NCT 201 – a nyugalom garanciája 7. rész Nagysebességű és nagypontosságú pályakövetés (HSHP) az NCT 201 vezérlőben

„Az NCT minden problémára talál megoldást! A NCT márka nem más, mint betartott ígéret. Jelkép, amely egy különleges élményt szavatol.”

Nagysebességű és nagypontosságú pályakövetés (HSHP)

Gyorsaság és pontosság – ezek egymásnak ellentmondó követelmények, mégis ezt kell teljesítenie egy korszerű szerszámgépnek. Ennek az elvárásnak a teljesítésére fejlesztettük ki a HSHP (nagysebességű és nagypontosságú pályakövetés) szolgáltatást, aminek hat alapeleme van: előreolvasás, sebesség és gyorsulás előrecsatolás, haranggörbe gyorsítás és lassítás, pontszűrés, simító (SMOOTH) és a nanointerpoláció.

1. Előreolvasás

Egy kanyargós és ismeretlen úton sokkal lassabban haladunk, mint ugyanezen az úton akkor, ha valaki mindig megmondja azt a sebességet, amivel a következő kanyar biztonságosan bevehető. A legnagyobb pálya menti sebesség elérése érdekében a CNC pályagenerátora előre beolvassa a kontúrelemeket, és újra és újra kiszámítja minden elkövetkező kontúrelem mentén érvényes sebességet annak figyelembevételével, hogy azt a gépre megadott biztonságos gyorsítási és lassítási paraméterek túllépése nélkül lehessen elérni.

nct7_1

2. Sebesség és gyorsulás előrecsatolás

Egy szervotengely, több sorba kapcsolt elemből felépített rendszer. Amíg ebben egy parancs végigfut a kezdőponttól a rendszer utolsó eleméig, szabályozástechnikai szempontból nagyon sok idő telik el. Az NCT 201 vezérlő pályagenerátora minden elmozduláshoz kiszámítja az ott érvényes sebességet és gyorsulást, és azokat előreküldi (előrecsatolja) a szervohajtás sebesség- és áramszabályozójának. Mivel a szabályozó egységek már azelőtt megkapják ezeket az adatokat, mielőtt az adatfolyam végighaladna a szabályozási körön, a szabályozási idő lecsökken és ezáltal növelhető a rendszer dinamikája és sebessége.

3. Másodfokú, haranggörbe szerinti gyorsítás/lassítás

A nagysebességű pályakövetés (HSHP) sebességét jelentősen befolyásolja a gyorsítás/lassítás végrehajtásának módja. Az NCT 201 vezérlő a sebességet parabolikusan változtatja, és ezzel a legnagyobb sebességet éri el a gép mechanikájának legkisebb terhelése mellett.

4. Pontszűrő

A CAM rendszerek gyakran generálnak néhány mikronos fölösleges elmozdulásokat egy kontúr mentén. A pontszűrő bekapcsolása nélkül a vezérlő ezeket az elmozdulásokat végrehajtaná, ami nemcsak lelassítaná a megmunkálási sebességet, de lerontaná a felületi minőséget is. A pontszűrő ezeket a nem kívánt mozgásokat kiszedi a végrehajtásból.

nct7_2

5. Simító interpoláció (SMOOTH)

A CAM rendszerek legtöbbször egyenesekkel összekötött pontsorozatot generálnak. A SMOOTH bekapcsolásával a vezérlő pályagenerátora a jobb felületi minőség és a nagyobb előtolási sebesség elérésének érdekében nem egyenesekkel köti össze ezeket a pontokat, hanem egy olyan görbével, amely átmegy ezeken a pontokon (harmadfokú Bézier görbe).

6. Nanointerpoláció

Az NCT 201 belső adatkezelése lehetővé teszi a nanométeres felbontású pályagenerálást és sebességszámítást, továbbá az összes pálya- és sebességkompenzáció is nanométeres felbontásban történik. Az EnDat 2.2 mérőrendszer és az EtherCAT kommunikációs csatorna tökéletesen szolgáltatják a nanointerpoláció által megkövetelt felbontást és sebességet. A felhasználó számára ez különleges pontosságot és felületi minőséget biztosít a megmunkálások során.

nct7_4

Kövesse az NCT eredményeit az interneten is. A cég a Facebook segítségével igyekszik minden emberhez eljuttatni a hírt: “Van egy maroknyi megszállott Budapest XIV. kerületében és Taksonyban, akik napról napra bizonyítják, elszántsággal és végtelen munkabírással a magyar ipari elektronikai fejlesztésnek és gyártásnak van helye a világban. Hatalmas erőfeszítéssel újra felragyoghat a magyar szerszámgépgyártás csillaga.”

nct7_3

Folytatjuk…

2014-ben is szeretnénk Önökkel, Önökért, a közös sikerekért dolgozni!

Írta NCT – Gondolj egy nagyot, gondolj lilában!

További információ:

Az NCT Ipari Elektronikai Kft. honlapja

Apostol Attila
e-mail: apostol@nct.hu