5-tengelyes megmunkálás, kevesebb költség – I. rész

Miért pont öt?

A legtöbb CNC megmunkáló központ 3 mozgástengellyel működik, általában X,Y és Z (jobbra-balra, előre-hátra, fel-le), ami tökéletesen elegendő, ha olyan munkadarabon dolgozunk, aminek egy vagy két oldalát kell csupán megmunkálni. Ilyen esetekben egy 3-tengelyes CNC gép könnyedén elvégzi a kívánt feladatot, mindössze 1-2 beállítással. Azonban ha már több oldalról igényel megmunkálást egy alkatrész, például egy kocka felső, illetve 4 oldalsó lapját is érintik a folyamatok, akkor a 3-tengelyes gépeknél már a munkadarab többszöri újrabefogására, több beállításra van szükség, hogy minden oldalt megfelelően elérjünk. A két plusz mozgástengely hozzáadása (forgatás és döntés) lehetővé teszi, hogy egyetlen beállításban a munkadarab minden oldala elérhető legyen az orsó számára. Ily módon minimalizálni lehet a beállítási időt, csökkenteni a gyártási időt, kiküszöbölni a halmozódó hibákat – olyan hibák, melyek az egyes beállításoknál keletkezhetnek, és minden újbóli befogással fokozódnak. Tehát az 5-tengelyes megmunkálás és a kevesebb beállítás végeredménye a gyorsabb, pontosabb munkavégzés, a megnövekedett produktivitás.

5-tengelyes

Oldal vagy felület?

Az 5-tengelyes gépeknek két alapvető típusát különböztetjük meg:  – 5 oldalas megmunkálás/3+2 tengelyes megmunkálás  – Szimultán 5-tengelyes megmunkálás Az 5-oldalas vagy 3+2 tengelyes megmunkálásnál a forgatási, döntési tengelyt kizárólag a munkadarab pozicionálására használják, ezzel elérve, hogy a munkadarab megfelelő oldala álljon az orsó felé. Ha a megfelelő pozícióba került a munkadarab, a megmunkálás során már csak az X,Y és Z tengelyek mozgatása történik, így ez inkább hasonlít a 3-tengelyes megmunkálásra. Az 5-oldalas folyamatok programozása ezáltal egyszerűbbnek mondható, mivel a megfelelő pozíció elérése után gyakorlatilag 3-tengelyes megmunkálás történik. Ezzel szemben a szimultán 5-tengelyes megmunkálás során mind az 5 tengely mozgását kihasználja a gép a folyamat alatt, amivel az összetettebb felületek precíz kialakítását teszi lehetővé. Ennek a módszernek a használata már komolyabb programozást is igényel, egy ilyen program elkészítéséhez valamilyen CAD/CAM rendszer szükséges. Tökéletes technológia az olyan komplex munkadarabok legyártására, mint például járókerekek vagy turbinák, mély üregekkel rendelkező öntvények és kokillák, valamint alámetszéseket és bonyolult mélyedéseket tartalmazó alkatrészek. Mindkét módszer jól alkalmazható számos alkatrésznél, de a tökéletesség alapja mindenhol a megfelelő befogás használatán múlik. A megfelelő befogási stratégia jellemzői a könnyű, tiszta elérhetőség és a szilárdság. 5-tengelyes_2

Ha gondot okoz a magasság

Bár rengeteg fajta 5-tengelyes gép létezik, a leggyakrabban használt a függőleges megmunkáló központ, a munkaterületen rögzített trunnion körasztallal (vagy más 2-tengelyes forgatható rendszerrel). Ebben a konfigurációban a forgás maga zavarhatja az orsót vagy a marószerszámot, amikor az asztal élesen dönti a munkadarabot. Annak érdekében, hogy biztosítsuk az akadálymentes hozzáférést a munkadarabhoz, a befogóegységnek elég magasra kell emelnie az asztal fölé, hogy a megfelelő hely rendelkezésre álljon. A munkadarab emelése miatt nő a munkadarab és a rögzítő elem közti merev, erős kapcsolat fontossága, így a rögzítés tervezése is nagy szerepet kap.

Forrás: Haas CNC

Megosztás
[
    ]