Már lézeres csővágásra is képes a TubeWorks CAD/CAM szoftver

A szoftveres tanácsadó 3DCompound által fejlesztett TubeWorks a népszerű CAD csomag, a SolidWorks egy speciális kiegészítő modulja. A nagyteljesítményű megjelenítési képességet az automatikus információ kinyeréssel és fájl létrehozással kombinálva, a program lehetővé teszi a fémmegmunkálók számára, hogy lényegesen növelhessék a csőhajlítási folyamatok produktivitását a megmunkálási adatok optimális használatával. A csőhajlító és lézervágó CNC gépeken futtatott programok elkészítése ily módon órák helyett csak perceket vesz igénybe.

Csőhajlítási folyamatoknál a program egy natív SolidWorks modellből vagy egy egyszerű CAD file-ból (STEP, IGES, ParaSolid) automatikusan kinyeri a legfontosabb adatokat, mint például a hajlítási és elforgatási szögeket, az XYZ koordináta adatokat és a modellezett cső 2D-s rajzát, így gyorsan elkészülhet a hajlítási tábla, melyet azonnal használhatunk is egy CNC hajlító gépen.

 

A TubeWorks 2.6-os verziójában tovább növelték a funkcionalitást, így az lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a hajlított csövekből álló CAD modellt „kiegyenesítse” egy lapos vagy egyenes konfigurációvá, miközben minden adatot begyűjt az összes furatról, kivágásról, így a szükséges információk rendelkezésre állnak a lézeres vágógépek számára. A hajlított elemeket tartalmazó CAD modellek kézzel történő kiegyenesítése speciális szaktudást igényel és közismerten időigényes folyamat, arról nem is beszélve, hogy rengeteg hibalehetőséget okozhat. Például egy 5 vagy 6 többsíkú hajlítást és néhány furatot tartalmazó modell kiegyenesítése egy tervező számára akár több órát is igénybe vehet. Ezzel szemben a TubeWorks használatával mindössze pár kattintásra és nagyjából 30 másodpercre van szükség a feladat elvégzéséhez.

Az adatok kinyerésének automatizálása mellett, a TubeWorks sok más módon segít csökkenteni a gyártási folyamatokat megelőző tervezési munkálatokat. Ezek között szerepel például a középvonal automatikus meghatározása cső geometria segítségével (kerek és nem kerek profilokra is) és a cső modellek automatikus konvertálása natív SolidWorks modellekké, a középvonal sugár (CLR) módosításának megkönnyítésére.

tubeworks

Két új ’Power’ funkciót is beépítettek, melyek segítik a felhasználókat a legtöbbször előforduló hibák áthidalásában. Például, ha a SolidWorks a betöltött modellben nem ismeri fel a cső hengeres felületét, a középvonal számítási idő jelentősen megnőhet. A ’Power Centerline’ funkcióval a modell megfelelő területeire kattintva készíthetünk egy középvonal vázlatot, a ’Power Recreate’ funkció pedig segít visszaállítani a megfelelő adatokat az elkészített középvonal vázlat alapján.

A legújabb verzióban már egy automata ’Deduct Length’ funkcióval is találkozhatunk, mellyel a felhasználó a kiválasztott pont és a hossz változtatás megadásával könnyedén csökkentheti a lapos konfigurációjú csövek hosszát, hogy ezzel kompenzálja a koordináta mérőgép (CMM) által mutatott megnyúlást. Ezután azonnal készíthető egy új YBC file a hajlító gép számára és egy új ParaSolid file a lézervágó gép számára.

A TubeWorks kimondottan népszerű lett a csőmegmunkáló vállalatok körében, mivel jelentősen csökkenteti a gyártási időt. A lézervágási lehetőségek hozzáadásával a szoftver szélesebb körben is elterjedhet, főleg olyan cégeknél, akik saját kezűleg szeretnék kezelni a csőhajlítási és vágási folyamatokat, ezzel csökkentve tervezés és gyártás között eltelt időt.

Forrás Unison Ltd.

Megosztás
[
    ]