Még gyorsabb műhely szintű méréstechnika

A Renishaw Equator-ral megvalósított műhelyszintű folyamatfelügyelet már elérhető új, gyorsabb tapintó méréssel, alaksajátosság alapú offsetteléssel, valamint a frissített EZ-IO automatizálási szoftverrel.

A Renishaw Equator univerzális idomszert alkalmazó felhasználóknak még több lehetőség áll rendelkezésükre, hogy megmérjék a gyártott alkatrészeiket, ráadásul mindezt ott, ahol készülnek, a műhelyben, a legkeményebb körülmények között. Az új TP20-as tapintóval, a Feature Compare funkcióval és az új EZ-IO szoftverrel az univerzális idomszeres mérés még gyorsabb, könnyebben adaptálható és egyszerűen automatizálható lett.

Az Equator idomszert világszerte több száz gyártó vállalat alkalmazza nagy sebességű, rugalmas mérési feladatokra, akár manuálisan, akár teljesen automatizált cellában. Az Equator lehetővé teszi a mérnököknek, hogy mindössze a mérőgép átprogramozásával a tervek legkisebb változására is azonnal és könnyen tudjanak reagálni, valamint a gépkezelőknek, hogy a mérőgépen másodpercek alatt átálljanak más alkatrészre a cserélhető rögzítőlapnak és az Organiser szoftvernek köszönhetően.

A gyártók elismerték az Equator előnyeit, a rugalmasságot, a gyorsaságot és az alacsony beszerzési és üzemeltetési költséget (az Equator nem igényel hagyományos értelemben vett kalibrációt). Ezeken az előnyök felül az Equator képes kompenzálni a műhelyekben jelenlévő, kihívást jelentő környezeti hatásokat, így bármely iparágban megállja a helyét.

Renishaw_equatorRövid ciklusidő minden alkalmazáshoz

A nagyon gyors TP20 kapcsoló tapintó már kombinálható az Equator-on a nagysebességű SP25 szkennelő fejjel.

A TP20 alkalmazható diszkrét pontok adatainak nagysebességű felvételére, így a merev, egyúttal könnyűsúlyú Equator-on nagyon rövid ciklusidők és nagy ismétlési pontosság mellett lehet méréseket végezni. A kapcsoló tapintó készletében robusztus TP20 modulok, valamint új hosszabbítók és csuklók találhatóak.

A rendszer az integrált cserélő állványt használva képes automatikusan váltani az SP25 szkennelő modulra, így biztosítva bármilyen mérőrutin kialakítását. Az SP25 akár 200 mm/másodperces sebességgel képes folyamatos szkennelésre és nagy mennyiségű adat továbbítására, ha egyes alaksajátosságokról pontos információt kell szolgáltatni.

Az Equator a TP20 tapintóval ideális alternatíva gyártósori mérési feladatokhoz, ahol egyedi, például nyomásjeladós vagy induktív távolságérzékelős (LVDT) mérőberendezésekre volt eddig szükség. További jelentős előnye az Equator univerzalitásának, hogy az alkatrészek geometriájának változása esetén csak újabb mérési pontokat kell rögzíteni, nem kell költséges egyedi megoldásokat fejleszteni.

Alaksajátosság összehasonlítás

Az Equator a mesterdarabos összehasonlítás elvét alkalmazza, mely alkalmazkodik a környezet hőmérséklet változásaihoz. A mesterdarabos összehasonlítás még egyszerűbbé vált az új Feature Compare funkcióval.

A mesterdaraboknak nem kell drága, egyed alkatrészeknek lenniük, mindössze elegendő a gyártásból kivenni egyet és azt megmérni. A mesterdarabot többször, többféleképpen be kel mérni temperált környezetben tartott, kalibrált koordináta mérőgéppel. Ezzel a méréssel lehet meghatározni a mesterdarab és a CAD modell nominális méretei közti különbséget.

A Feature Compare modullal egyszerűen megadhatók az egyes alaksajátosságok, méretek, pozíciók és orientációk eltérései a mesterdarabon, hiszen a Feature Compare modul beviteli felületét erre a célra fejlesztették.

EZ-IO automatizálási szoftver Process Monitorral

Az EZ-IO szoftverrel az automatizált gyártórendszerben könnyen kiépíthető és beállítható a kommunikáció az Equator és az automatizált gyártórendszer vezérlője között. A kommunikációnak köszönhetően olyan intelligens funkciók is alkalmazhatók, mint az automatikus kalibrálás, ugyanis ha az Equator szenzora hőmérséklet változást érzékel, akkor automatikusan újrakalibrálja magát a mesterdarabhoz.

A Process Monitor (folyamatfelügyeleti kijelző) már az EZ-IO-ban található. A Process Monitor diagramon ábrázolja a korábbi mérési eredményeket, valamint egy egyszerű grafikus felületen informál az egyes alaksajátosságok tűréséről. Ezen a felületen felügyelhető a mesterdarabhoz viszonyított, hőmérsékletfüggő kalibrálás, a mérési idő, valamint a megmért alkatrészek száma. A mérési eredmények történetének ellenőrzése elengedhetetlen a megfelelő gyártási folyamatfelügyelet biztosításához.

EZ-IO_softwareKulcsrakész telepítés

Az Equator univerzális idomszer 2011-es piacra lépése óta már nagyon sok megrendelő profitált a Renishaw, valamint a partnerei által nyújtott kulcsrakész programozási szolgáltatásból. A MODUS szoftver, valamint a tapasztalt alkalmazástechnikai mérnökök segítségével számtalan alkatrészhez készült mérési program az Equator idomszerre.

Globális támogatás

A modern gyártó vállalatok nemzetköziségére gondolva a Renishaw kiterjedt Equator támogatómérnöki hálózatot épített ki. Egy adott országban vagy régióban indított projekt gond nélkül áttelepíthető más területekre, a helyben található támogató mérnökök tovább tudják vinni a már megkezdett munkát. A Renishaw már több mint 70 regionális képviseleti irodában nyújt támogatást, lefedve ezzel a világ minden iparosodott területét.

Az Equator működési elve

Az Equator egy radikálisan új alternatíva a hagyományos idomszeres méréstechnikában, mely egy olyan űrt tölt be a piacon, melyet eddig fel sem fedeztek. A szabadalmaztatott kialakítás, az egyedi felépítés és működési mód alkalmas az összehasonlító mérésre nagy volumenű gyártásban. Az Equator könnyűsúlyú, gyors és nagy ismétlési pontosságú idomszer, melyet a gépkezelők is könnyűszerrel használhatnak. Az Equator-on a munkadarabok cseréje másodpercek alatt elvégezhető, ideális rugalmas mérési feladatokra, mivel egyszerre több alkatrésztípus is mérhető rajta.

A mester darabbal bármikor újra kalibrálható, így olyan gyorsan alkalmazkodik a műhely hőmérséklet változásaihoz, mintha csak a gyártósorról mérnénk meg egy munkadarabot. Az Equator gyorsan változó hőmérsékleti körülmények között is könnyedén alkalmazható, semmi egyébre nincs szükség, mint a mesterdarabbal “nullázni” és már folytatódhat is a mérési ciklus.

Nyomon követhetőség a kalibrált koordinátamérővel

Az Equator univerzális idomszerrel a kalibrált, abszolút pontosságú koordináta mérőgépek mérési tartománya mintegy “kiterjeszthető” a műhelybe is. A mesterdarabon végzett kalibráló mérés eredményét az Equator szoftverébe feltöltve a későbbi mérési eredményeket akár a hivatkozott CAD fájlra is vissza lehet vezetni.

Az Equator mérő programját létrehozni és módosítani a Renishaw MODUS programozói szoftverével lehet. A műhelyben dolgozó alkalmazottaknak mindössze ki kell választaniuk a megfelelő programot az Organiser felhasználói felületen, mely nem igényel semmilyen előképesítést. Az Organiser felület olyan egyszerű mérési eredményeket is adhat, mint “megfelel” vagy “nem felel meg”, de kérhető teljes mérési jegyzőkönyv is, akár a Process Monitor-on keresztül is.

Alacsony költségű rögzítés

Az egyedi idomszeres méréssel összehasonlítva az Equator lényegesen lecsökkenti a mérési költségeket. Olyan befogást alkalmazva, mely a munkadarabokat 1 mm-es hibán belül rögzíti ahhoz képest, ahol a mesterdarab mérve lett, nincs érdemi hatása a mérési eredményre, így nem igényel költséges befogókat, szorítókat.

Másodpercek alatt behelyezhetők olyan darabok is, melyek még a gyártás során használt készülékeikben vannak. Az Equator alaplapja könnyen cserélhető más alaplapokra. Akár olyan alaplap is alkalmazható, mely kisebb darabok esetén a kiemelést és a készülékes befogást is biztosítja.

Az univerzális idomszer

Az Equator egyedi kialakítása és mérési eljárása már több ezer mérnök gondolkozását és hozzáállását változtatta meg a gyártósori mérés területén és vált az első számú választási lehetőséggé. Az Equator sokoldalúsága és ismétlési képessége újradefiniálja az idomszeres mérés világát és ezek az új opciók tovább erősítik az Equatort alkalmazó gyártók pozícióját.

További információ

Renishaw plc Kereskedelmi Képviselete honlapján.

Megosztás
[
    ]