákok számára elérhető verzió is hozzáférhető lesz magyar nyelven.

A Solid Edge alkalmazás ST7 verziójától kezdve lehetőség nyílik a magyar nyelvű Solid Edge bérlésére is a graphIT Kft. honlapján (shop.graphit.hu) keresztül. Az új konstrukció egyedülálló rugalmasságot biztosít a felhasználók számára. Segítségével akár már 1 hónapra – projekt jelleggel is – is igénybe vehető a szoftver. A konstrukció keretében lehetővé válik, hogy a felhasználó az igényeihez szabva használhassa az alkalmazás által nyújtott előnyöket és csak akkor fizessen a szoftverért, amikor valóban szüksége van arra.

Sallay Péter, GraphIT Kft. ügyvezetője bemutatja az újonnan bevezetett Quality Management megoldást

Sallay Péter, GraphIT Kft. ügyvezetője bemutatja az újonnan bevezetett Quality Management megoldást

A termékújdonságok között bemutatásra került a Teamcenter Rapid Start alkalmazás is. Bartal Zoltán, a Siemens CEE szakmai felelőse bemutatta, miként valósítja meg a Teamcenter Rapid Start kis- és középvállalkozásokra optimalizált csomagja a PLM adatok hatékony kezelését.

A graphIT Kft. külön figyelmet fordít a cégvezetőkre, ezért nekik idén egy külön szekciót szentelt. A management szekció két fő téma köré épült. Az egyik téma a graphIT Kft. által regionális szinten forgalmazott Quality Management termékcsalád, amelynek tagjai a VA (3D-s tűrésanalízis), az NX CMM (koordináta mérőgép programozás), illetve a DPV (a gyártási adatok gyűjtésére, tárolására és elemzésére szolgáló szoftvercsomag) alkalmazások. Bemutatásra került a Teamcenter alkalmazás is – vezetői szempontból – így az érdeklődők betekintést kaphattak abba, hogy az Active Workspace platform független HTML5 alapú kliensének segítségével miként tudják hatékonyan kezelni az adatokat.

Kováts-Meggyesi Balázs, Plant Design Kft. vezetője - Létesítménytervezés

Kováts-Meggyesi Balázs, Plant Design Kft. vezetője – Létesítménytervezés

Az alkalmazott technológiák szekcióban olyan rendkívül érdekes témákat ismerhettek meg az érdeklődők, mint például a speciális analízisek végrehajtása, illetve a létesítmény tervezés, amelyeket a rendezvény során egy külön szakmai előadás keretében mutattak be.

A létesítménytervezés előadáson Kováts-Megyesi Balázs, a Plant Design Kft. vezetője mutatta be a graphIT Kft. és a Plant Design Kft. által kínált skálázható létesítménytervezési portfóliót. Az előadáson résztvevők egy valós példán keresztül ismerhették meg, hogy miként képes a Solid Edge alkalmazás és az alkalmazásba integrálható Smap3D PlantDesign eszköz mindenki számára átfogó megoldást nyújtani a technológiai tervezéstől a 3D-s modellek megtervezésén keresztül egészen a 3D izometria elkészítéséig.

Az iparági alkalmazások szekcióban a legnagyobb hangsúly a Siemens autóipari szoftveres megoldásaira helyeződött. Az érdeklődők részletekbe menően megismerkedhettek a Siemens és a Daimler közös „PLM 2015” projektjével, amely a jelenlegi Catia licenszekről való áttérést koordinálja. Ez a váltás jövő év első negyedévének végére befejeződik, ezután csak az NX-ben készült modelleket, rajzokat lehet használni a  beszállítóknak a Daimler felé. Erről az átállásról a graphIT Kft. kereskedelmi vezetője, Fehér Tamás tartott részletes előadást, valamint bemutatta az autóipari beszállítói szoftvercsomagokat és felhasználási területeit.  A rendezvényen hazánk egyik legjelentősebb autóipari beszállítója, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary vezetője is bemutatta a cégcsoportot, a magyarországi tervezést és gyártást, minőségi követelményeket.

A Perspektíva 2014 rendezvényen résztvevők az évszak egyik legnívósabb, továbbá szakmailag az egyik legmagasabb színvonalú rendezvényén vehettek részt, ahol, melyen minden CAD/CAM/PLM alkalmazással kapcsolatos kérdésükre választ kaptak.

További információ:

A graphIT Kft. honlapján.

 

Megosztás
[
    ]