Water Jet Sweden nyílt napok 2014

Növekedés évről évre

2014-ben is lehetőség nyílt csapatunk számára, hogy elutazzunk a Water Jet Sweden központjába. A kiállításra több mint 150 szakember érkezett a svéd határokon belülről és túlról, hogy megismerhessék a világ egyik vezető vízvágó berendezéseket gyártó cégének termékeit, technológiáit és gyártási folyamatait. A családi vállalkozás családtagként üdvözölt minden megjelent vendéget, és idén is kitett magáért, hogy mindenki jól érezhesse magát az ott eltöltött 1-2 nap során.

Kompozit anyagok vágása Water Jet géppel

A magyar delegáció a Water Jet hazai képviseletének, az EPL-Tech Kft-nek szervezésében indult Svédországba a ferihegyi reptérről mintegy 17 fővel. Az utazás és a landolás kissé rázós volt a szeles időnek köszönhetően, de azért egyben odaértünk Malmőbe. A leszállópályáról kisbusszal vágtunk neki az utazásnak és az északi tájak felfedezésének.

Ébredő természet

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

A tavalyi útvonalhoz hasonlóan Ystadon keresztül a tengerpart mentén utaztunk fel Ronneby-ig, a víz városáig. Az ebédet stílusosan egy kikötői vendéglőben fogyasztottuk el, finomabbnál finomabb tengeri és folyami halak közül válogatva. Ezt követően elsétáltunk Ales Stenar-hoz, avagy a “svéd Stonehenge”-hez. Az idő meglehetősen “friss” volt, vagyis meglehetősen erős és hideg szél fújt. Ez azért nem bátortalanított el minket attól, hogy a tengerparton többször több helyen is megálljunk és rácsodálkozzunk a természet csodáira. Így néhány kilométerenként megállva a tengerpart egészen különböző arcait láthattuk. Azt a néhány kite-szörfölő fiatalt sem riasztotta el az időjárás, akik a hatalmas szelet és a nagy hullámokat kihasználva suhantak és ugráltak hol a vízen, hol a levegőben.
A természeti szépségek közül talán kiemelkedő volt az ENSZ második főtitkárának, Dag Hammarskjöld egykori házának környéke, ami a Hagestad nemzeti rezervátum része. És az már csak egy érdekes apróság, hogy ahány helyen megálltunk, a tengerparti homok mindannyiszor más-más szemcseméretű és jellegű volt.

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

Estére kellemesen elfáradtunk, így a vacsorát örömmel fogyasztottuk el a Brösarps Gastgifveri fogadóban. Ezt még egy pár órás buszozás követte, de szerencsésen megérkeztünk a Ronneby Brunn hotelba, ahol nem volt szükség különösebb noszogatásra az alváshoz.

Vízvágás: mikro méretektől akár 15 méterig

Másnap reggel újult erővel, immár igazi nyárias napsütésben érkeztünk a Water Jet központjához, ahol a reggeli kávé után Lennart Svensson, a cég ügyvezető igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a napi programlehetőségeket és előadásokat. A rendezvény ideje alatt lényegében szabadon közlekedhetett bárki bárhol a cég területén, kezdve a kiállítói tértől az összeszerelő csarnokokon keresztül egészen a Water Jet bérmunkával foglalkozó részlegéig. Ennek köszönhetően mély betekintést nyerhettünk a gépek összeszerelésének metodikájába, a dolgozók munkamoráljába, valamint a gépek üzemi környezetébe és menet közbeni viselkedésébe. A nap során a magyar képviselet munkatársai, Illyés Péter, Illyés Endre és Andrássy Zoltán folyamatos szakmai konzultációs lehetőséget biztosítottak a magyar érdeklődők számára.

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

A kiállítói térben a cég teljes vertikuma megtalálható volt, hiszeb a WJS minden termékkategóriájából kiállításra kerültek gépek. Az X-széria gépei egyszerűbb, 2D alap munkálatok elvégzésére alkalmasak. A Prémium kategória berendezései összetettebb munkafolyamatokra, nagy teljesítményű munkák elvégzésére lettek kifejlesztve.A Grand kategória gépei specialisták számára kifejlesztett, nagyméretű üzemi gyártásra kialakított berendezések.A FiveX (5 tengelyes) kategóriában a legfejlettebb 3D vágási technológiákra alkalmas berendezések találhatóak a high-tech iparágak számára. A Micro kategória gépei rendkívül finom vágási igényeket elégítenek ki a mikro méretű alkaltrészgyártásban. A Speciális kategóriába személyre szabott méretű, egyedi kialakítású berendezések szerepelnek, kimondottan az ügyfél kívánságára kialakítva. A gépek mellett a résztvevők a magas víznyomás előállítását biztosító BHD Ecotron 37.38 szivattyúberendezést is tüzetesen szemügyre vehették és a “motorháztető” alá is beleshettek. Szintén érdekes volt a KMT Robotic Solutions Cutting Box Original V névre hallgató robotos kivágó alkalmazása is, mellyel élő bemutató keretében készítették el egy BMW tetőlemezének belső burkolóelemét. A burkolati elemet egy nagy, vákuumleszorítást biztosító furatokkal ellátott szerszámon vágta ki két robotkar mindössze néhány tíz másodperc alatt. A kiállított berendezésekről természetesen előadásokat, illetve részletes műszaki bemutatókat is tartottak.

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

A LEGO névre keresztelt bérmunka részlegen – melynek neve a játékkal csak véletlenül azonos -, több aktív megmunkálási folyamatnak is szemtanúi lehettünk. Egy NC 4000 Q gépen éppen nagy vastagságú alkatrészek pontos illesztéssel történő kivágása zajlott, míg egy NC 3000-es gép apró gumi darabok kivágását végezte 16 vágófejjel egyszerre.

Megbizonyosodhattunk, hogy akár 16 fejes tiszta vizes vízvágásról, lineárisan mozgatású többfejes szimultán abrazív vízsugaras vágásról, kompozitok előfúrásáról, vagy kész termékek feliratozásáról legyen szó, minden vízvágási feladathoz kínál megoldást a WJS. Lemez termékek 3D-s kivágására és kúpossági szögkorrekcióra tökéletes a Beveljet 60 vágófej, amellyel akár 60°-os dölésszögig vághatók ferde élek, kúpos furatok, bonyolultabb 3D-s felületek akár 6000 bar nyomású gépkialakításnál is. Tömbszerű nyersanyagok 3D-s vágására pedig a WJS 5-tengelyes vízvágó gépei képesek akár vízszintes sugáriránnyal is.

Szakmai előadások: a jövő lehetőségeiről

A napot folyamatos szakmai előadások tarkították, főként a meglévő ügyfelek előadásában. A nagy gyakorlati tapasztalattal bíró felhasználók a legkülönbözőbb területekről osztották meg tapasztalataikat a vízvágásról és a Water Jet gépek beállításairól: számos előadás a kompozitok térhódításáról, illetve azok megmunkálási lehetőségeiről szólt, de emellett sikeres üzleti vállalkozások modelljeit is ismertették, valamint könnyűszerkezeti elemek megmunkálási know-how-ját is elmondták. Az előadásokat többek között a Swerea SCICOMP, a KMT Robotic Solutions, a Flexprop AB, a Partner Cmarine AB és a lengyel HTM Water Jet munkatársai tartották.

A délután folyamán a magyar csapat közösen is részt vett egy előadáson, ahol a vízvágó gépek szoftveres vezérlésével és offline programozásával ismerkedhetett meg. Az előadást a Water Jet szoftveres szakértője, Christian Persson prezentálta, Illyés Péter tolmácsolta.

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

Water Jet Sweden: egy nagy család

A nap szakmai részével végezve visszatértünk a hotelbe, ahol ki-ki kedve szerint felfrissülhetett egy rövid alvással, zuhannyal vagy akár a hotel spa részlegében egy fürdőzéssel. Ezután ismét visszatértünk a Water Jet telephelyére, ahol immár a vacsorára előkészített asztalok várták a vendégeket. Lennart Svensson örömmel értékelte a nap eseményeit, az évről-évre növekvő érdeklődést és a cég folyamatos sikereit.
Mivel tényleg egy nagy családként tekintenek a dolgozóikra és az ügyfeleikre világszerte, ezért fontosnak tartották, hogy a jelen levők egymást is megismerhessék, már amennyire ezt az idő rövidsége engedte. Svensson úr személyesen szólított meg néhány résztvevőt, dolgozót, az egyes országok képviselőit, de még csapatunk egyik tagját is ismerősként kérdezte, emlékezve ránk tavalyi ottjártunkról.

2014. április 23-25 - Water Jet Sweden házi kiállítás

Az est fényét egy helyi U2 emlékzenekar emelte U2, ACDC, Aerosmith és más hasonlóan nagy nevű zenekarok klasszis zeneszámaival. Néhány vendéget is sikerült táncra perdíteniük lendületes zenéjükkel. Az est lezárásaként a vendégeket tűztáncosok szórakoztatták produkciójukkal. A hotelbe visszaérve ki-ki kedve szerint tovább beszélgethetett szakmai és személyes témákról.

A hazautazás már jóval kevésbé volt rázós, mint a kiutazás, könnyen és gyorsan hazaértünk, és a repülőt sem rázta légörvény. Összességében ismét egy rendkívül színvonalas és nívós szakmai kiállításon vehettünk részt. 

Bővebb fénykép válogatás a Facebook galériánkban elérhető!

[nggallery id=183]

 

További információ:

A Water Jet Sweden honlapja
Az EPL-Tech Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]