Az összefogás erejével

A DMG MORI az AMB legnagyobb kiállítójaként, az összefogás teljes erejével mutatkozik be a vásárlóknak. A cég összesen 46 csúcstechnológiás, új DMG MORI gépet mutat be több mint 2000 m2-es területen, melyek közül 29-et CELOS rendszerrel láttak el. Kiemelkedően fontos szerepet játszik a három világpremier: Az új DMC 1450 V függőleges megmunkáló központ, a negyedik generációs, 5-tengelyű DMU 125 P duoBLOCK® és a LASERTEC 45 Shape, melyet precíziós 3D lézeres anyageltávolítási és textúrázási folyamatokra terveztek. Ezeken felül teljesen új gépkoncepciókkal, 4 európai premierrel is készülnek a rugalmas sorozatgyártási folyamatokhoz az i 50-nel, az NTX 1000 második generációs eszterga-maró központtal, a második generációs NHX 4000 és NHX 5000 vízszintes megmunkáló központokkal. A csúcstechnológiás gépek mellett az automatizálás is fontos szerepet játszik majd a kiállításon: a DMG MORI olyan gyártási megoldások széles körét mutatja be a teljes automatizálási rendszerektől a rugalmas gyártócellákig, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak majd az autóipar motoralkatrész-gyártó folyamataiban.

DMG_MORI_AMB_01A DMG MORI kiemelt termékei a stuttgarti AMB-n

  • CELOS – Az ötlettől a kész termékig
  • 3 világpremier: DMC 1450 V, a negyedik generációs DMU 125 P duoBLOCK®
    és a LASERTEC 45 Shape
  • 4 európai premier: Az NTX 1000, NHX 4000 és NHX 5000 második generációja és az új i 50
  • DMG MORI rendszerek – 7 új rendszermegoldást mutatnak be széleskörű szolgáltatásaikból, az egységes automatizálástól a motoralkatrész gyártósorokig.
  • A legújabb technológiák és alkalmazások az alábbi területeken: repülőgépipar, autóipar, öntvény és présformázás és nagysebességű forgácsolás
  • 5 produkciós és automatikus eszterga – beleértve az új SPRINT 20 | 5 rövid és hosszú eszterga akár 20 x 600 mm-es munkadarabokhoz is
  • DMG MORI LifeCycle Szolgáltatások

CELOS – Az ötlettől a kész termékig

A DMG MORI által forgalmazott CELOS leegyszerűsíti és felgyorsítja a folyamatot, mely során egy ötlettől eljutunk a kész termékig. A CELOS alkalmazás egységes irányítást, dokumentációt biztosít a felhasználó számára, megjeleníti a parancsok, folyamatok és gépek adatait. Azért, hogy ez teljesülhessen, a CELOS összeköti a műhelyet a magasabb rendű vállalati struktúrákkal – egészen globális gyártási környezeti kommunikáció szintjéig – majd létrehoz egy teljesen digitalizált, papírmentes megmunkálási eljárást. Ezen felül a CELOS kompatibilis a PPS és ERP rendszerekkel, összeköthető CAD/CAM alkalmazásokkal és készen áll új, divatteremtő CELOS alkalmazás fejlesztésekre. Ezek miatt a CELOS kulcsfontosságú szerepet játszik az intelligens, hálózatos gyártásban és komoly lépést jelent az Industry 4.0 irányába.

DMG_MORI_AMB_02-celosMindezt a kezdődő telepítésekből is észlelhetjük, ahogy Lothar Horn, a keményfém szerszámokkal foglalkozó vállalat, a Paul Horn GmbH ügyvezető igazgatója nyilatkozta. Szerinte a CELOS egy hatalmas előrelépés a teljes mértékben digitálisan végezhető megmunkálás irányába, mivel minden adat és dokumentáció elektronikus formában tárolódik. „A gépek most már teljes beépültek a szervezetbe, a dolgozók előre meghatározott munkafolyamatokat végezhetnek akármelyik eszközön. Az intuitív műveleteknek és a korlátlan kapcsolódási és APP tervezési lehetőségeknek köszönhetően a CELOS jelenti a jövőt”.

A CELOS főbb jellemzői

  • leegyszerűsíti és felgyorsítja a folyamatot, mely során ötletből kész termék lesz
  • egységes felhasználói felületet biztosít minden DMG MORI által forgalmazott csúcstechnológiás géphez
  • 30%-kal gyorsabban jutunk a termékhez, mivel felgyorsítja a kommunikációt a műhely és a magasabb rendű vállalati struktúrák között
  • növeli a megmunkálás és az egész cég munkafolyamatainak jövedelmezőségét

Világpremier – DMC 1450 V

Már négy különböző méretben, egyedi koncepcióval a megnövelt teljesítményért és precízióért

Kisebb testvéreivel (DMC 650 V, DMC 850 V és DMC 1050 V) együtt az új DMC 1450 V a DMG MORI függőleges megmunkáló központjainak egy új dimenzióját nyitja meg a vásárlók előtt. Az egyedülálló felépítés, a mozgó oszlopos tervezés egy felül rögzített mozgató egységgel, a 28%-kal nagyobb lineáris vezeték és a 25%-kal nagyobb golyósorsó a legfőbb oka, hogy ez a termékcsalád a legjobb a piacon, mely megteremti a tökéletes feltételeket a maximális stabilitás eléréséhez. Mindeközben a golyósanyák és vezetők innovatív termikus kezelése, hűtése mind a három lineáris tengelyen, biztosítja a tökéletes pontosságot.

DMG_MORI_AMB_03-dmc-1450-vA DMC 1450 V 1450 x 700 x 550 mm-es tartományban képes mozogni. Ezzel megint csak kiemelkedik a tömegből, hiszen a kategóriájában ez a gép rendelkezik a leghosszabb X-tengellyel. A hatalmas fix asztalnak és 1700 x 750 mm-es befogófelültének, valamint a 2000 kg-os teherbíró képességének köszönhetően a munkadarab méretét illetően széles körben alkalmazható. A kisebb daraboknál a szabvány DMC 1450 V egy 14.000 1/perces fordulatszámú orsót használ 121 Nm-es nyomatékkal, akár 36 m/perces gyorsbeállási sebességgel és egy 20 férőhelyes szerszámtárral. Ahogy a széria minden tagja, a DMC 1450 V is felszerelhető egy 303 Nm-es nyomatékra képes SK50-es orsóval vagy egy 120 férőhelyes szerszámtárral, a feladatnak megfelelően.
Már minden DMC V modell elérhető a DMG MORI CELOS rendszerével: egy 21.5” ERGOline panellel és SIEMENS vezérléssel – Emellett a termékcsalád olyan képviselői is léteznek, melyek egy 19”-os ERGOline®-nal és HEIDENHAIN iTNC640-nel, valamint a SIEMENS 840D-n Operate 4.5-tel működnek.

A DMC V széria főbb jellemzői

  • erőteljes alapfelszereltség – 14 000 –as fordulatszámú, 121 Nm-es alap orsó, 36 m/perces gyorsbeállás
  • opcionális SK50 orsó 303 Nm-es nyomatékkal
  • akár 120 férőhelyes szerszámtár
  • 2000 kg-os teherbírás
  • 30%-kal növelt pontosság a vezetékek és — hűtésének köszönhetően
  • több, mint 10000 függőleges megmunkáló központ eladásának tapasztalatával készült

Világpremier – 4. generációs DMU 125 P duoBLOCK®

Az intelligens hőmérséklet szabályozásnak köszönhetően 30%-kal megnövelt pontosság

Az új DMU 125 P duoBLOCK® 30%-kal növelt pontosságával, teljesítményével és hatékonyságával magasra emeli a mércét az 5-tengelyes megmunkálás világában. Ez az 5-tengelyes szerkezet maximális forgácsolási teljesítményt és pontosságot dinamikusságot biztosít a nagy stabilitású duoBLOCK® rendszernek köszönhetően. Alkalmas a legkeményebb anyagok megmunkálásától, mint például a titán, egészen a felület minőségét illető legmagasabb követelményekig minden elvárásnak megfelelni. Akárcsak a többi 4. generációs duoBLOCK® gép, a DMU 125 P duoBLOCK® is a legjobb feltételekkel rendelkezik a repülőgépipartól a szerszám és öntőforma készítésig használt precíziós forgácsolást illetően.

DMG_MORI_AMB_04-dmu-125-p-dbSok más között, a hűtési folyamatok széles körének alkalmazása is hozzájárult ehhez. Például a C és B tengely motorja, a C-tengely sebességváltója, a motororsó és a főorsószekrény is ThermoControllal van hűtve az alapverzióban. Egy opcionális pontossági csomag minden hajtómotor, lineáris vezeték, golyósorsó, csapágy és anya számára (X,Y és Z irányban) célzott hűtést biztosít.

A DMU 125 P duoBLOCK® főbb jellemzői

  • Teljesítmény: akár 30%-kal nagyobb merevség a maximális forgácsolási minőségért
  • Hatékonyság: az energiafogyasztás 30%-kal csökkent a már az alapverzióban megtalálható követelmények szerint kezelt egységek használatával.
  • Maximális rugalmasság és a legrövidebb megmunkálási idő a 20%-kal merevebb, egységes kábel pályával ellátott új B-tengelynek köszönhetően
  • Gyors és intelligens szerszámtár, mely 0,5 másodperces szerszámcserélési időt és akár 453 szerszám tárolását biztosítja

Világpremier – LASETREC 45 Shape

A precíziós 3D lézer vágás és textúrázás új dimenziója

A LASERTEC 40 Shape utódjaként, az új LASERTEC 45 Shape kimagasló teljesítmény nyújt a termelékenységet, pontosságot és kezelhetőséget illetően. A megnövekedett mozgási távolságok, a nagyobb munkaasztal és a nehezebb munkadarabok mellett a jelentősebb folyamatbeli fejlesztések különösen lenyűgözőek. Fontos kiemelni a precíziós optika és a tengelyek együttműködését. Ez azt jelenti, hogy a technológiától és a megmunkált anyagtól függően a fallal bezárt szög akár 5°-ra is csökkenthető. A jól bevált opcionális S optika szintén tökéletes felszíni minőséget biztosít a párhuzamos kontúrsimításoknak köszönhetően. A tényleges anyageltávolítás a vízszintes rétegekből történik, melyek vastagsága 0.3 és 10 µm között változhat a lézerbeállításoktól függően.

DMG_MORI_AMB_05-lt

A gép ára talán még lenyűgözőbb, hiszen már 109,900 Eurótól hozzájuthatunk a 3-tengelyes verzióhoz. Egy választható forgó / kerek asztal forgatónyomatékos technológiával jelentősen növeli a szabadságot az 5-tengelyes megmunkálás során. A LASERTEC 45 a tökéletes választás, ha gravírozásra vagy feliratozásra van szükség (mélyebb 3D kontúroknál is) vagy finoman kidolgozott járatokat kell készíteni technikai miniatűr modelleknél szerszámokhoz vagy öntvényekhez, a játékipar és az elektronika számára, megbízható és reprodukálható módon, maximális minőség és minimális szerszámkopás mellett. Azoknak a gyártóknak is nagy hasznára válhat, akik présformázással, szerszámok átalakításával, dombornyomásával foglalkoznak, az autóipar számára különleges felületet igénylő fröccsöntési műveleteket végeznek, fúvószerszámokkal vagy elektronikai területen tevékenykednek, főleg mióta korlátozásokat vezettek be a felhasználta anyagokkal kapcsolatban. A fiber lézer segítségével a szerszámacél, réz, grafit és a keményfémek ugyanolyan könnyen megmunkálhatók, mint a CBN-ből, PKD-ból, kerámiából, titánból, alumíniumból, sárgarézből, bronzból, ezüstből vagy aranyból készült munkadarabok.

A LASERTEC 45 Shape főbb jellemzői

  • A precíziós optikáknak köszönhetően megduplázódott az anyageltávolítási ráta
  • egyidejű 5 tengelyes lézer megmunkálás is lehetséges a beépített forgó tengelyeknek köszönhetően (opcionális)
  • A LASERTEC 40-hez képest 80%-kal nagyobb munkaterület ugyanakkora helyigénnyel, 3-szor dinamikusabb mozgás, 60 m/perces gyorsbeállás
  • SIEMENS 840D 15”-os érintőképernyővel: közvetlenül az irányító panelnél végezhető a programozás

Európai premier – NHX 4000 | NHX 5000 2. generációja

Vízszintes megmunkáló központok maximális stabilitással, pontossággal és dinamikussággal

A chicagói IMTS-en bemutatott világpremierje után a DMG MORI kiállít két kompakt és dinamikus vízszintes megmunkáló központot, melyek széles körben alkalmazhatók nagy hatékonyságú sorozatgyártási folyamatok elvégzésére a gépészeti és rendszerfejlesztési területektől egészen az autóipari tömeggyártásig, például az AMB-n Európában először bemutatott NHX 4000 és NHX 5000 második generációja. Az új fejlesztések különlegessége az extrém stabilitás, melyet az erős öntvény ágy, a nagyméretű orsó csapágyazás és az asztal vagy paletta megnövelt szorítóerejének kombinációja adja. Egy másik jellegzetes újítás a speedMASTER orsó, melyet az együttműködés keretein belül fejlesztettek ki. Az alapverzió egy 15.000 1/perces fordulatszámú, 11 Nm nyomatékú és 21 kW teljesítményű orsót kínál, emellett elérhető egy magas nyomatékú verzió is, mely azonos fordulatszámon, de már 200 Nm es nyomatékkal működik, vagy egy nagysebességű verzió, melyet 20.000 1/perces fordulatszámig gyorsítottak. Az új orsóra 10.000 órás garanciát vállalnak.

DMG_MORI_AMB_06-nhx-4000A 2. generációs NHX széria alapverziója közvetlenül vezérelt asztallal rendelkezik, melyet DDM® technológiával szereltek fel, így 100-as fordulatszámra is képes, valamint beépített MAGNESCALE mérőrendszer található minden tengelyen. Tervezéskor rövidebb szerszámok használatára is gondoltak, így az optimalizált rendszer ilyen jellegű feladatok ellátására is alkalmas. A paletta közepe és a főorsóhomlok közti távolság, melyet 70 mm-re csökkentettek, nagyobb stabilitást biztosít a folyamatok során és növeli a szerszámok élettartamát. Sőt, az új NHX modellek minden előnyét élvezik az összekapcsolt DMG MORI tervezésnek és az egyedülállóan intelligens CELOS rendszernek köszönhetően, melyek lerövidítik az utat az ötlet és a kész termék gyártása között.

DMG_MORI_AMB_07-nhx-5000A 2 generációs NHX 4000 | NHX 5000 főbb jellemzői

  • magas szintű dinamika a rövidebb szerszám cserélési idő eléréséért, amely akár 2.2 másodperc is lehet:
    1 / 1 / 1 g (NHX 4000) vagy 1 / 1 / 0.8 g (NHX 5000);
    akár 96 m/perc gyorsbeállás, 60 m/perc az alapverzióban;
    35%-kal magasabb dinamikus stabilitás
  • maximális forgácsolási teljesítmény a speedMASTER orsónak köszönhetően: 15.000 1/perces fordulatszám, maximum 111 Nm / 21kW; opcionális, 200 Nm-re növelt nyomatékú verzió vagy 20.000 1/perces fordulatszámú nagysebességű orsó
  • közvetlenül vezérelt asztal (DDM®), mely akár 100 1/perces fordulatszámra is képes, ezzel a pozícionálási időt 0.8 másodpercre csökkentve az NHX 4000, 1.38 másodpercre pedig az NHX 5000 esetében
  • optimális forgácsáramlás a meredek fedeleknek és az Y-tengely erős panelezésének köszönhetően melyet a „Pantograph” kialakítás tesz lehetővé
  • Mitsubishi MAPPS-szal ellátott CELOS rendszerrel a maximálisan felhasználóbarát és jövedelmező megmunkálásért

Európai premier – 2. generációs NTX 1000

Nagy hatékonyságú maróeszterga megmunkáló központ maximális stabilitással és nagy térfogati pontossággal

Az NTX 1000 második generációja a kategóriájában a legkisebb helyigénnyel rendelkező, rendkívül hatékony maróeszterga megmunkáló központ, ezzel ideálissá válik a maximum 800 mm hosszú, 430 mm átmérőjű munkadarabok megmunkálására, amit az egészségügyi mérnökök, a repülőgépipar, az óragyártás vagy az elektronikai ipar könnyedén hasznosíthat. A hagyományos DDM® és BMT® technológiák teszik lehetővé a precíz, hatékony munkavégzést. Ezekkel a módszerekkel egy 60 mm átmérőjű, titánból készült csipőprotézis mindössze 7.5 perc alatt megmunkálható, egy sugárhajtómű  40 x 120-as turbinalapátja, melyet Inconel 600-as ötvözetből készítenek, 3 óra alatt használható állapotban elkészül.

Az NTX 1000 egyik speciális jellemzője a 800 mm-re megnövelt Z-tengely és a 210 mm-es Y irányú mozgás, amely elősegíti a középponton kívüli anyagmegmunkálást is. Ezen felül hasznos tulajdonság az erőteljes, ± 120° -os szögben forgatható B-tengely, mely az 5-tengelyű, egyidejű megmunkálás alapját képezi akár 12.000 1/perces fordulatszámmal is az alapverzióban (opcionálisan 20.000). Az alsó 10-irányú revolverfejjel és közvetlenül irányított szerszámaival (10.000 1/perc), akár a 4-tengelyes és egyidejű megmunkálás is lehetséges a főorsó és ellenorsó segítségével. A teljesítőképességét az új DMG MORI tervezés egészítette ki az ERGOline® Controllal és a CELOS rendszerrel. Vezérlési szempontból tekintve, akárcsak az Operate 4.5 a SIEMENS 840D-vel, az NTX 1000 2014 novemberétől a FANUC 31iB-vel is elérhető lesz.

DMG_MORI_AMB_08-ntx Az NTX 1000 2. generációjának főbb jellemzői

  • komplex munkadarabok 5-tengelyes egyidejű megmunkálása a B-tengely DDM® technológiájának köszönhetően, például az egészségügyi, repülőgép- vagy autóipar számára
  • Optimalizált munkaterület 78%-kal nagyobb Z irányú mozgástérrel, akár 800 mm hosszú, 430 mm-es átmérőjű munkadarabokhoz, a kompakt maróorsónak és az opcionális alsó revolverfejnek köszönhetően nagyobb munkadarabok megmunkálása is lehetséges
  • akár 10 közvetlenül vezérelt szerszám 10.000 1/perces fordulatszámmal a BMT® Revolveren
  • további megmunkálási rugalmasság a 105 mm-el az orsó középpontja alá nyúló, X irányú mozgástérnek köszönhetően
  • a hőmérséklet szabályozásnak és görgős vezetőknek köszönhető, 50%-kal csökkentett holtjátékú, maximális és állandó pontosság
  • szabadalmaztatott (függőben) hő-szimmetrikus orsószekrény hűtő szerkezet; minden golyósorsó, golyósanya, a B-tengely minden maró és eszterga orsójának és a BMT® Revolver hűtése
  • Operate 4.5 SIEMENS-szel, novembertől FANUC 31iB-vel is
  • kategóriájában a legkisebb helyigény, mindössze 9.9 m²

Európai premier – i 50

Forradalmi újítás a rugalmas és helytakarékos sorozatgyártásban

Az i50-nel a DMG MORI egy olyan rugalmas és helytakarékos vízszintes megmunkáló központot fejlesztett ki, amely nem csak izgalmas, de forradalmi újítás a kategóriájában. Az 500 x 500 x 500-as mozgástérhez képest a helyigénye mindössze 6.7 m– 1.49 m-es szélességgel. Az Európába újdonságként érkező fejlesztésük leginkább az autópiac számára lett tervezve, főként a magas termelékenységet igénylő hengerblokkok és hengerfejeket gyártó rendszerekhez. Az i 50-et először Tokióban, a vállalat megnyitóján mutatták be.

DMG_MORI_AMB_09-i50Az egyedi vízszintes megmunkáló központ kiemelkedő tulajdonságai az orsó Z irányú mozgásának köszönhetők, melyek még várnak a szabadalmaztatásra. Jelen esetben két precíziós vezetőt helyeztek el olyan szögben, mellyel extrém módon növelték a forgácsolás stabilitását. A másik jelentős újítás a szánvezetékek és a hatjtásrendszer, melyeket a munkaterületen kívül helyeztek el, ezzel kiküszöbölve a melegedési problémákat és tökéletes pontosságot biztosítva, még folyamatos munkavégzés közben is. Az eddig felsorolt tulajdonságai mellett említésre méltó továbbá, hogy rendkívül kis súlyokat mozgat a lineáris tengelyeken. Ez teszi lehetővé a kimagasló dinamikát és a rendkívül rövid szerszám cserélési időt. A fedelek úgy lettek kialakítva, hogy a forgács minden probléma nélkül egyenes kiessen a veszélyzónából, ezzel elkerülve mindenfajta zavaró hatást.

Az i50 főbb jellemzői

  • Szabadalmaztatott (függőben) Z-tengely mozgás
    • maximális stabilitás a megfelelő szögben elhelyezett szánvezetékeknek
    • a szánvezetékek a forgácsolási zónán kívül vannak elhelyezve
  • Alacsony mozgatott tömeg az orsók X / Y / Z mozgástartományának köszönhetően
    • magas gép dinamika a rövidebb szerszámcserélési idő eléréséért
    • optimális forgácsáramlás az ágynak és a meredeken rögzített fedeleknek köszönhetően
  • hajtásrendszer a munkaterületen kívül elhelyezve
    • melegedési problémák kiküszöbölve a tökéletes pontosság érdekében
  • Alacsonyabb tervezés a gyorsabb adagolásért
  • A és B verziójú asztalok

AMB – megmunkálási folyamatok automatizálása

A DMG MORI teljes körű gyártási megoldások széles választékát mutatja be

A DMG MORI automatizálási szakértelmét a mérnöki technológia, anyagáramlás és szükséges perifériák területén 7 teljes termelési rendszer igazolja. A tervezéstől az üzembe helyezésig, hosszú távú megbízhatóságot biztosít a teljes 360°-os szolgáltatás, mely garantálja a tökéletes megoldásokat akármilyen méretben, mennyiségben, minden követelésnek megfelelve, az egészen egyszerűtől a legbonyolultabbakig. Az ügyfelek egységesen automatizált gépeket, standard automatizált rendszereket és rugalmas gyártócellákat várnak. Célunk, hogy teljesen egységes gyártósorokat hozzunk létre az autóipar számára.

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartója:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmori.com

Megosztás
[
    ]