PRAMET Cutting Days Csehországban

2014. június 9-11. között lehetőségünk adódott részt venni a csehországi Šumperkben megrendezésre került Pramet Cutting Days kiállításon a Pramet magyarországi képviseletének jóvoltából, mely során a gyártás helyén tekinthettük meg a cég által forgalmazott szerszámokat, valamint megismerhettük alkalmazásuk széles lehetőségeit.

2014_06_09-11_Pramet_Sumperk_cikkbe_1

Magyarországról népes csapat tagjaiként indultunk 9-én, szerencsénkre verőfényes napsütésben, ami az egész út során elkísért minket. A buszunk Győrből indult, déltájban, de szerencsénkre néhány rövidebb megállóval kora estére már meg is érkeztünk a festői szépségű Velké Losiny mellett található szállásunkhoz. Az első este az út fáradalmainak kipihenéséről szólt, hiszen másnap kezdődött utunk legfontosabb programja, a Pramet szerszámainak és technológiájának megismerése.

Másnap, a reggeli elfogyasztása után elindultunk a közeli Šumperk városába, a Pramet központjához, ahol megérkezésünkkor már sok érdeklődő ismerkedett a kiállított termékekkel. Mielőtt azonban mi is belevetettük volna magunkat a kiállításba, Petr Benes, a Pramet ügyvezető igazgatója köszöntötte a Magyarországról érkező csoportot, majd Gyapjas Zsolt, a Pramet mérnök tanácsadója tartott rövid bemutató előadást a Pramet szerszámairól. A köszöntő és előadás után rövid szünet következett kávéval és frissítőkkel, majd kezdetét vehette a kiállított gépek és technológiai bemutatók közötti barangolás, mely során a kilátogató magyar csoport Gyapjas Zsolt, Szentgyörgyi MihályMeiszinger Róbert és Kleszó Tibor, a Pramet magyarországi mérnökei segítségével kaphatott bővebb információt a bemutatott szerszámokról és eljárásokról.

2014_06_09-11_Pramet_Sumperk_cikkbe_2

A kiállítótér egy részét a Pramet szerszámainak bemutató standjai töltötték ki, míg egy jelentős méretű csarnokban a Pramet cseh partnereinek gépein folyamatosan futó gyakorlati forgácsolásbemutatók foglalták el. A délelőtti órák főként ezekben a kiállítóterekben töltöttük, de természetesen volt is mit szemügyre venni. Számos kiállított szerszám, illetve bemutató darab a vasúti, illetve a vasúthoz kapcsolódó forgácsolási feladatokhoz tartozott, ugyanis a Pramet egyik jelentős profilja ehhez az iparterülethez kapcsolódik. Megismerkedhettünk többek között a Pramet szerszám kiadó automatájával is, illetve a számos fúró, menetfúró, maró és esztergaszerszámmal.

A kiállításon bemutatkozási, illetve megjelenési lehetőséget kaptak a Pramet partnerei is, így a méréstechnikában, ipari szoftverekben, szerszámgépekben érdekelt vállalatok is. Az érdeklődök testközelből csodálhatták meg a prágai Czech University of Life Sciences egyetem Formula Student csapatának versenyautóját.

2014_06_09-11_Pramet_Sumperk_cikkbe_3

A kiállítás megtekintése után a bemutatott szerszámok gyártását is testközelből nézhettük meg, vezetett túra alatt. A teljesség igénye nélkül kijelenthetjük, meggyőző gyártási körülményeket és naprakész technológiákat láthattunk az egész gyárban.

A kiállítás végeztével visszamentünk a szállásunkra, Velké Losiny-ba, ahol már előkészítve várt minket a délutáni program. A résztvevők nagy örömére Hummer H1 terepjáróval barangolhattunk a közeli erdőkben, illetve a közeli sportpályán mindenki kipróbálhatta célba lövő képességét légpuskával és sport csúzlival is. Az este további részében szabadtéri sütés és grillezés keretében hódoltunk a kulináris élvezeteknek, miközben három tagú zenekar biztosította a kiváló hangulatot.

2014_06_09-11_Pramet_Sumperk_cikkbe_4

Végezetül az utazásról és a teljes kilátogatásról elég annyit elmondani, hogy ottlétünk alatt megtapasztalhattuk, a Pramet szakemberei nem csak szerszámokat és technológiákat, hanem felejthetetlen élményeket is nyújtanak partnereiknek.

[nggallery id=184]

További információ

A Pramet hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]