Polimerek víz és nedvességtartalmának meghatározási lehetőségei

Halogén nedvesség analizátor

Halogén nedvesség analizátor

A polimerekkel foglalkozó szakemberek támogatására a Mettler Toledo egy új összefoglaló útmutatót tett közzé a polimerek nedvesség és víztartalmának meghatározásáról. Az útmutatóban több olyan mérési lehetőséget is bemutatnak, melyek laboratóriumi és gyártósori környezetben is egyaránt megvalósíthatók. A víz és nedvességtartalom mérésének alapelve többek között lehet tömegveszteség, kémiai reakciók, termogravimetria vagy spektroszkópia. Az összefoglaló részletesen tárgyalja az egyes lehetőségeket, kiemelve azok egymáshoz viszonyított előnyeit és hátrányait, valamint olyan tippeket és trükköket is megoszt, amivel tovább növelhető az egyes mérési eljárások megbízhatósága.

Karl Fischer kompakt titráló berendezés

Karl Fischer kompakt titráló berendezés

A polimerfeldolgozás során nagyon fontos tényező az olyan gyanták nedvességtartalma, mint például a poliamid vagy a polikarbonátok, mivel ez jelentős hatással tud lenni a végtermék megjelenésére és mechanikai tulajdonságaira. Túl nagy nedvességtartalmú polimer pellet fröccsöntése például gyártási problémákhoz vezet, és csökkenti a gyártott termékek minőségét. A nagy nedvességtartalom gyakori következményei: fröccsnyomok, sorjaképződés és csökkent mechanikai tulajdonságok (pl. ütőszilárdság, szakítószilárdság).

Látható tehát, hogy a nedvességtartalom ellenőrzése elengedhetetlen a jó minőségű polimer alkatrészek gyártásához. A gyakorlatban számos bevett megközelítés van a nedvességtartalom mérésére, melyek közül a két legelterjedtebb a tömegveszteség alapú mérés, és a Karl Fischer titrálás.
Az útmutató ezt a két eljárást is részletesen tárgyalja.

Forrás Mettler Toledo

További információ:

A Mettler Toledo hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]