VARINEX Műanyagipari Szimpózium 2014

2014_09_25-Varinex_Muanyagipari_Szimpozium_18Idén is megrendezésre került a már nagy hagyománnyal rendelkező Varinex Műanyagipari Szimpózium a budapesti Tulip Inn Hotelben. A rendezvényt szokás szerint nagy érdeklődés övezte, több mint 70 érdeklő vett részt a Varinex Zrt. szakmai napjának programjain.

Az előadások sorát Voloncs György, a Varinex Zrt. ügyvezetője nyitotta a vállalat rövid ismertetőjével. A nap egyik fontos momentuma volt azon bejelentése, hogy a Varinex Zrt. teljesen megújult arculattal, de a korábbról már jól ismert megbízhatósággal és szakmai tapasztalattal áll a jövőben az ügyfelek rendelkezésére. Az arculatváltás egyik lényegi eleme a cég megújult honlapja, mely egyszerű, letisztult, és a korábbinál könnyebb tájékozódást biztosít az érdeklődők számára.

https://www.youtube.com/watch?v=WDuNCRYIy3c

A szakmai bemutatók közül az elsőt Alexander Foufas, az Autodesk AEC értékesítési vezetője tartotta. Bemutatójában az Autodesk szoftverfejlesztési trendjeiről beszélt. Kiemelte a felhő alapú szolgáltatások számos előnyét, pl. a munkafolyamatok egyszerű megosztását, a rendkívül nagy hardveres számítási kapacitást és az adatok biztonságos tárolását. Szót ejtett arról is, hogy a szoftverek licencelése a jövőben megváltozik: megszűnik az éves szoftverkövetési lehetőség jelenlegi formája, a tervező szoftver megvásárlása esetén az új verzióra történő frissítés lehetősége eltűnik. A felhő alapú licenc ellenben teljes terméktámogatást, folyamatos frissítést és a további szolgáltatások minden előnyét biztosítja, ráadásul a korábbi szoftverkövetéshez képest kedvezőbb áron. Emellett lehetőség nyílik a szoftver adott időtartamú bérlésére is, amennyiben valaki projekt-alapon gondolkodik és szeretne alacsonyabb összeget beruházni.

2014. szeptember 25 - Varinex Műanyagipari Szimpózium

Az Autodesk termékkínálatában elérhető megoldásokat Antal Iván, a Varinex CAD rendszermérnöke ismertette. Az egyes termékekről a gyártó honlapján könnyen lehet tájékozódni. Talán nem mindenki számára világos, de az Autodesk nem csupán a gépészeti tervezésben mozog otthonosan, többek között építészek, térképészek, filmes és számítógépes játéktervező szakemberek is előszeretettel alkalmazzák a szerteágazó szoftvercsalád elemeit.

Farkas Attila terméktámogató mérnök az előadásában a műanyag alkatrészek tervezési lehetőségeiről számolt be röviden. Ismertette az Inventor és az Alias együttműködésének legfőbb előnyeit, illetve elmondta, hogy a szoftverek lehetőséget nyújtanak a testek szabad, történeti fa nélküli formázására, valamint a modellen belüli többtest modellezésre egyaránt. Ezek a lehetőségek jóval nagyobb szabadságot biztosítanak a tervezőknek és jelentősen gyorsíthatják a tervezési munkafolyamatokat.

H. Tóth Zsolt, FEA üzletág igazgató a tervezést követő, pontosabban az azzal szorosan összefonódó szimulációkról beszélt. Elmondta, hogy különösen a műanyagipari területen fontos a különböző mechanikai, hő- vagy egyéb terhelések, illetve a fröccsöntés szimulációja. Ezekkel ugyanis már a termék tervezési életszakaszában elkerülhetünk jó néhány hibát, nem beszélve azokról a költségekről, amit mondjuk egy hibásan gyártható termék szerszámozásának átalakítására kellene költeni.

2014. szeptember 25 - Varinex Műanyagipari Szimpózium

A délelőtt első blokkját Falk György, a Varinex Zrt. ügyvezetője és az RPT üzletág vezetője zárta a 3D nyomtatásról szóló előadásával. Kitért az olcsó, belépő kategóriás 3D nyomtatók hátrányaira, és elmondta, hogy számos ügyfelük ruházott be egy-egy ilyen eszközre, de a mai napig folyamatos megrendelői maradtak a Varinex Zrt-nek, mert ezek a készülékek nem tudják azt a minőségi színvonalat biztosítani, melyet az általuk gyártott termékeknél elvárnak. Témájának fő csapásvonala a 3D nyomtatás területén megfigyelhető trendek bemutatása volt, ahol napjaink legfőbb fejlesztési irányvonala a műanyag alapanyagok fejlesztésében és kutatásában rejlik. Ahogy a fenti videónkban is jól látszik, a korábbi 1-2 szín használatához képest mára számos szín alkalmazható a gyors prototípusokban, egyre többféle anyagot tudnak rugalmasabban és bonyolultabban kombinálni, ami kiszélesíti az RPT (Rapid ProtoTyping) területének létjogosultságát és bevethetőségét.

A kávészünetben a résztvevőknek lehetősége nyílt a kiállított mintadarabok tüzetesebb megvizsgálására, a szakmai egyeztetésekre és a személyes kapcsolatok ápolására. A kiállított mintadarabok között fejvédősisak, szobor minta, mechanikai csatolások mintája, öntőforma minták és számos egyéb termék is szerepelt, ami szintén azt mutatja, hogy a 3D nyomtatás ma már a legtöbb területre betört és jelentős szerepet vívott ki magának.
A kiállítás egy másik látványos eleme a működés közben megfigyelhető Objet 30 Pro 3D nyomtató volt. Az Objet nyomtatók hivatalos magyarországi forgalmazója a Varinex Zrt.

2014. szeptember 25 - Varinex Műanyagipari Szimpózium

A folytatásban ismét Farkas Attila következett, de immár a műanyag fröccsöntő-szerszámok tervezéséről tartott bemutatót. Az Inventor ezen a területen is számos előnnyel rendelkezik, az egyik ilyen, hogy egy adott szerszám nem csupán egy termék gyártásához állítható össze, egy adott termékcsaládot, különböző termékverziókhoz tartozó szerszámkészletet is képes kezelni. Egy másik nagy előnye, hogy az előgyártott virtuális elemek is könnyedén felhasználhatók a modellhez, a bemutatott esettanulmányban például Meusburger elemtárból letöltött elemeket használtak fel.

Annak érdekében, hogy a szakmai nap látogatói meggyőződhessenek a szoftverek teljesítményéről és alkalmazhatóságáról, Szabó Ferenc, a BME Polimertechnika Tanszékének tanársegéde számolt be egy megvalósult kutatás-fejlesztési projektről. A tervezéshez és szimulációhoz a Moldflow modult használták, amivel a megfelelő alaksajátosságok, hűtési megoldások kialakítása, valamint a megfelelő fröccsöntési pontok és paraméterek meghatározása nem jelentett problémát, számos szimulációval tudták optimalizálni a megoldást. A Moldflow használatával pl. egy visszaáramlási jelenséget is felfedeztek, ami a termék mechanikai tulajdonságait gyengítette.

Varinex_logo_uj

A szakmai előadások sorát Sebők Róbert CAD üzletág igazgató bemutatója zárta a CNC marási folyamatok optimalizálásáról. A Hypermill képes leegyszerűsíteni a megmunkálási folyamatokat, optimalizálni a szerszámpályákat és a forgácsolási adatokat, hogy a szerszámgép minél gyorsabban, minél kisebb terheléssel és minél hatékonyabban dolgozhasson. Fontos eleme a programnak a szimultán 5-tengelyes marás kezelése, ami a videóban is remekül szemlélteti, hogy adott alaksajátosságok mennyivel könnyebben és jobb minőségben állíthatók elő a komplexebb szerszámkezeléssel.

Voloncs György a nap végén megköszönte a résztvevőknek, hogy ellátogattak a rendezvényre, valamint értékes szoftveroktatási nyereményeket sorsoltak ki, melyet 5 szerencsés nyertes kapott meg. A szakmai napot követően egy ízletes svédasztalos ebéddel vendégelték meg a jelenlevőket, illetve lehetőséget biztosítottak a további kötetlen beszélgetésekre és tapasztalatcserére.

[nggallery id=189]

További információ:

A Varinex Informatikai Zrt. megújult honlapján

 

Megosztás
[
    ]