Bemutatkozik az új VARIA univerzális palástköszörű

Az évek során a Hardinge Group folyamatosan szélesítette tevékenységi körét és fejlesztette termékportfólióját. A cégcsoportba olyan neves márkák tartoznak, mint a Kellenberger, a Hauser, a Tschudin, a Jones & Shipman és a Usach, melyeknek köszönhetően az ügyfélspecifikus köszörűgép megoldások egyik világvezetőjének is számítanak. Technológiáik alkalmasak precíziós sík-, palást-, furat- és poligonköszörülésre is.

varia_2

A csoportba tartozó Kellenberger legújabb modelljét, a Varia univerzális palástköszörűt az idei AMB 2014 kiállításon mutatta be. Ez a precíziós CNC palástköszörű a legmagasabb minőségi igények kielégítésére lett kifejlesztve. Az ipari alkalmazások átfogó felmérésének, valamint a tervezésben és a gyártásban használt legmodernebb technológiáknak köszönhetően egy valóban egyedülálló, moduláris felépítésű, univerzális köszörűgép született meg. A rendszer hidrosztatikus megvezetésekkel, és szigorúan különválasztott gépággyal és felépítménnyel rendelkezik, ezzel kimagasló pontosságot és termelékenységet érve el.

A nagyszerű statikus és dinamikus szilárdságnak köszönhetően a VARIA köszörűgépek nem igénylik az épület alapozásának speciális kialakítását. A hidrosztatikus megvezetés szinte teljesen surlódásmentes mozgást tesz lehetővé az X- és Z-tengelyek mentén, bármilyen sebesség mellett. Nem lép fel akadó csúszás, még a legkisebb, 0,1 μm-es inkrementum esetén sem, így a rendszer lényegében mérőgép szintű pozicionálási pontossággal rendelkezik.

A VARIA köszörűgépek vezérléséről a Heidenhain legfejlettebb GRINDplus 640 vezérlője gondoskodik, de a gépekhez opcionálisan Fanuc 31i vezérlés is elérhető. A Kellenberger kezelői felülete támogatja a grafikus programozást és a gépdiagnosztikát, beleértve a beépített távoli karbantartást, míg a Heidenhain interfész a grafikus súgóval kiegészített ISO programozást teszi lehetővé a felhasználók számára. A fejlett vezérlés akár a tengelypozíciók nano nagyságrendbe eső szabályozására is képes.

Technikai paraméterek

Csúcstávolság [mm]  1000/1600
Z-tengely mozgástartománya [mm]  1170/1670
Z-tengely gyorsjárata [m/perc] 20
X-tengely mozgástartománya [mm] 365
X-tengely gyorsjárata [m/perc] 10
B-tengely elfordulási tartománya [°] 240
B-tengely gyorsjárata [1/sec] 0.5
Motor teljesítmény (Köszörű korong) [kW] 10
Motor teljesítmény (Furat köszörű) [kW] 15
Csúcsmagasság [mm] 200/250/300
Munkadarab maximális tömege [kg] 150/300

Forrás Kellenberger

További információ:

Tecno.Team honlapján.

Kapcsolattartó:

Thiery Tamás
Tel.: +36 30 946 7147
Email: thiery@t-email.hu