High-tech szobrászat ipari robottal a Dél-Alföldön

RobotkarIpari robot technológia segítségével ölthetnek testet bonyolult, 3D digitális formák Magyarország első Digitális Szobrászműhelyében. Az Arturn Kft. az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Program keretén belül „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” című pályázati kiíráson közel 8,82 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A cég a támogatásból a tradicionális és modern művészeti tudásra, valamint a csúcstechnológiának számító ipari robot technológiára épülő digitális gyártási szolgáltatást fejlesztett ki Jánoshalmán.

Az Arturn Kft. által a projekt keretében kifejlesztett szolgáltatás a tradicionális és modern művészeti ismereteket, valamint a számítástechnikát ötvözi az ipari csúcstechnológiával. A fejlesztésnek köszönhetően megszületett Magyarország első digitális szobrászműhelye. Az Arturn Digitális Szobrászműhely számítógéppel támogatott tervezési eljárásokkal, valamint ipari robottechnológiával történő digitális gyártással foglalkozik. Habanyagokból, és fából készít kis- és nagyméretű, egyedi igényeket kielégítő szobrokat, díszletelemeket, dekorációs, dizájn elemeket, építészeti, belsőépítészeti elemeket, valamint reklámformákat a kreatív ipar számára.
A napjainkban is zajló digitális forradalom során mind a tervezés, mind a gyártás digitalizálódik. Egyre több művész, dizájner, tervező tér át a digitális tervezésre, a gyors, a pontos és hatékony munkavégzés érdekében. A digitális tervezési eljárások és a 3D szkennelés elterjedésének hatására hatalmas mennyiségű digitális állomány keletkezik. Az Arturn Kft. által kifejlesztett szolgáltatásnak köszönhetően újabb kapu nyílt a virtuális világ és a valós világ között, ezáltal nagyméretű, bonyolult, szobrászati formák is testet ölthetnek. „12 éve, még a Magyar Képzőművészeti Egyetemen töltött tanulmányi éveim alatt kezdtem el digitális művészettel foglalkozni. Felismertem, hogy a digitális forradalom a művészet területein is mélyreható változásokat fog eredményezni. A digitális szobrászműhely gondolata már 2008-ban megfogalmazódott bennem, azonban csak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának doktori képzését követően 2013-ban kezdhettem bele tervem megvalósításába a pályázati támogatásnak köszönhetően. A digitális szobrász programok, és a robot együttesen olyan eszközök a művész kezében, amelyről a nagy művész elődjeink csak álmodhattak.” – mondta el Páll Zoltán szobrászművész a projekt megvalósítója.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 2013. szeptember 2. és 2014. július 25. között valósult meg.

További információ:

Arturn Kft. honlapján.

 

 

Megosztás
[
    ]