A Wedco sikertörténete

A Wedco Tool Competence sikertörténete 1991-ben kezdődik. A bécsi székhelyű cég azóta Európa számos országában értékesíti szerszámait, emellett magas színvonalú szolgáltatások széles körét is nyújtja. Termékeik és szolgáltatásaik egyre bővülő szakember gárdájuknak köszönhetően folyamatosan fejlődik és bővül.

A kezdetektől napjainkig

A céget Ing. Edip Bayizitlioglu alapította, és vezeti immár több mint 20 éve. A török születésű szakember tanulmányait Bécsben végezte, majd a szerszám értékesítésben kezdett dolgozni. Felismert pár komoly piaci hiányosságot, majd erre alapozva 1991-ben megalapította a Wedco-t (Werkzeuge von EDip und CO). A cég kereskedőházként indult, majd szerszám élezéssel folytatva, később nagy volumenű saját termék gyártásába is belekezdett. Mára Európa számos országában elérhetők a termékei. A gyártás főként a fúró és marószerszámokat fedi le, melyek bevonatolására házon belüli megoldással rendelkeznek. Saját termékeik mellett több partnerrel hosszútávú együttműködésbe kezdtek, és így már a fémmegmunkáló ipar igényeinek 95%-át le tudják fedni. Partnereik között megtalálható a Sumitomo, a Nikken, a PH Horn és az ILT. Magyarországon a Wedco forgalmazásában érhetők el a Nikken CNC-körasztalai, nagy pontosságú szerszámbefogói, kiesztergáló rendszerei és számos más terméke is.

Wedco_company

Wedco központ Bécsben

A Wedco nagy hangsúlyt fektet az emberi értékekre és a magas szakértelemre. Az ügyfelek számára lehetőség nyílik a gazdaságossági elemzések, a folyamatoptimalizálás és a szoros együttműködés minden más előnyének is kihasználására. Szerszámaik jelentős részét az ügyfelekkel együttműködve, akár egyedi igények alapján alakítják ki. A több alkalmazási területen is sikeres szerszámok később akár a standard szerszámkínálatot is bővíthetik.
Szakembereiket folyamatosan képzik, valamint a közös fejlesztési projektekben való részvétel folyamatosan biztosítja az innovációt. A szerszámokat saját szerszámgépeiken tesztelik, jelenleg egy Hermle C22 U szerszámgépet használnak, de a nagy igénybevételű különleges fémek megmunkálására egy 5-tengelyes Yasda szerszámgépet vásárolnak 2014 végén.

Made in Austria, nem csak Ausztriának

Made in AustriaA Wedco éves árbevétele tavaly meghaladta a 14 millió eurót, melynek 35%-át a saját termelésük tette ki, 25%-ot a szolgáltatásaikkal értek el, míg a maradék 40%-ot a partnereik termékeinek értékesítéséből nyerték. A bécsi központban 80 munkatárssal dolgoznak, a cégcsoporton belül összesen 120 ember tevékenykedik. Ekkora humán-erőforrással havonta mintegy 30.000 darab szerszámot gyártanak, míg kb. 15.000 szerszámot éleznek újra szolgáltatásaik keretében. A gyors kiszolgálás érdekében a cég kb. 45.000 darabos raktérkészlettel rendelkezik. Szerszámaikat főként Ausztriába, Lengyelországba, Magyarországra, Szolvéniába és Németországba szállítják, az export jelenti a cég bevételének 25%-át. A gyártás és élezés teljes egészében a bécsi telephelyen történik.

Szerszámgyártás, -szerviz, -menedzsment

A Wedco tevékenysége három fő egységre osztható: az első a forgácsoló szerszámgyártás, melyet már fent részleteztünk. A második pillér a szerviz: szerszámaikat a Wedco egységdobozába gyűjtik az ügyfelek, melyet a futárszolgálat felvesz, majd rövid időn belül – átlagosan 14 nap alatt – újraélezve szállít vissza a megrendelő számára. A szerszámélezést ugyanazokon az 5-6 tengelyes CNC-Köszörűgépeken végzik, melyeken a gyártást is, így az utánélezett szerszámok tökéletesen egyenértékűek az új szerszámokkal.
A Wedco havonta 15.000 szerszám élezését végzi, de emellett is képes a sürgős ügyféligényeket figyelembe venni. Számos alkalommal előfordult már, hogy egy-egy szorult helyzetben akár 24 óra alatt leszállították az újraélezett vagy az új egyedi szerszámokat.

A szerszám menedzsment alatt nem csupán a Wedco szerszámautomatáit kell érteni, hanem azt a komplett konszignációs raktárrendszert, amit ezeken keresztül megvalósítanak. Az automata folyamatosan naplózza, hogy melyik munkatárs, mire, milyen szerszámokból és mennyit használ, így az egyes műszakok szerszámigényét is össze lehet hasonlítani, de a legfőbb előnye, hogy a Wedco számára folyamatosan jelzi a szerszámfogyást, így elkerülhető, hogy a gyártó cég bármikor is szerszám nélkül maradjon. A Wedco az ügyfeleket tekinti elsőnek, nincs ez másként ezen a területen sem: az automata más gyártók szerszámait is befogadja és kezeli, hogy az ügyfeleknek ne kelljen többféle rendszert kezelniük. A konszignációs megoldásnak köszönhetően a megrendelők éjjel-nappal hozzáférhetnek a szükséges szerszámkészlethez, fizetni pedig csak hónap végén a felhasznált szerszámok után kell. Nem mellesleg az automata tehermentesíthet egy vagy akár több embert is a folyamatos készletfigyelés és utánrendelés alól, valamint a rendelés és a hozzá kapcsolódó pénzügyi tranzakciók tökéletesen átláthatók, hibamentesek.

Wedco szerszámok

Prémium és Silver termékvonal

A Wedco két alapkategóriát különböztet meg szerszámait tekintve. A Prémium kategória, ahogy neve is üzeni, a magasabb igénybevételű, precízebb megmunkáláshoz ajánlott. Itt sok különböző alapanyagot, számos különböző élgeometriát, élvédelmi rendszereket és bevonattípusokat kombinálnak, így rendkívül nagy számú szerszámtípust tudnak kínálni ügyfeleiknek.
A Silver termékvonal az egyszerűbb, kisebb igénybevételű megmunkálásokhoz ajánlott, ami értelemszerűen alacsonyabb költségkategóriát is jelent. Az azonban mindkét kategóriára egyaránt vonatkozik, hogy a Wedco 100%-ban ellenőrzi szerszámait, egyedileg bemérik és naplózzák az összes legyártott szerszámot, ami tökéletes garanciát nyújt ügyfeleiknek a hibátlan szerszámfelhasználásra.

További információ:

A Wedco Tool Competence honlapján

Megosztás
[
    ]