Az AGRIKON KAM Kft. a Creaform HandyPROBE-ot választotta

Werth-Agrikon_001_cikkMára a gépiparban a kifogástalan minőség elengedhetetlenné vált a sikerességhez. Ennek egyik következménye, hogy a gépipari beszállítókkal szemben is egyre magasabbak a követelmények és szigorúbbak a minőségi előírások. Ahhoz tehát, hogy egy beszállító versenyben maradhasson, olyan modern méréstechnikai megoldásokra van szüksége, melyekkel tényleg képes biztosítani az alkatrészekkel szemben támasztott elvárásokat.

A közelmúltban csapatunknak lehetősége nyílt betekinteni az AGRIKON KAM Kft. termelési folyamataiba, ahol egy valós ipari környezetben tapasztalhattuk meg, hogy hogyan is segíti a csúcstechnológiás méréstechnika a hatékony és minőségi gyártást. Interjúnkban Velkey Pál vezérigazgatót és Boda Csaba minőségellenőrt kérdeztük a cég piaci helyzetéről és az általuk használt technológiákról.

CNCMedia: Honnan indult az AGRIKON KAM Kft. és mit érdemes tudnunk a cégről?

Werth-Agrikon_013_cikkVelkey Pál: Az AGRIKON KAM Kft. a 90-es évek elején a kecskeméti Mezőgép utódaként az 1993-as privatizációval jött létre, mint többségi magyar tulajdonú vállalat. A cég fő profilja a fülke- és kabingyártás, melyeket a legkülönfélébb járművekre gyártjuk. Mind a cég elődje, mind az AGRIKON KAM Kft. mindig is exportorientált volt, tevékenységünk 70-80%-át exportra gyártjuk. Valamikor még régen a Csepel teherautóval kezdtük, aztán a 70-es évek óta a Claas német családi vállalkozásnak is gyártunk kombájnfülkéket. A cég éves árbevétele 7 milliárd forint, éves növekedésünk pedig meghaladja a 15%-ot.

CNCMedia: Minek köszönhető ez a rohamos növekedés?

Velkey Pál: A 2009-es válság után, természetesen a mezőgazdasági fülkék gyártását megtartva, új piacok felkutatásába kezdtünk, és azt kell, hogy mondjam, mára sikerült egy igen széleskörű vevői kört kialakítanunk. Ennek köszönhetően ma már traktorok, különböző markológépek és építőgépek, úthengerek, valamint utcaseprő gépek fülkéit is gyártjuk. Legnevesebb vevőinknek a Liebherr, a Caterpillar, a Kramer és a Terex számít, illetve most indult két projektünk az amerikai-belga JLG cégcsoporttal.

Werth-Agrikon_010_cikk

CNCMedia: Milyen változást jelentett a cég fejlődésében egy ilyen új ügyfélkör kialakítása?

Velkey Pál: Az AGRIKON technológiáját teljes mértékben az ügyfeleink igényeihez alakítjuk. Az új és a régi piacokon is nagyon fontos, hogy a vevőink minőségi elvárásainak megfeleljünk. Mi is érezzük, hogy a minőségi elvárások folyamatosan emelkednek, és ez a szegmens is egyre inkább az autóipari minőség irányába tolódik el. Elengedhetetlen tehát, hogy megfelelő méréstechnikával rendelkezzünk.

CNCMedia: Mit jelent pontosan az AGRIKON számára a megfelelő méréstechnika?

Werth-Agrikon_003_cikkBoda Csaba: A cég fő profiljából adódóan nálunk igen nagy méréstartományt kell lefedni, az apró pár milliméteres alkatrészektől, egészen a 2-3 méteres komplett fülkékig és bonyolult hegesztett szerkezetekig. Ehhez kerestünk egy olyan könnyen és gyorsan használható megoldást, amit közvetlenül a gyártási területre tudtunk telepíteni, mérőlabori környezet kialakítása nélkül. A lehetőségek mérlegelése után a választásunk végül a Creaform HandyPROBE optikai mérőrendszerére esett, amiből mostanra már két darabbal is rendelkezünk.

CNCMedia: Milyen előnyökkel rendelkezik a HandyPROBE a konkurens rendszerekhez képest?

Boda Csaba: A HandyPROBE egy újfajta kétkamerás optikai mérőrendszer, amely a mérőkarok hátrányait illetve a mérőkarok fizikai kapcsolatát küszöböli ki, így bármilyen mérési feladatot rendkívül könnyen és gyorsan el tudunk végezni. A dinamikus referenciának köszönhetően ráadásul a kamera és a darab akár mérés közben is tetszőlegesen mozgatható a rendszer újrakalibrálása nélkül, így a mérési időket is sikerült jelentősen lecsökkentenünk. A munkánk során nagy könnyebbséget jelent, hogy ezzel a rendszerrel szabadon tudunk mozogni, a méretes hegesztett szerkezeteket körül tudjuk járni, és egyáltalán nem vagyunk helyhez kötve.

Werth-Agrikon_004_kiemelt

CNCMedia: Milyen volt az átállás az új HandyPROBE rendszerre?

Boda Csaba: Az új gép kezelését hamar sikerült elsajátítanunk, és mivel a HandyPROBE sokkal rugalmasabb mint a korábbi koordináta mérőgépünk, ezért a jóhoz könnyű volt hozzászokni. Most már közel egy éve használjuk ezt a rendszert, és teljes mértékben meg vagyunk vele elégedve.

[nggallery id=193]

További információ:

Az AGRIKON KAM Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]