Tökéletesre alakítva

A Dana cég, az erőátviteli részegységek világvezető gyártója új magyarországi üzeme számára kulcsrakész megoldást vásárolt, amit a DMG Mori és a Sandvik Coromant egyedileg alakított ki. Most már házon belül gyártják azokat a részegységeket, amiket korábban kívülről hoztak be, és a gyártósorokról érkező azonnali visszajelzések növekvő termelékenységet és jobb minőséget eredményeztek.

dana_3

Bécs és Budapest között félúton található Győr, a magyarországi kisváros, amely az autóipar vezető színhelye. Több jól ismert nemzetközi gyártó települt ide, mivel vonzotta őket a szakképzett munkaerő megléte és az autóiparban hosszú időn át szerzett tradíció. A lista élén az Audi áll, amelynek győri létesítménye a világ legnagyobb autógyára. A Dana úgy öt évvel ezelőtt nyitotta meg a városban üzemét, amelyet eredetileg a terepjáró iparág által használt erőátviteli berendezések és tengelyek – más Dana létesítmények és külső szállítók beszállított részegységeiből történő – összeszerelésére szántak. 2012-ben azonban a Dana elhatározta, hogy a helyi gyártásba fektet be, és ma már a részegységek 30 százalékát házon belül állítják elő. „Újabban már képesek vagyunk azonnal reagálni, ha valamilyen gond merül fel a részegségekkel kapcsolatban”- mondja Király Zoltán, a győri vállalat vezérigazgatója.

dana_1

„Az azonnali támogatás azt jelenti, hogy fel tudjuk gyorsítani a munkafolyamatot és jobb minőséget érünk el. És természetesen sokkal kevésbé függünk a külső szállításoktól.” Hogy minimálisra szorítsa le a beindítás idejét és a képzés költségeit, a Dana egy kulcsrakész megoldás mellett döntött. “Nem rendelkeztünk magunk a megfelelő tudással, ezért nemcsak a gépeket, hanem a hozzáértést is meg kellett vásárolnunk” – jegyzi meg Király.

dana_2

2013 elején a japán székhelyű DMG MORI nekifogott a gyártási rendszer tervezéséhez. A Sandvik Coromantot választották ki a teljes szerszámozási megoldáshoz. Az érintett 170 szerszám közül 80-at kizárólag a Győrben lévő gyár számára fejlesztettek ki. Néhány szerszámot a konkurens Mapal szállított.”A Sandvik Coromant rugalmas volt”- mondja Ralf Riedemann, a Mori Seiki Gmbh elnöke és a Mori Seiki Europe AG vezérigazgatója. „ Ez nem általános, de a Sandvik megértette, hogy az optimális megmunkálási csomag kialakítása érdekében szükség van a rugalmasságra. ”

dana_5

A projekt egészével kapcsolatos kutatások és fejlesztések öt hónap alatt zajlottak le a DMG MORI németországi Wernauban lévő technológiai központjában. „Ez egy nagyon igényes projekt volt”- mondja Riedemann. „Végül bizonyítani tudtuk, hogy képesek vagyunk egy nagyon komplex, kulcsrakész megoldást rekordidő alatt kidolgozni. És a kulcsrakész technológiát olyan stratégiai piacnak tekintjük, ahol még tovább szeretnénk növekedni. Tehát valóban jelentősége volt annak, hogy demonstráljuk tapasztalatunkat.”

dana_4

A történet a Dana számára sikerrel járt. Merész projekt volt egy kulcsfontosságú csomagnak a megvásárlása és a terv a gyártásnak alig hat hónappal később történő beindítása. „Igen, az idő nyomása alatt álltunk, de minden nagyon simán ment”- jegyzi meg Rezsőfi Ferenc, aki a kezdeti fázisban a Dana projektjének vezetője volt. A siker legfontosabb tényezője az volt – emlékszik vissza Dorin Schäffer, a DMG MORI magyarországi vezérigazgatója, hogy a projektben résztvevők mindegyike hitt az intenzív együttműködésben és a kommunikációban. „Ez a magatartás az egész projekt márkajelévé, jelképévé vált”- mondja Heiko Hornung, a Sandvik Coromant stratégiai értékesítési vezetője.

Forrás Metalworking World

 

Megosztás
[
    ]