CAD/CAM szoftverek legalizálási lehetőségei #3

A CAD/CAM szoftverek legális használatának egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb lehetősége az ingyenes rendszerek használata, illetve az alkalmi fizetéssel ingyenes verzióból ipari verziót biztosító rendszerek használata. Ezeket a lehetőségeket ismertük meg cikksorozatunk korábbi részében. A mostani részben szeretnénk bemutatni az ingyenes, integrált CAM rendszereket, melyek nagyobb felhasználási szabadságot biztosítanak, azonban más feltételek szükségesek a legális és hatékony használatukhoz.

3. Ingyenes, integrált CAM szoftver verziók

A legtöbb integrált CAM rendszert (olyan CAM rendszer melynek futtatásához valamilyen CAD rendszer szükséges) fejlesztője készít olyan limitációkat tartalmazó, ingyenesen elérhető változatot az általa fejlesztett szoftver(ek)ből, mely adott esetben kielégítő lehet egy cégnek. A limitációk abban rejlenek, hogy az ilyen CAM rendszerekkel általában csak 2.5D-s maró és fúrópályák készíthetőek, azonban előfordulhat az, hogy ez a funkcionalitás elegendő a cégünknél megoldandó feladatokra, vagy legalábbis a cégünknél megoldandó nc programozási feladatok egy bizonyos részét megfelelően le tudjuk ezekkel a verziókkal fedni.

Az ingyenesen elérhető integrált  CAM rendszer verziók legális használatának legfontosabb feltétele, hogy az integrációt biztosító CAD szoftver legálisan rendelkezésünkre álljon! (Nem elegendő, ha a CAD rendszer oktatási, vagy diák verzió – lásd a cikksorozat első részét) Ha ez nem biztosított, akkor érdemes egy kalkulációt végeznünk, hogy esetleg beszerezzünk egy alapverziót valamelyik ingyenes CAM integrácÁŰÚióra alkalmas CAD rendszerből, hiszen ha a megoldandó feladataink hiánytalanul elvégezhetőek ezzel a párossal, akkor a CAD rendszer beruházása költséghatékony megoldás lehet. (Főleg ha számításba vesszük az új CAD rendszerrel megoldható más feladatokat is)

Autodesk Inventor HSM Express és HSMXpress for SolidWorks

HSMA két rendszer valójában ugyan az a CAM rendszer, csak az integrációt biztosító CAD rendszer más. Mindkét esetben az Autodesk által nem is olyan rég felvásárolt HSMWorks Express verziójáról van szó, melyet minden Inventor és SolidWorks felhasználó ingyenesen letölthet és használhat termelő tevékenységre is. Az Express verzióban 2.5D-s marópályákat és fúrópályákat tudunk elkészíteni egy könnyen tanulható, egyszerű kezelőfelületen. A megmunkálandó modellek beolvasásáról az integrációt végző CAD rendszer gondoskodik, tehát amit oda be tudunk olvasni ahhoz marópályákat is tudunk készíteni. Mivel CAM rendszerről beszélünk, ezért egy sarkalatos pont a posztprocesszorok kérdése, hiszen ezek nélkül valós termelésre nem lenne alkalmas a program. Telepítés után a legtöbb ismert vezérlőhöz (fanuc, heidenhein, siemens, stb ..) rendelkezésre áll a posztprocesszor, melyet egy sima szövegszerkesztővel akár módosíthatunk is. A rendszer használatával kapcsolatos kérdéseinket az Autodesk ingyenes CAM fórumában tehetjük fel (angol nyelven), ahol a felhasználókon kívül a fejlesztők is segítenek a kérdések megválaszolásában.

Egy másik nagyon hasznos program is kapcsolódik a telepítőkészlethez, mellyel a kész NC programunkat tudjuk szerkeszteni, grafikusan szimulálni (!) vagy akár statisztikát számolni. Ez a program tulajdonképpen a CIMCO Edit, mely a legismertebb NC program szerkesztő szoftver a piacon. A felhasználók tehát tulajdonképpen ingyen hozzájutnak egy CIMCO Edit programhoz, melynek egyetlen limitációja, hogy csak azon a gépen használható, ahol az Inventor vagy SoldiWorks telepítve van, hiszen az ingyenes felhasználás ehhez a CAD rendszerekhez van úgymond “hozzákötve”.

A HSMWorks XPRESS verziói tehát azoknak lehet költséghatékony megoldás, akik rendelkeznek már Inventor vagy SolidWorks CAD programmal (vagy tervezik rá a beruházást) és olyan alkatrészek, szerszámlapok megmunkálását szeretnék hatékonyabban programozni, melyek jellegben 2.5Ds alakzatokat és furatokat tartalmaznak. (A  HSMXpress-ről már olvashattunk korábbi cikkünkben)

HSMWorks Xpress verzióival kapcsolatos további kérdéseinkkel forduljunk a hazai viszonteladókhoz bizalommal:

A HSMWorks Xpress verziók letölthetőek:  Autodesk CAM oldala
HSMXpress – SolidWorks CAD rendszerhez : Eurosolid Kft.
HSM Express – Inventor CAD rendszerhez : CAD+Inform Kft.  vagy  CAD-Art Kft.

Delcam for SolidWorks XPRESS

dfsxA SolidWorks felhasználók számára egy másik lehetőség is rendelkezésre áll az ingyenes CAM rendszerek választásakor: a Delcam for SolidWorks XPRESS verziója tulajdonképpen a Delcam FeatureCAM SolidWorks-be integrált verziójának az ingyenes változata. Ezzel az ingyenes CAM rendszerrel nagyon könnyen elkészíthetőek a 2.5Ds alkatrészek maró és fúrópályái SolidWorks alatt, hiszen a megmunkálás alaksajátosság alapú. A programozás során így szinte csak az alaksajátosságot kell kijelölnünk, majd a program a beállított (a számunkra rendelkezésre álló szerszámokat tartalmazó) szerszámadatbázis felhasználásával automatikusan elkészíti a szükséges megmunkálás pályáit. Természetesen a rendszerhez itt is rendelkezésre állnak a legelterjedtebb vezérlőkhöz használatos posztprocesszorok, melyet egy beépített szerkesztővel testre szabhatunk akár magunk is. A rendszerrel kapcsolatos kérdéseinket a Delcam CAM fórumán tehetjük fel (szintén angol nyelven), ahol szintén fejlesztők is válaszolnak a feltett kérdésekre a felhasználok mellett. A Delcam for SolidWorks XPRESS programozási munkamenetét a lenti videóban nézhetjük meg.

Munka a Delcam for SolidWorks XPRESS-ben

Delcam for SolidWorks XPRESS letöltése : DFSX letöltés oldala
SolidWorks hazai forgalmazója: Eurosolid Kft.
Delcam for SolidWorks hazai forgalmazója : Delcam Hungary Kft.

Az integrált, ingyenes CAM rendszerek “beszerzése” és használata igen egyszerű azon cégek számára, ahol rendelkezésre áll az integrációt végző CAD rendszer. Azonban a CAM rendszerek sajátosságából adódik, hogy sokkal nagyobb háttértámogatás szükséges hozzájuk – posztprocesszorok testreszabása, rendszer használatának oktatása illetve a használat során felmerülő kérdések megválaszolása. Ezt a háttértámogatást, az ingyenesség miatt, csak külföldi oldalakon, angol nyelven illetve legtöbbször más felhasználóktól kaphatjuk meg, mely a legtöbb esetben nem biztos, hogy kielégítő és megfelelő. A fent említett ingyenes rendszerek támogatására a hazai forgalmazóknál is van lehetőség, de ennek természetesen már költségvonzata van. Ez a költség azonban lehet, hogy alkalmi (oktatás, posztprocesszor testreszabás) és mint beruházással számolva jóval kisebb összeg lehet, mint egy CAM rendszer megvásárlása. Természetesen figyelembe kell venni ezen rendszerek limitációit is, hiszen csak 2.5Ds marópályák és fúrópályák készíthetőek el velük.

Cikksorozatunk következő részében megnézzük a CAD/CAM szoftverek bérlési lehetőségeit is, mely már egy szélesebb perspektívát mutathat a legális szoftverbeszerzést kereső cégek számára.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]