CAD/CAM szoftverek legalizálási lehetőségei #4

Cikksorozatunk korábbi részeiben megismerhettük, milyen ingyenes, illetve alkalmi költséggel működő megoldások vannak a 2D-s rajzkészítés, a 2D-s/3D-s adatkommunikáció területén, valamint a 2.5-tengelyes marópályák és fúrások CAM programozására. Ezen rendszerek közös jellemzője az volt, hogy a használatuk ipari célokra is teljesen ingyenes, ezért különböző limitációkkal rendelkeznek a teljes verziókhoz képest. Természetesen ezen limitációk tudomásulvételével a tervezés és gyártás során felmerülő különböző feladatokban hasznos alkalmazások lehetnek, így használatukkal “költséghatékonyan” tudunk lefedni egy-egy olyan területet, amelyre eddig úgy gondoltuk, hogy csak valamilyen licencelt termékkel lehet megoldani. Cikkünk mostani részében az első olyan alkalmazásokat mutatjuk be, melynek használata bérleti konstrukcióban tényleges költségekkel jár, azonban adott felhasználási körülményeknél kifizetődőbb, és jóval olcsóbb megoldást biztosíthatnak, mint egy licencelt termék.

A CAD/CAM rendszerek bérlésére – rövid időszakos licencelésére – már korábban is volt lehetőség néhány hazai forgalmazónál, azonban a felhő szolgáltatások és az online fizetés elterjedésével ez a folyamat már akár webshop jellegű vásárlássá is egyszerűsödhet néhány esetben. Nézzük meg azonban milyen előnyei és hátrányai vannak, ha egy cég online bérleti konstrukcióban gondolkozik:

(Szeretnénk kiemelni, hogy jelen esetben az ONLINE bérlési lehetőséggel kapcsolatos lehetőségeket ismertetjük! A hazai szoftverforgalmazóktól történő bérlési lehetőségről cikksorozatunk következő részében írunk.)

A CAD/CAM szoftverek online bérlésének előnyei

rendmoneyTervezhető havi költség: Az előnyök között elsőként talán a tervezhető havi költség (mindhárom szó fontos!) az ami leginkább vonzóvá teszi ezt a konstrukciót. A “tervezhető havi” azért kecsegtető, mert nem kell egy összegben kifizetni egy vagy több szoftver licencdíját, vagy valahogyan megoldani (pl. hitel, lízing) a kifizetést, hanem egy jóval barátságosabb, havonta jelentkező kiadással számolhat a cég. A “költség” azért fontos, mert a bérlés nem havonta történő beruházásnak minősül, hanem költségként elszámolható, így valójában egy havi rendszerességgel jelentkező költség a cégnél.

Modulok és azok számának dinamikus használata/felmondása: Sokszor előfordul, hogy a CAD/CAM szoftvereknél egy-egy magasabb árú csomagot azért nem vásárol meg egy cég, mert az a többlettudás, melyet így megkapna ugyan hasznos lenne néhány esetben, azonban ezeknek az alkalmaknak a száma és azokban a magasabb csomagban található többlet tudás által biztosított előnyök nem fedeznék a csomag magasabb árát. Röviden: “Nem kell olyan sokszor ez a funkció nekünk, hogy megérje megvennünk a nagyobb csomagot” – hangzik el sokszor a szoftvercsomagok árajánlatának összeállításakor. Viszont ebben az esetben a cég azokban az esetekben, amikor a többlet tudás (pl. egy fröccsszimuláció, vagy renderelés) szükséges lenne előfordulhat, hogy a cég nem kapja meg a munkát, mivel azt teljes mértékben nem tudja elvégezni.

A bérleti konstrukcióknál viszont a plusz csomagok akár 1 hónapra való bérlésével nagyon jól be lehet állítani a cég “szoftverarzenálját” a pillanatnyilag szükséges konfigurációra, ezzel biztosítva, hogy a cég mindig az aktuális feladatoknak megfelelő szoftvermodulokkal rendelkezik úgy (!), hogy nem kellett megvennie olyan licenceket, melyek az év során csak a “polcon porosodnának“.

A CAD/CAM szoftverek bérlésének hátrányai

Bérlet megszakítása után nincs lehetőség további használatra: A bérleti konstrukcióknak is meg van a maga hátránya természetesen, melyek közül talán a legelsőként említett, hogy nincs “örök” (legalábbis hosszú időre használható) licenc engedély egy adott verzióra (!). Itt nagyon fontos kitérnünk, hogy azok a cégek, akik licencelt szoftverre nem fizetnek szoftverkövetést, azoknál a végleges licenc a szoftver vásárlásakor meghatározott szoftververzióra érvényes! Tehát valójában a követés elhagyása a szoftver gyors elévülését vonja maga után. Igaz ez főleg az utóbbi években kialakult gyorsabb ütemű fejlesztések figyelembevételével. A bérlési konstrukcióknál azonban mindig az aktuális friss verziók kerülnek használatra, tehát ebben az esetben ezzel a problémával nem kell szembesülni. Tehát amit hátránykánt fogalmaztunk meg, az valójában csak a szoftverkövetéssel rendelkező licencekkel szemben állhatja meg a helyét.

Oktatás hiánya vagy plusz költség: A bérlés egy másik hiányossága, hogy egyszerűségénél fogva könnyen megfeledkezünk az oktatás fontosságáról. Természetesen a bérelt szoftverünkhöz ugyanúgy vásárolhatunk oktatást a hazai forgalmazóktól, de az külön költség, amivel feltétlen számolnunk kell.

Terméktámogatás külön költség: Természetesen a bérelt megoldásokhoz a szoftver frissítése jár, de a magyar nyelvű, forgalmazók által nyújtott terméktámogatás nem. Ha segítséget szeretnénk kapni a bérelt szoftverünk használatával kapcsolatban, akkor külföldi, legtöbbször angol nyelvű fórumokon kell keresgélnünk, vagy külön költségként egy hazai forgalmazótól vásárolhatunk terméktámogatást.

Hosszú távon a bérlés nem éri meg: Ez valójában így is van, de mégsem teljesen igaz. Pontosabban fogalmazva adott és tervezett körülményekre becsülhető csak meg a két konstrukció valós költsége, így azok közötti különbségnek nagy lehet a bizonytalansága.

Hogyan érdemes kalkulálnia egy cégnek, hogy licencelje a szoftvert vagy bérelje?

Ha konkrétan kiválaszthatóak a CAD/CAM szoftver szükséges moduljai ÉS azok a tervezett beruházás és használat időtartama alatt nem változnak ÉS ezen csomagok (vagy azok megfelelői) érhetőek el bérlésre és licencelésre is akkor:

(Szoftver havi bérleti ára x 12 x tervezett használati évek száma) ?<> (Szoftver licencelt ára + (éves követési díj x tervezett használati évek száma))

Nagy általánosságban azt lehet mondani: a bérelhető CAD/CAM szoftverek jelenlegi havi bérleti ára mellett a szoftverbérlés 2-3 évnél rövidebb időtartamra éri csak meg.

Online bérelhető szoftverek

Elsőként nézzük meg, hogy milyen CAD/CAM szoftverek állnak rendelkezésre online felületen megrendelhető bérlésre. Ezen szoftverek bérléséhez nem kell felkeresnünk hazai partnert, nem kell írnunk bérleti szerződést, csak szimplán egy weblapot felkeresni, ahol regisztráció után online fizetéssel máris tölthetjük a szoftverünket és megkezdhetjük a használatát.

1. Autodesk Desktop Subscription

autodeskstoreAz Autodesk jelent meg a piacon elsőként a havi előfizetéses modellel portfóliójára, mely hatalmas arzenállal természetesen nem csak a CAD/CAM piacot szolgálja ki. A programcsomagok széles választékával, kombinálhatóságával minden cég kisakkozhatja a számára megfelelő választást, melyet a használat ideje alatt tetszőlegesen módosíthat is. Az Autodesk bérelhető CAD/CAM megoldásai közül a következőket emelnénk ki csak tájékoztatásul (Az árakat az Autodesk honlapján találhatja meg):

Inventor LT Suite 2015 : – 3D modellezés és rajzkészítés, összeállítás nincs!
InventorHSM Express  :  – ingyenes 2.5D CAM az Inventor LT Suite-hoz.
Fusion 360:                    – 3D modellezés, rajzkészítés és összeállítás nincs!
CAM for Fusion 360:       – ingyenes 2.5D CAM a Fusion 360-hoz
HSMWorks Professional :- 5 tengelyes CAM az Inventor-hoz

Az Autodesk Desktop Subscription aktuális árai a következő oldalon érhetőek el: Autodesk Store
Az Autodesk Desktop Subscription magyar oldala : Autodesk használat alapú megoldások

2. Solid Edge Monthly Subscription

siemensstoreA Siemens CAD/CAM megoldásai közül a Solid Edge csomagjai érhetőek el online bérléssel, mely jelen pillanatban a másik elérhető alternatíva az online bérelhető rendszerek közül. Jelenleg tervezői csomagok érhetőek el, melyek közül a cégek megtalálhatják a számukra megfelelő kiépítést. A teljesség igénye nélkül az alap CAD megoldások a következőek (Az árakat a Siemens oldalán találhatja meg):

Solid Edge Design and Drafting – alap 3D modellezés, rajzkészítés és összeállítás kezelés
Solid Edge Foundation              – teljes 3D modellezés, rajzkészítés és összeállítás kezelés.

A Solid Edge Monthly Subscription aktuális árai a következő oldalon érhetőek el: Solid Edge Mounthly Subscription
A Solid Edge szoftverekkel kapcsolatos magyar nyelvű értékesítő oldal: Solid Edge Store

Mielőtt kattintana az online CAD/CAM boltokban …

Bár kecsegtető lehet gyorsan, pár kattintással beszerezni egy CAD/CAM szoftvert pár hónapra, azért szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a bérlési lehetőségekre a legtöbb szoftver hazai forgalmazójánál is lehetőség van! A hazai forgalmazóktól történő bérlési megoldás a legtöbb esetben célravezetőbb és eredményesebb megoldást biztosít, hiszen ebben az esetben a terméktámogatás kérdését is könnyebben tudjuk kezelni, illetve a választható csomagok is sokkal szélesebb skálája áll rendelkezésre. Cikkünk következő részében erről, a forgalmazóktól történő szoftverbérlési lehetőségekről fogunk írni.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]