Utazás a színfalak mögé – irány Hollandia 2/1

Bár oldalunkon igyekszünk a tényszerű információk közlésére szorítkozni, időnként mindig történik valami olyan személyes élmény, amit nem lehet csupán műszaki adatok taglalása közé fojtani. Illyés Péter, az EPL-Tech Kft. ügyvezetője meghívott csapatunkból egy főt Hollandiába, hogy egy új partnerükről, a Dynobend csőhajlító gépeket gyártó cégről készítsünk videóinterjút. Emellett egy másik partnerükkel is találkoztunk, a régóta sikeres együttműködést élvező Timesavers-szel, aki kiváló sorjázó- és csiszológépeket gyárt.
Timesavers gyár

Utazás a tudásért

Utazásunknak kettős célja volt: a készülő videó mellett Péter és testvére – Illyés László, aki az EPL-Tech új munkatársa értékesítési területen – igyekeztek minél több új információt megtudni a Timesavers és a Dynobend gépeiről, hogy a magyar ügyfeleket és érdeklődőket minél pontosabb adatokkal és műszaki szakértelemmel szolgálhassák ki. Ennek érdekében Péter mindkét partnerrel előre egyeztetett, hogy fogadjanak minket, és biztosítsák a számunkra szükséges támogatást.

Wim van Dalen, a Timesavers területi értékesítési vezetője

Wim van Dalen, a Timesavers területi értékesítési vezetője

Az utazás maga nem volt túlságosan “felhasználóbarát”, mert a gépünk július 7-én 6:10-kor startolt Ferihegyről. Ehhez kb. hajnali 4-kor kellett elindulnunk, ezért egyikünk sem aludt túl sokat. Péter nyert 0 órával. Valamennyi alvást pótolt a repülőn, illetve a repülést követő utazás alatt. Laci vezetett Eindhovenből a mintegy 150 km-re fekvő Fruitlaanba, a Timesavers gyárához. Wim van Dalen, a cég területi értékesítési vezetője fogadott minket rendkívüli vendégszeretettel, majd rögtön be is vezetett minket a gyárba, hogy körbenézhessünk. Laci és én is először jártunk ott, így bőven volt mit látni. A legtöbb időt a kiállítóteremben töltöttük, ahol Wim készségesen mutatott be minden egyes kiállított csiszológépet.

Technológia és újítások

Timesavers 42 RB Range

Bár már több cikkünkben beszámoltunk a Timesavers technológiáiról, fontos elmondani, hogy legnagyobb sikerüket a “forgó kefés”, angol nevén rotary brush technológiás csiszológépekkel érték el. Ez esetben egy széles, nagy tapadású szalagra helyezik fel a lézerrel, vízzel, plazmával, stancolással, stb. kivágott alkatrészeket, melyeket szükség esetén vákuum vagy mágnes segítségével tudnak még nagyobb erővel a szalaghoz rögzíteni. A gépekben csiszolószalagok és bolygó és forgó mozgást végző csiszolófejek gondoskodnak a sorja eltávolításáról, az éllekerekítések vagy éppen a megfelelő felületi minőség kialakításáról. A Timesavers gépek egyébként annyira érzékenyen állíthatók, hogy a fóliával bevont munkadarabok sorjátlanítását is tökéletesen képesek elvégezni száraz vagy nedves körülmények között.

Timesavers Rotary Brush

A Timesavers nem volt tétlen az elmúlt időszakban, a gépeiket új dizájnnal látták el. A kiállított gépek közül a 42 RB Range modell volt a leglátványosabb nagy fekete ablakaival és letisztult formavilágával. Emellett láttunk kisebb modelleket, úgymint a 22 Range és 11 Range modelleket, valamint az egészen kicsi, 11 Range modellt, ami kézi vezérléssel működtethető. Kifejlesztettek egy új megoldást is a nagyobb hatékonyság érdekében. Az új – akkor még szabadalmaztatás alatt álló – megoldás a 42 TB Range nevet viseli, és egy menetben képes a lemezalkatrészek kétoldali csiszolására és sorjázására. A munkadarabot gumival bevont rudak továbbítják, a köztük található hézagokban futnak a csiszoló fejek. Ez a gép a nagy darabszámmal operáló cégek számára rendkívül kedvező megoldás lehet, hiszen jóval rövidebb idő alatt, sokkal hatékonyabban lehet elvégezni a termékek finiselését.

Timesavers 42 TB Range

A gépeket tesztelésnek is alávetettük: számomra ismét kiderült, hogy a gépek rendkívül egyszerűen működtethetők. Wim játszi könnyedséggel állította be a gépeket, és néhány, a kiállításokon is bemutatásra kerülő darabot csiszolt meg. A gépek előnye a gyorsaság mellet az is, hogy moduláris felépítésüknek köszönhetően remekül variálhatók a legkülönbözőbb igényekhez. A csiszolószalagok száma és elhelyezkedése a forgó fejekhez képest meghatározza, hogy a munkadarab milyen felületi kezelést kapjon. Erről a gyártó honlapján minden géptípus esetén lehet tájékozódni. A munkadarabok egységes, szép felületi minőséget kaptak, az élek pedig kellemes tapintásúak voltak, sorjának és vágást okozó éleknek nyoma sem volt. A helyszínen szálcsiszolt felületek is nagyon szépek lettek, ami napjaink termékdizájn trendjeit tekintve meglehetősen népszerű.

Timesavers szálcsiszolt felület

 

Óriási megoldás kis lépésekhez

A fenti gépek mellett található a Timesavers portfóliójában kalibráló csiszológép is számos specifikációban. Ezek a gépek kis kiterjedésű daraboktól egészen a több méteres dimenziókkal rendelkező lemezeket is képesek századokon belüli pontosságra csiszolni. Ebből a géptípusból a kiállítóteremben pillanatnyilag egy darab volt megtekinthető “normál” méretben. Wim azonban büszkén vitt minket át egy másik műhelycsarnokba, amely egy nagyobb gép összeállítására biztosított lehetőséget. Sajnos a projektről részleteket nem árulhatott el, mert nagyon szigorú titoktartási szerződésben állnak a megbízójukkal. Maga a gép azonban rendkívül látványos volt órási, 20 méter körüli hosszával – még szétszerelés és csomagolás közben is. Annyit azonban elmondtak a gép készítéséről, hogy az összeszerelés rendkívül érzékeny folyamat volt, hiszen néhány százados pontosságot kell elérnie a mintegy 7x2x0,005 méteres alumínium lemezeken, 0,3 milliméternyi anyag eltávolítása mellett. Az már “csak” külön érdekesség volt, hogy magával a géppel csiszolták fel a saját asztalát a minél nagyobb pontosság érdekében. A munkadarabok rögzítéséről egy három részre osztott mágnesasztal gondoskodik. Az óriási géphez egyébként egy hasonló méretekkel rendelkező alkatrészmosó berendezés is tartozik.

Timesavers óriási kalibráló csiszológép

A Timesaversnél a szakmai gyorstalpalót az összeszerelés menetének megismerésével fejeztük be. Elmondható, hogy projekt alapú összeszerelést végeznek, az egyes gépeket egy helyszínen állítják össze, tesztelik, majd csomagolják a szállításhoz. A tesztelés az ügyfelekkel szoros együttműködésben zajlik, a megfelelő minőségről a megrendelő személyesen is meggyőződhet a szállítás előtt.

Timesavers lemeztovábbító henger

Hollandia – amit érdemes látni

Balról jobbra: Illyés László, Wim van Dalen és Illyés Péter

Balról jobbra: Illyés László, Wim van Dalen és Illyés Péter

Amikor végeztünk a Timesavers központjában, Wim azt mondta, ha már itt vagyunk Hollandiában, akkor látnunk kell a tengerpartot. Így aztán elvitt minket Vlissingen mellé a tengerpartra. Bár reggel Péter első kérdése az volt, hogy hoztam-e vastag ruhát, mert az időjárás nem lesz túl kegyes hozzánk, kiutazásunk napján ragyogó napsütésben, kellemes melegben sétálhattunk a Nolle strand partján. A táj szépsége, tisztasága és rendezettsége engem személy szerint lenyűgözött, az érzést a finom ebéd csak tetézte.
Az ebéd utáni séta alatt a parti világító “torony” mellé épített szélorgonát is felfedeztük. Ez egy ötven bambuszrúdból épített “orgona”, melynek sípjain a szél fütyül. A műalkotást 1975-ben építették a belga Raphaël Augusts Opstaele tervei alapján. ’76-ban egy erős vihar elmosta, de újjáépítették, majd ’81-ben vandálok rombolták le. ’83-ban a világháborúból hátramaradt Nolle Bunkeren építették újjá. A szélorgona később zenei ihletet is hozott Dies le Duc szoprán szaxofonista számára, aki így megalkotta a “Concerto szaxofonra és szélorgonára” művét. A környéken több hasonló szélorgona is állt, de a helyieket ez zavarta, így ezen az egyen kívül az összes többit elbontották.

Szélorgona Hollandia partjainál

A kitérőt – ami teljes mértékben megérte a rá szánt időt – némi technikai egyeztetés folytatta a Timesavers-nél, aztán Péterrel és Lacival indultunk tovább Haaksbergenbe, a Dynobend központjához, pontosabban Haaksbergen mellé, a szállásunkhoz. A rendkívül kellemes környezetben található szálló maga is rendkívül kellemes volt. Mivel útközben vacsoráztunk, nem maradt más, mint a kellemes fáradtságtól bezuhanni az ágyba.

A képre kattintva nagyobb méret is elérhető, 2 fullHD monitor asztali háttérképre méretezve

A képre kattintva nagyobb méret is elérhető, 2 fullHD monitor asztali háttérképre méretezve

 

Másnap a csőhajlító gépeket gyártó Dynobend céggel ismerkedtünk meg. De ez már a folytatás része, ami hamarosan következik. Bővebb galériánk a Facebook csatornánkon érhető el.

[nggallery id=185]

 

További információ:

A Timesavers Inc. hivatalos magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.
A Timesavers Inc. honlapja

Megosztás
[
    ]