Project Dreamcatcher, a tervezés jövője?

Mi lenne, ha létezne egy olyan CAD-rendszer, amely automatikusan generálna tíz, száz vagy akár ezer tervváltozatot az előre meghatározott, magas szintű célok alapján? Az álom mostantól valóság: ez a Project Dreamcatcher, a számítógépes tervezés új generációja.

A Dreamcatcher egy célközpontú tervezőrendszer, amelyben a tervezők határozzák meg a pontos célokat: funkcionális követelményeket,

  • anyagtípusokat,
  • gyárthatóságot,
  • teljesítménykövetelményeket, vagy akár a
  • költségkorlátokat.

Ezek után a felhő végtelen számítási ereje veszi át a stafétát.

dream_3

A Dreamcatcher értelmezi a tervezői szándékot a megadott célok alapján, és a felhő használatával a tervezési feltételeket teljesítő érvényes tervváltozatok ezreit hozza létre, majd felajánlja a legjobban teljesítő változatokat. A program nem is a megoldások fejlesztésének, hanem inkább azok megkeresésének eszköze. Ez a munkafolyamat pontosan az ellenkező irányban zajlik, mint a hagyományos CAD/szimuláció/optimalizálás sorrenddel jellemezhető folyamat.

dream_1

Persze nem kell aggódni, a célközpontú tervezőrendszer messze van attól, hogy átvegye a tervező munkáját. Mindössze a kulimunkát vállalja át, az emberek számára lehetetlen sebességgel dolgozva fel és vetve össze a különböző tervezési kompromisszumokat. Így tehát nem beleszól a tervező munkájába, hanem felszabadítja az idejét: leveszi a válláról a monoton műveletek és számítások terhét, hogy nyugodtan foglalkozhasson a kreatív, innovatív feladatokkal.

Ez a számítási felhő legtisztább felhasználási módja – az egyszerű fájltárolás helyett igazi számítási műveletek. A korábban csak a szuperszámítógépekkel rendelkező intézmények és állami szervezetek számára elérhető eszközt most akárki használhatja.

dream_2

A geometria adatainak megadásával kezdődő hagyományos munkafolyamat fölé emelkedve a célközpontú tervezőrendszer fejlett algoritmusai a célok megadása után hozzák létre a megoldásokat, utánozva a természetes kiválasztódás folyamatát. Ez a gépiparban a különösen hasznos. Napjaink műhelyeiben a hagyományos szoftvereszközök nehézségekkel küzdenek, ha az egyre bonyolultabb forma- és méretproblémákat kell értelmezniük és megoldaniuk. Az új rendszerrel olyan tárgyak készíthetők, amelyek optimálisan illeszkednek a funkciójukhoz – olyan tárgyak, amelyek legyártására eddig nem volt lehetőség.

Ez az új munkafolyamat: a tervező, a mesterséges intelligencia és a felhő ötvözete. Ez a Project Dreamcatcher – a következő nagy áttörés a tervezésben.

Forrás www.autodeskforum.hu

További információ:

Az Autodesk Research hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]