Szintaktikus habból készült felsőnyomókkal hatékonyabb a hőformázás

A CMT Materials által forgalmazott Hytac szintaktikus hab az egyetlen olyan, felsőnyomókhoz használt anyag, melyet kimondottan hőformázási folyamatokhoz terveztek. Sokoldalúsága, testreszabhatósága miatt ez lett a legszélesebb körben alkalmazott alapanyag.

Legfontosabb tulajdonságai, mint a könnyű súlya, jó minősége, jó felület kialakító képessége és alacsony hővezetése a szerkezetéből fakad. A hab elkészítéséhez eleinte üvegből készült üreges mikrogömböket és kötőanyagként epoxit vagy poliésztert használtak. Ma viszont már a mikrogömbök anyagát illetően az üveg, kerámia, polimerek és fémek is szóba jöhetnek, kötőanyagnak pedig általában polimereket alkalmaznak. A folyamat, mely során a kötőanyag mátrixát feltöltik a gömbökkel, alacsonyabb sűrűséget kölcsönöz az anyag számára, ami növeli a keverék szilárdságát.

Bár a szintaktikus hab sokoldalú és ebből kifolyólag széles körben alkalmazható, a legjobb minőség és a legoptimálisabb anyageloszlás eléréséhez, az anyagtisztaság maximalizálásához és a szerszám élettartamának növeléséhez fontos a megfelelő anyagok kiválasztása. A körültekintően megválasztott alapanyagok használatával jelentősen csökkenthetők a folyamat költségei is, ezért ez a tervezési folyamat legfontosabb lépése.

Két alap típusuk, a hőre keményedő és a hőre lágyuló szintaktikus anyagok, melyek alapvetően csak a kötőanyagban különböznek. A hőre
keményedő hab mikrogömbök és alacsony hővezető képességű epoxi keveréke, így különböző hőmérsékleteken is jól használható. A hőre lágyuló felsőnyomó elkészítéséhez hőre lágyuló polimereket syntactic2használnak, ami lágyabb anyagot eredményez, így precízen kialakíthatók a bonyolultabb, finomabb formák is. A hőre lágyuló felsőnyomók használata háromszor gyorsabb megmunkálást biztosít, emellett tartósságában is megelőzi a hőre keményedő anyagból készült eszközöket. A szintaktikus hab elkészítése speciális folyamat, mely magasan fejlett technológiát igényel, hiszen a mikrogömbök epoxival, polimerekkel, vagy hőre lágyuló anyagokkal történő megkötéséhez abrazív műanyagok vágására tervezett speciális eszközökre van szükség.

 

Miért a szintaktikus hab a legjobb? 

A CMT Materials által forgalmazott felsőnyomó alapanyagok pénzt és időt takarítanak meg, miközben javítják a hőformázási folyamatot

  • Javítja az anyageloszlást
  • Növeli az anyag tisztaságát
  • Megakadályozza a felsőnyomó repedését, forgácsolódását
  • A pontos megmunkálásnak köszönhetően javítja a nyomó szilárdságát
  • Csökkenti a szerszámkopást
  • Nagyobb tartósságot, hőtűrést biztosít
  • Sima felszínével csökkenti a lemez tapadását

A kötőanyag és a mikrogömbök anyagát, méretét változatva a hab legkülönbözőbb tulajdonságait kombinálhatjuk. Az anyagok megválasztása közben gondosan ügyelnünk kell arra, hogy a felsőnyomó hővezető képessége megfeleljen az adott feladat elvégzésére. A formázandó lemez hőmérsékletének figyelembe vétele ilyenkor kimagaslóan fontos. A nagyon magas hőmérsékleten végzett formázási műveletek során a lemez olykor nyomot hagyhat az eszközön. Ilyen esetekben például PTFE-vel impregnált anyag használata javasolt, hogy elkerülhető legyen a szerszám újraburkolása. Az anyagok variálásával a tartósságot is növelhetjük, hiszen bizonyos folyamatok közben az eszközöket megviselhetik a körülmények, melyek hatására például a hőre keményedő anyagból készült felsőnyomó megrongálódhat. Éppen ezért, az ilyen jellegű feladatokra a hőre lágyuló felsőnyomó használata ajánlott. Ezek a különböző szerszámok nem csak anyagukban, de elkészítésükben, megmunkálásukban is különböznek. A hőre lágyuló szintaktikus anyagok sokkal gyorsabban készíthetők el, mint a hőre keményedők. Az ebből adódó tulajdonságaik miatt a finomabb formák kialakításához általában hőre lágyuló szintaktikus habot használnak.

Forrás www.cmtmaterials.com

Megosztás
[
    ]