Már működik a HEIDENHAIN által valaha gyártott leghosszabb burkolt útmérő

Az Ingersoll Machine Tools nevű céget (Rockford, Illinois, USA) hatalmas kihívás elé állította egy 8 m széles, 62 m hosszú és kb. 2,5 m magas munkatérrel rendelkező 5 tengelyes portálmaró.

Az már a kezdetek kezdetén egyértelmű volt, hogy a HEIDENHAIN mérőrendszerei kerülnek a gépre, mert egyik kiemelkedő jellemzőjük a szokatlanul jó ismétlési pontosság. A pozícionálásért és ezáltal az óriási gép pontosságának garantálásáért mind a lineáris, mind a forgó tengelyeken HEIDENHAIN mérőrendszerek a felelősek. Ezzel a HEIDENHAIN is új rekordot állított fel, hiszen az X tengelyeken alkalmazott 72 méter hosszúságú LB 382C típusú útmérő a HEIDENHAIN által valaha gyártott leghosszabb burkolt útmérő.

HEIDENHAIN_LB382C_Rekord_13

Világklasszis útmérés
A HEIDENHAIN távolságkódolt referencia jelekkel ellátott LB típusú inkrementális útmérői mindenekelőtt nagy gépeken egyszerűsítik le a referencia felvételét és legfeljebb 80 mm-es út megtétele után „megtalálják“ a bázispozíciót. A két, egyenként 72 m hosszú útmérő felszerelését az egyesült államokbeli HEIDENHAIN képviselet technikusai segítették. A házelemek közti tömítésektől a leolvasó fejekig bezárólag a legapróbb részleteknek is száz százalékig stimmelniük kellett. A mérőlécházak síkját és párhuzamosságát mérőóra segítségével 0,1 mm pontossággal állították be. A leolvasó fejet és az azt tartó gépelemet is a legnagyobb percízitással kellett beszerelni, hogy az 1,5 mm ± 0,3 mm mértékű hézag a teljes 72 m-es hosszon megvalósuljon. A gép független kalibráló cég által végzett lézeres bemérése kiemelkedően jó mérési eredményeivel igazolta a portálmaró előírt pontosságának meglétét.

A főorsó pontossága is kiemelkedő 
Az 50 kW teljesítményű Cybermill főorsója 16.000 fordulatot tesz meg percenként. Ez – egy ekkora gép esetében igen nagy sebességnek számító – kb. 25 m/perc vágósebességgel végzett nagypontosságú megmunkálást jelent. A főorsóban az elfordulási és billenési szögek mérését két HEIDENHAIN abszolút szögelfordulásmérő végzi: az egyik a C tengelyt méri (az orsófej pozíciója pl. a revolverszánnal találkozáskor), a másik a B tengelyt (a szerszám billentése).

Nagy mérethűségű nagyméretű munkadarabok
Ezt a rendkívüli marógépet a „W Industries“ (Detroit, Michigan, USA) nevű cég rendelte, amely eredetileg autóipari beszállító. Ezzel a berendezéssel azonban jelentősen bővíthette kapacitás-kínálatát. A W Industries a Cybermill névre keresztelt portálmarógépet már 2010 tavaszától sikeresen használja a repülő- és űrhajózási ipar részére készülő igen nagyméretű alkatrészek gyártására, például a szárnyak és a törzs összekapcsolásához szükséges szerszámok és formák megmunkálására. De ma már a megújuló energiák területéről is fogadhat megrendeléseket a cég, mert a Cybermill alkalmas például szélerőművek turbinalapátjainak gyártásához szükséges szerszámok előállítására is.

Forrás HEIDENHAIN

Megosztás
[
    ]