CAD/CAM szoftverek legalizálási lehetőségei #2

Cikksorozatunk előző részében megismerkedtünk néhány ingyenes és alkalmi költséggel konverziót lehetővé tevő CAD szoftver verzióval. Az ingyenesen elérhető lehetőségek bemutatásával folytatjuk cikksorozatunkat, melyben további lehetőségeket szeretnénk bemutatni a cégeknek az ingyenesen elérhető, legális szoftverek használatára. Ezek a szoftverek természetesen limitáltak egy-egy gyakran előforduló probléma megoldására, de ezen esetekben hasznos, “költséghatékony” és legális segítséget tudnak nyújtani számunkra a mindennapi munka során.

Az ingyenes megoldásokat bemutató cikkünk 1. részében már szó esett egy 2Ds rajzkészítő programról – DraftSight – melyet a cégek ingyenesen használhatnak a műhelyrajzok elkészítésére. Egy másik hasonló funkciókat betöltő programot is szeretnénk bemutatni, hogy az elérhető szoftverek tárháza teljesebb legyen.

1b. Ingyenes rendszer használata

Solid Edge 2D Drafting

SE2DlogoA Solid Edge 2D Drafting tulajdonképpen a Solid Edge rajzkészítő modulja, melyet külön programként tudunk letölteni és használni műhelyrajzok elkészítésere. A rendszer nagy előnye, hogy a benne elkészített rajzok teljesen parametrikusak és asszociatívak, tehát a hagyományos rajzkészítésnél egy kicsit többet nyújtanak a felhasználónak. A programba természetesen beolvashatóak .dwg ; .dxf formátumú rajzok, valamint az elkészített rajzainkat ezekbe a formátumokba le is tudjuk menteni, így hasznos segítő lehet a program akár maró vagy huzal kontúrok szerkesztésére is. Hasznos alkalmazás lehet ez a program is akár a korábbi 2Ds rajzoló programok leváltására, felfrissítésére.

A felhasználói felületről és a használatról egy rövid betekintést kapunk a következő videóban:

A Solid Edge 2D Drafting programot a hazai forgalmazó oldaláról is letölthetjük: Solid Edge 2D Drafting letöltés
Részletesebb ismertetőt pedig a hazai forgalmazótól kérhetünk: Enterprise Group

1c. Ingyenes 2D/3D adatkommunikáció

Egy másik gyakran felmerülő probléma a 3Ds adatkommunikáció. Ennek egyik problémája, hogy a cégek más és más CAD rendszereket használnak, így mindenki a saját rendszerének megfelelő, vagy valamilyen univerzális (IGES, STEP) formátumban küldi el a beszállítójának a munka elvégzéséhez szükséges adatokat. A beszállítói oldalon ezért a legtöbbször fel kell készülni mindenféle CAD rendszerből érkező formátumok fogadására, melynek megvalósítása sokszor nem könnyű (és olcsó) feladat. Erre a problémára nyújt megoldást az előző cikkünkben bemutatott PowerSHAPE-e + Delcam Exchange, melyek segítségével a legtöbb ismert 3D-s CAD formátum beolvasható, megnézhető, mérhető (akár át is modellezhető), de nem menthető.

A másik megoldás, hogy a munkát kiadó cég olyan formátumban küldi el az adatokat a beszállító cégnek – például árajánlatra -, hogy az egy erre kialakított ingyenes szoftvert használva, a szükséges információkhoz hozzájusson. Ezen szoftverek tipikusan a cégek közötti 3D-s állományokkal történő kommunikációra lettek kihegyezve, ezért a modell 3D-s megtekintése mellett további hasznos funkciókkal rendelkeznek. Az opcionálisan használható modellen történő mérés mellett nagyon sok információcserét szolgáló eszközt is tartalmaznak: a modellen bejelölhetőek területek, melyekhez megjegyzések fűzhetőek, ezek a megjegyzések visszamenthetőek az adatállományba és oda/vissza küldözgethetőek az információcsere vizualizációját megkönnyítve.

Ezen programok a nagyobb CAD rendszerekhez elérhetőek, így ezen programok felhasználói könnyen ki tudnak alakítani egy hatékony adatkommunikációt a beszállítókkal vagy épp vevőkkel. Ezen programokból mutatnák be most kettőt (a teljesség igénye nélkül).

SolidWorks eDrawings

eDrawingsAz első ilyen megoldás a SolidWorks felhasználóknak rendelkezésre álló eDrawings, melynek segítségével a SolidWorks-ben elkészített modelleket könnyen tovább tudják küldeni a partnerek számára megtekintésre. További előnye a programnak, hogy mobil applikációja is elérhető Android és iOS eszközökre, így további perspektívák nyílnak meg a felhasználás terén. Az eDrawings elérhető nem SolidWorks felhasználók számára is, azonban ekkor már a fizetős konstrukciók közül kell választani, viszont ekkor is érdemes lehet elgondolkozni a szoftverre történő beruházásra, az adatkommunikáció megkönnyítése érdekében.

Az eDrawings nézegető programja letölthető a haza forgalmazó oldaláról: eDrawings letöltés
Bővebb információt pedig a haza forgalmazótól kérhetünk: EuroSolid Kft.

Solid Edge Viewer

SEViewerA másik megoldást a SolidEdge felhasználók partnereinek nyújt segítséget, hiszen az előző megoldáshoz hasonlóan a SolidEdge-ben (ST6-ig) készült modellek, összeállítások és rajzok nyithatóak meg vele, valamit .dxf és .dwg fájlok is. Ehhez a nézegető szoftverhez is létezik mobil alkalmazás, melynek segítségével mobil eszközön is meg tudjuk nézni az akár e-mailben kapott Solid Edge modelleket, lehetőséget biztosítva ezzel a gyors kommunikációra.

A Solid Edge Viewer program elérhető a hazai forgalmazó oldalán: Solid Edge Viewer
Bővebb információt pedig a hazai forgalmazótól kérhetünk: Enterprise Group

Cikksorozatunk következő részében megismerkedünk az ingyenes, integrált CAM rendszerekkel, melyek igen hasznos kiegészítőt tudnak nyújtani néhány CAD rendszert használók számára, hiszen a 2.5Ds maró és fúrópályák elkészítését oldhatjuk meg velük “ingyen”.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]