Japán minőség: Kiwa KH 55 megmunkálóközpont a Smart Energy Kft-től

KIWA_logo_2A Kiwa egy híres japán szerszámgép-gyártó, melynek gyökerei 1869-ig vezethetők vissza, Ekkor indult a kezdetben még mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozó családi vállalkozás. A cég a szerszámgépgyártást eszterga gépekkel kezdte 1933-ban, majd később fúrógépekkel bővítette a portfóliót, mielőtt elkezdte a horizontális megmunkáló központok gyártását az 1980-as években. A szerszámgépek európai exportja is ekkor indult el. A vállalat 5-6 géptípust gyárt, ezeket fejlesztik, tökéletesítik már 20-30 éve. A szerszámgépeik sorozat- és tömeggyártásra lettek fejlesztve. A Kiwa szerszámgépek magyarországi képviseletét a Smart Energy Kft. végzi.

KH 55 vízszintes megmunkálóközpont

A KH 55 típusú vízszintes főorsójú szerszámgép a Kiwa cég egyik “zászlóshajójának” is nevezhető. Az egyes géprészegységek önmagukban is komoly tervezőmunkáról árulkodnak, hiszen már több évtizede fejlesztik a vállalat szerszámgépeit. A szerszámgép a nyújtott minőség és teljesítmény ellenére még kiváló ár-érték aránnyal is rendelkezik.

Kiwa_cikkbe_3

Gépváz

A gépváz és a főorsót tartó vázszerkezet szimmetrikus elrendezésű, így a gépben ébredő erők, terhelések eloszlása egyenletes. Az öntött vas gépváz biztosítja a merevséget megmunkálás közben. A paletta biztonságosan van rögzítve négy ponton (rögzítő erő: 4 x 25 kN), így biztosítva a megfelelő stabilitást és pontosságot megmunkálás közben.

Az X-tengely vezetékei között jelentős szintkülönbség van, így növelve a merevségét – csökkentve a vázelem súlyát. Az X-tengely hátsó vezetékezése majdnem a főorsót tartó oszlop középpontjáig felér, ezzel jelentősen növelve a szerkezet rezgéscsillapító képességét. A kenőanyag ellátó rendszer automatikusan biztosítja a megfelelő mennyiségű kenőanyagot a golyós orsóknak és a lineáris csapágyaknak. A legnagyobb megmunkálható tartomány ∅900*1000 mm, az asztal 750 kg-ig terhelhető.

Kiwa_KH55_2

Golyósorsó hűtés

A golyósorsó közepében végigvezetett furaton folyamatosan hűtőfolyadékot keringettet a rendszer, szabályozás alatt tartva a golyósorsó hőmérsékletét a gépváz hőmérsékletéhez igazítva, így jelentősen csökkenti a hőtágulásból eredő pontatlanságot. A KH 55 hőszenzorokkal van felszerelve a főbb alkatrészek, gépegységek körül, melyek folyamatosan mérik az alkatrész hőmérsékletét, ezzel kompenzálva a főorsó helyzetének megváltozását. A mintavételezéses mérés, majd adatelemzés alapján végzett kompenzáció biztosítja a stabil megmunkálást, minden körülmények között.

Főorsó

A nagy merevségű vázszerkezetbe beépített nagy nyomatékú főorsó motor, standard folyadékhűtéssel biztosítja a nagy teljesítményű, hatékony forgácsolást. A főorsó csapágyazásának kenését automatikusan végzi a kenőolajat és levegőt biztosító rendszer. A főorsó kialakításának köszönhetően kettős felfekvő felületű szerszámbefogó is alkalmazható. A főorsó fordulatszáma 10.000 1/perc (6.000 1/perc), a szerszámrögzítő erő 25 kN.

Kiwa_cikkbe_1

Nagy sebesség

A szerszámgép tengelyeinek gyorsjárati sebessége 60 m/perc, a tengelygyorsulások rendre X: 0.72, Y: 0.6, Z: 0.72 G. A szerszámcsere idő forgácstól forgácsig 3.8 másodperc, a palettacsere idő 10 másodperc. A szerszámgép 2 vagy opcionálisan 6 palettával szerelt.

Szerszámozás

A nagy sebességű szerszámcserélés és a halk rögzítés a Kiwa egyedi szerszámcserélő rendszerének köszönhető. Akár 20 kg-os szerszám is befogható. A szerszámtár alapfelszereltségben 40 férőhelyes, opcionálisan akár 60 vagy 120 is lehet.

Forgácselvezetés

A KH 55 szerszámgép munkaterülete alatti rész szögbe döntött fémlemezekkel van burkolva, középen kiképzett nyílással a forgács elvezetése érdekében. A burkolat alatti forgácselhordó, és a burkolat feletti nagynyomású hűtőfolyadék mosás biztosítja a hatékony forgácselvezetést, meggátolja a forgács felgyülemlését a munkatérben.
A gépen kívül elhelyezett, a szerszámgéphez opcionálisan rendelhető forgácsfelhordó juttatja a forgácsot a forgácstároló kocsiba.

A Kiwa szerszám felügyeleti rendszere a szerszámozással kapcsolatos adatok kezelését segíti szerszám korrekciók, szerszám élettartam, továbbá a rendszer automatikusan jegyzi mely szerszám, mikor volt használatban.

Helytakarékos kialakítás

A szerszámtár méreteitől függően a szerszámgép méretei:

SzerszámtárHossz (mm)Szélesség (mm)Magasság (mm)
40568330063240
120616830912998

Hibrid vezetékek
A Hybrid Guide (hibrid vezetékezés) a Kiwa legújabb fejlesztései közé tartozó száncsapágyazási rendszer, mely kombinálja a lineáris (LM típusú) vezetékezés és a csúszóvezetékek előnyeit. A KH 55 szerszámgéphez ez a rendszer opcionális rendelhető.

KIWA_hibrid_vezetek_2

Hogyan működik a hibrid vezetékezés?

A hibrid vezetékezés alkalmazásakor megmunkálás közben a csúszóvezeték-egység nekifeszül a lineáris vezetékeknek. Mind a három csapágyegység (2 hengergörgős LM lineáris csapágy és a csúszóvezeték-egység) egyszerre mozog a vezetéken, jobb megtámasztást biztosítva a nagyobb felfekvő felület miatt, valamint minimális hézagot az előfeszítés miatt.

KIWA_cikkbe_4

Pozicionálás közben a csúszóvezeték-egységről levesszük a hidraulikus előfeszítést, így a vezetéken csak a két hengergörgős LM lineáris csapágy mozog, csökkentve az érintkező gépelemek számát és a súrlódó felületek nagyságát, ezzel növelve az elérhető legnagyobb gyorsjárati sebességet.

KIWA_cikkbe_5

A hibrid vezetékezés legfőbb előnye, hogy csekélyebb rezgés jelentkezik megmunkálás közben, így a szerszámélettartam jelentősen megnő, illetve azonos paraméterek mellett jobb felületi érdesség érhető el. Az alábbi grafikonokon is látható, hogy a bekapcsolt hibridvezeték mellett jobb rezgéscsillapítás érhető el. Látványos csillapítás látható a fogásvételi és kilépési szakaszokon is.

KIWA_cikkbe_6 KIWA_cikkbe_7

Kiwa_cikkbe_2

Felületi érdesség feszített és feszítés nélküli esetben

ForrásSmart Energy

További információ

Vecseri Gábor
Tel.: +36206188911
e-mail: gabor.vecseri@smart-energy.hu
www.smart-energy.hu

Megosztás
[
    ]