Új univerzális koordinátapálya víz-, plazma-, láng-, lézer- és marótechnológiához

A ProCAM új fejlesztésű koordinátapályát mutatott be, mely víz-, plazma-, láng-, lézer-, illetve marótechnológia befogadására alkalmas.

A vázszerkezet rendkívül kompakt építésű, a súlypontok optimális elhelyezése jelentősen segíti a nagy sebességű, akár 90 m/perc-es gyorsjáratokat. A pára, füst, forgács, por és egyéb hulladékok általi szennyeződésekkel szemben teljes hossztengelyi burkolat, keresztirányú rozsdamentes acélrostély, továbbá zárt Z konzol védi, mely minimalizálja a mechanika karbantartási szükségletét.

Az XY tengely esetében különleges ötvözetből készült egyedi fogazású precíziós léc, lineáris vezeték és hajtótengely biztosítja a precíz és rezgésmentes pozicionálást. Z irányban precíziós golyós orsó mozgatja, 250 mm-es járattal, ami szükség esetén 1000 mm-ig növelhető. Merevsége forgácsolásra is alkalmas, hordozhat 4., 5. és 6. tengelyt is. Kialakítása lehetővé teszi bármely technológia gyors felhelyezését.

ProCAM Waterjet 2030

ProCAM Waterjet 2030

A hídkonstrukció különleges anyagának és mechanikai felépítésének köszönhetően rendkívül könnyű, de mégis hihetetlen szilárdságú. Süllyesztett elhelyezésű és integrált direkthajtással rendelkezik. Teherbírása megdöbbentő, több mint 5 tonna, mindemellett saját tömege alig éri el a 100 kg-ot. Több g-s gyorsulást képes elviselni, ami alkalmassá teszi az extrém üresjárati sebességekre, így minimalizálható a gyártási mellékidő.

A hosszirányú pályaszerkezet ugyanabból a szuperötvözetből készül, mint a híd, továbbá precíz síkba marással van előkészítve a lineáris elemek és további géptalpak fogadásához. Alkalmas opcionális felső burkolat vagy könnyű szerkezetes munkaasztal gyors és egyszerű felhelyezéséhez.

Az extrém gyorsjáratok és folyamatos megbízható üzem mellett fontos szempont az ismétlési pontosság és a gépgeometria, ezért ebben a rendszerben digitális mérőlécek biztosítják a zárt hurkú visszacsatolást a hajtáselektronika felé. Előbbi garantálja a nagy szériás gyártás tartós pontosságát az előírt technológia betartása mellett.

A ProCAM a precizitásra rendkívüli hangsúlyt fektet, ezért a berendezések telepítéséhez kifejlesztett egy egyedi GEOSET szintezési rendszert, mely biztosítja akár a +/–0,05 mm pályapontosságot a teljes munkaterületen, illetve a valós 20 mikronos mozgási és visszaállási pontosságot.

A rendszer nagy előnye, hogy modulárisan építhető egységekből áll, ezért mind a munkatér méretében, mind pedig a kiépítettség fokán nagyon tág lehetőségeket nyit a felhasználó előtt.

 

procam_1

A cikket a Műszaki Magazin jóvoltából közöljük!

 

További információ:

A ProCAM Kft. hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]